Arzu Çekirge Paksoy Toplumsal fayda yaratmak için gönüllü olur musunuz?
HABERİ PAYLAŞ

Toplumsal fayda yaratmak için gönüllü olur musunuz?

Dün 5 Aralık Dünya Gönüllüler Günü’ydü… Birleşmiş Milletler gönüllülüğü, herhangi bir finansal karşılık veya çıkar beklemeden kamu yararı sağlamak amacıyla sivil toplum kuruluşları ve toplumsal girişimlere, emek ve zaman ayırarak destek olmak olarak tanımlıyor. İyiliği tabana yaymak, sosyal sorumluluk bilinciyle toplumsal fayda yaratmak konusunda farkındalık oluşturmayı hedefleyen Dünya Gönüllüler Günü ülkemizde de coşkuyla kutlanıyor. Ancak Türkiye’nin gönüllülük karnesi hiç iyi değil.

BAĞIŞÇILIK ENDEKSİNDE GERİDEYİZ

Haberin Devamı

Her yıl, hayata anlam katmak isteyen 1 milyardan fazla insan dünyayı daha iyi bir yer haline getirmek için gönüllü oluyor. Gelişmiş ülkelerde sivil girişimlere toplumsal katılım oranları yüzde 25-56 arasında değişiyor. Ülkemizde ise bu oran ne yazık ki çok daha düşük… İngiltere merkezli Charities Aid Foundation tarafından yayımlanan Dünya Bağışçılık Endeksi’ne göre Türkiye gönüllü faaliyetlere katılım süresi açısından 135 ülke arasında 132’nci sırada yer alıyor. Türk halkının yüzde 10’u para bağışı yaparken, sadece yüzde 4’ü gönüllü faaliyetlere katılıyor. Halkın yüzde 31’i ise yabancılara yardım ediyor. Yani yardımseverlik kültürümüzde var, elimizden geldiğince ihtiyacı olanlara destek oluyoruz ama bireysel olarak gönüllülük yapmıyoruz…

GENÇ KUŞAK DAHA DUYARLI

Sevindirici olan ise şirketlerin bu konudaki duyarlılığının ve buna paralel kurumsal gönüllülük faaliyetlerinin hızla artması… Artık çalışanlar yaptıkları işlerde anlam arıyorlar. Özellikle genç kuşak bu konuda çok duyarlı, toplumsal sorunlara çözüm üretmek için daha aktif rol oynamak, sürdürülebilir projelerde yer almak istiyorlar.

Toplumsal fayda yaratmak için gönüllü olur musunuz

20 BİNDEN FAZLA PROJE

Kurumların desteği, gönüllü gençlerin enerjisi ile 21 yılda 20 binden fazla sosyal sorumluluk projesini hayata geçirdiklerini belirten Toplum Gönüllüleri Vakfı (TOG) Genel Müdürü Ayşe Kırımlı, şunları söyledi: “Tüm sivil toplum kuruluşları, faaliyet alanları ve amaçları farklı olsa da ‘ortak iyiyi’ tespit etmek, korumak ve ‘daha iyi’ için çabalamayı hedefler. Biz, gençlerin gücüne, enerjisine ve dünyayı güzelliklerle değiştirecek potansiyelleri olduğuna inanıyoruz. Bir gençlik vakfı olarak önceliğimiz hep gençleri güçlendirip onlara alan açmak oldu. X ve öncesi kuşaklar gönüllülük deneyimiyle biraz geç tanıştı. Ancak Y ve Z kuşağı bu kavramla daha erken tanışıyor ve toplumsal hayatın her alanında etki yaratmak idealini paylaşıyor. Tecrübeniz ve bilgi birikiminizle, vaktinizi ayırarak veya bağış yaparak gönüllü çalışmalara destek olabilir, toplumsal fayda yaratabilirsiniz.”

Haberin Devamı

BEŞ YILDA BEŞ OKULA DESTEK

Kibar Gönüllüleri etki alanını gün geçtikçe daha da artırıyor. 900’ün üzerinde gönüllünün çabalarıyla özellikle eğitim ve çocuk alanlarında projeler hayata geçiren Kibar Gönüllüleri, beş yılda 100’ü aşkın etkinlik gerçekleştirdi, beş okula iyileştirme, atölye çalışmaları ve etkinliklerle destek verdi. Bugüne kadar 2 bin 700 saat çalışma gerçekleştiren Kibar Gönüllüleri, dezavantajlı bölgelerdeki okullara yönelik ihtiyaçları belirleyerek özgün projeler üretmeyi sürdürüyor.

Haberin Devamı

Toplumsal fayda yaratmak için gönüllü olur musunuz

İzmit, Tuzla, Susurluk ve İskenderun’daki okullara destek veren gönüllüler, 2024’te beşinci bölge olarak belirledikleri Kocaeli, Dilovası’na odaklanacak. Sosyal etkisi yüksek çalışmaları ile bu yıl ilk kez düzenlenen ‘Toplumsal Fayda Ödülleri’ kapsamında Kurumsal Gönüllülük kategorisinde ödül kazanan Kibar Holding’in CEO’su Haluk Kayabaşı, “Kibar Gönüllüleri, Cumhuriyetimizin 100’üncü yılından aldıkları güçle çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor. Gönüllülerimiz, gelecek dönemde de gerçekleştirdikleri çalışmalarla eğitimde fırsat eşitliğinin yanı sıra sürdürülebilirlik ve cinsiyet eşitliği konularında toplumda farkındalık oluşmasına katkı sağlamaya devam edecek” dedi.

10 BİNİN ÜZERİNDE GÖNÜLLÜSÜ İLE SAHADAYDI

Sabancı Topluluğu’nun 2021 yılında başlattığı Cumhuriyet Seferberliği’ne bu yıl 10 binin üzerinde gönüllü katıldı. Sabancı Gönüllüleri, 153 bin saatlerini etkinliklere ayırırken, hayata geçirilen sürdürülebilirlik ve sosyal etki odaklı projelerin yaklaşık yüzde 50’si, deprem bölgesinin yerel kalkınmasına destek vermek amacıyla bölge illerinde gerçekleştirildi.

Toplumsal fayda yaratmak için gönüllü olur musunuz

Sabancı Holding CEO’su Cenk Alper, “Cumhuriyet’in bu topraklara getirdiği cesaret ve inançla doğan, Cumhuriyet ve Atatürk değerlerini pusula kabul eden bir topluluk olarak, 100’üncü yılı hak ettiği şekliyle kutlamaya çalıştık. Kadınlarımız, gençlerimiz, çocuklarımız başta olmak üzere yaklaşık 7 bin kişinin doğrudan hayatına dokunduk, gönüllülüğün artmasına öncü olduk. Etkinliklerimizin yarısını deprem bölgesinde gerçekleştirdik. Çünkü bu bölgede yaşayan insanlarımız tam olarak iyileşmeden, hiçbirimiz eskisi gibi olamayacağız, olmamalıyız” diye konuştu.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder