Aydan Durak Gripten korunmak için yapılması gerekenler: Kapalı, kalabalık alanlar çok riskli
HABERİ PAYLAŞ

Gripten korunmak için yapılması gerekenler: Kapalı, kalabalık alanlar çok riskli

Gribal enfeksiyonlar kış aylarda daha sık görülüyor. Soğuk havalar sebebiyle kapalı alanlarda daha sık vakit geçirilmesinden dolayı grip enfeksiyonunun insandan insana bulaşma riski de artıyor. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Muhammed Emin Akkoyunlu, grip salgınının hızlı bir şekilde yayılmasını engellemek için yapılması gerekenleri sıraladı.

 Yaz aylarında da görülen grip sonbahar mevsimiyle birlikte artış gösteriyor ve ilkbahara kadar devam ediyor. Mevsimsel grip, özellikle infulanza virüsünün yaptığı üst solunum az miktarda alt solunum yollarına verilen isimdir. İnfulanzanın oluşturduğu duruma grip desek de kısmen koronavirüsün oluşturduğu üst-alt solunum yolları enfeksiyonları da grip olarak adlandırılıyor.

Haberin Devamı

1830'lu yıllardan bu yana grip salgının modern çağın kaçınılmaz bir hastalık. Kışın toplu ve kapalı alanlarda daha fazla vakit geçirilmesi üst solunum yolları enfeksiyonlarının yani grip enfeksiyonum daha hızlı yayılmasına sebep oluyor.

Koronavirüs salgını sebebiyle 2020-2021 yılları arasında yaşanan yoğun kapanma dönemlerinde grip salgınının azalmıştı. Ancak normal yaşama dönülmesiyle birlikte grip vakalarında ciddi artış yaşanıyor.

Grip salgını genellikle kış mevsiminde artış gösteriyor. Hatta bu salgının neden kış aylarında daha sık görüldüğüne dair araştırmalar ve tartışmalar da hala devam ediyor. Kış aylarında vücudun savunma mekanizması zayıflıyor. Bununla birlikte burun ısısı 35 derecenin altına düşüyor. Durum böyle olunca enfeksiyonlar daha hızlı oluşabiliyor, ve yayılıyor. Özellikle altını çiziyorum ki kapalı alanlarda sık bulunulması da gribal enfeksiyonların yayılmasının en büyük sebeplerinden biri

Grip virüsünün etkinliğinin azalması mümkün değil acan salgını azaltabilmek için yapılması gereken pek çok şey var

Grip virüsünün etkinliğini azaltamayız ancak salgını yani insandan insana bulaşı azaltabilmemiz mümkün. Pandemi zamanı koronabiürs tedbirlerinde bunu çok sık gördük. Şunu bilmemiz lazım korona da bir grip etkeni. Bu nedenle korona tedbirlerinde aynı zamanda gribal enfeksiyonların ve üst solunum yolu enfeksiyonlarını da engelleyen tedbirler. Yani salgını azaltmak için yapmamız gereken şeyler koronavirüs tedbirleri.

Haberin Devamı

GRİP ENFEKSİYONUNDAN KORUNMAK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER

  • El hijyenine dikkat
  • Bulunduğunuz ortamı temizleyin
  • Güneş ışınlarından yararlanın
  • Maske kullanın, özellikle kalabalık ortamlarda
  • Açık alanlarda da fazla bulunun
  • Kişisel bağışıklık için uykuyu düzenleyin
  • Vitamin ve minerallerden faydalanın
  • D vitamini sentezi için güneş ışınlarından yararlanın
  • Egzersiz yapın
  • Çok abartmadan c vitamini içeren yiyecekler tüketin.

Aktif gribal enfeksiyonlar için kuersetin maddesi bulunan besinlerden faydalanabilirsiniz. Bu maddenin soğan, sarımsak ve portakal gibi besinlerde bolca bulunuyor ve griba karşı güç kalkanı oluşturuyor. Nane-limon çayları ve kekik çaylarınında virüsü engellemede oldukça başarılı. Bu doğal önerilerin akut viral enfeksiyonlara iyi gelebilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder