Aydan Durak Mantar enfeksiyonu tedavi edilmezse bulaşıcılığı artıyor
HABERİ PAYLAŞ

Mantar enfeksiyonu tedavi edilmezse bulaşıcılığı artıyor

Mantar enfeksiyonu en sık görülen cilt hastalıklarının başında geliyor. Dermatoloji Bölümü Uzman Dr. İhsaniye Dönmez Çiçek, mantar hastalıklarına dikkat çekerek öneli uyarılarda bulundu.

Mantar adı verilen mikroorganizmaların yaptığı Sıklıkla deri saç , tırnak ve mukozaları tutan nadiren de iç organları tutabilen bulaşıcı bir enfeksiyon hastalığıdır.

Deri tutulumunda genellikle pembe kırmızı renkli çoğunlukla yuvarlak bazen de kıvrımlı sınırları olan bazen de kahverengi renkte yayılmaya eğilimli Lezyonlar şeklinde ,saç tutulumunda kabuklanma kepeklenme bazen de saçtaki kılların altında iltihaplanma ve saç dökülmesi şeklinde tırnaklardaki tutulumunda ise tırnak kalınlaşması renk değişikliği şeklinde mukoza tutumunda akıntı şeklinde kendini gösterir.

Haberin Devamı

Özellikle terlemeye ve sürtünme ye eğilimli kıvrım bölgelerinde yani koltuk altları kasıklar, boyun ve Parmak aralar yine kadınlarda göğüs arası ,göğüs altları gibi bölgeler mantarın en sık görüldüğü bölgelerdir.

Özellikle en önemli risk faktörü nemli ve ıslak bir ortamın olmasıdır bunun dışında bağışıklık sisteminin zayıflamasına bağlı olarak da derimizde saprofit olarak bulunan mantarlar enfeksiyona yol açabilirler buna sebep olan faktörler kısaca aşağıda listelenebilir;

  • Sık ve aşırı terleme
  • Obezite
  • Duş sonrasında cildin tam olarak kurulanmaması nemli kalması veya çok sık duş alınması ya da terlemeyi arttıran sporların yapılması
  • Havuz duş küvet gibi ortak kullanım alanlarının veya terlik havlu gibi giysilerin ortak kullanılması
  • Yine terleme artışına sebep olan sıkı ve özellikle cilde hava aldırmayan sentetik giysilerin kullanılması
  • Bağışıklık sistemini zayıflatan herhangi bir hastalığın bulunması
  • Antibiyotik kullanımı
  • Sağlıksız beslenme
  • Kötü hijyen şartları
  • Cildin PH sını bozan kimyasal içerikli cilt bakım ürünlerinin kullanılması
  • Hamilelik durumlarında mantar enfeksiyonu görülme sıklığı artar

Genellikle alanında uzman dermatoloji hekimleri tarafından klinik ve Dermaskopik muayene ile teşhis edilir ancak bazı şüpheli durumlarda ise lezyondan alınan minik bir sürün tünün direkt mikroskobik incelenmesi veya uygun ortamda kültürünün elde edilmesi şeklinde de teşhis konulabilir.

Lezyonun lokalizasyonuna göre lokal olarak krem sprey losyon şampuan ya da sistemik olarak ağızdan alınan tabletlerle tedavisi yapılabilmektedir. Ancak tedavide diğer bir önemli noktada mantar için uygun olan koşulların uzaklaştırılması yani bölgenin kuru tutulması bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi de çok önemlidir

Evet oldukça bulaşıcıdır özellikle insandan insana temas yoluyla ve hayvandan insana yine temas yoluyla bulaşabilir

Uygun zemin ve şartlar tekrar oluştuğunda mantar enfeksiyonu da tekrarlayabilir bu yüzden tedavi sonrasında enfeksiyona zemin hazırlayan şartların önlenmesi nüks olmaması açısından çok büyük bir önem arz eder.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder