Aydan Durak Protez tırnak uygulaması kanseri tetikliyor
HABERİ PAYLAŞ

Protez tırnak uygulaması kanseri tetikliyor

Son yılların popüler uygulaması protez tırnakların zararı bildiğinizden çok daha fazla. Dermatoloji Uzmanı Doç. Dr. Hilal Ayvaz Çelik, protez tırnak ve kalıcı oje uygulamalarının zararlarını ve ortaya çıkardığı sağlık sorunlarını Posta.com.tr okurları için anlattı.

Protez tırnak ve kalıcı oje uygulamalarında hem tırnağa fiziksel travma uygulanmakta, hem de tırnak akrilik yapıştırıcı vb gibi birçok kimyasala maruz bırakılmaktadır. Bunun yanında kalıcı oje uygulamalarında kullanılan ultraviyole ışık da solaryum gibi deri kanserini artırıcı etkilere
sahip bir uygulamadır.

Haberin Devamı

İlk soruda söylediğim gibi tırnağa fiziksel bir travma uygulayarak tırnak kökünün (matriksinin) veya tırnak yatağının bozulması, şekil bozuklukları oluşabilmektedir. Bunun yanında tırnağa sürülen yapıştırıcıların veya çıkarmada kullanılan maddelerin içeriğine alerjik kişilerde alerjik durumlar görülebilmektedir. Ultraviyole uygulaması da bahsettiğimiz gibi deri kanserini tetikleyici etkisi olabilen bir uygulamadır.

Protez tırnak ve kalıcı ojeyi çok uzun süre kullanmak tırnakların hava almasını engellemekte, tırnaklarda renk değişiminin yanı sıra tırnak mantarının oluşumunu kolaylaştıran nemli ve havasız bir ortam oluşturmaktadır. Tırnaklarda herhangi bir nedenle bozulma olduğunda tırnak mantarının gelişimi daha kolay olmaktadır. Keza protez tırnak veya kalıcı oje uygulamalarının yapıldığı yerlerin temiz ve uygulayan kişilerin de temizliğe dikkat etmesi çok
önemlidir.

Enfeksiyon olduğunda protez tırnakların ve kalıcı ojelerin derhal çıkarılması gerekmektedir. Sonrasında ağızdan ve o bölgeye uygulanan krem şeklinde antibiyotik ve antimikotik (mantar karşıtı) tedaviler başlanmalıdır. Bu dönemde ellerin ıslak kalmamasına da dikkat edilmesi önemlidir. Eğer tırnak kenarlarında veya tırnaktan parmağa doğru uzanan iltihap toplanması bölgeleri varsa, bu bölgelerdeki irinin de enjektörle boşaltılması tedavi için olmazsa olmaz bir işlemdir.

İpek kirpik uygulamasına gelecek olursak, doğal kirpiklerinize uygulanan yapay kirpiklerden oluştuğu için kısa dönemde sorun yaratmazken; uzun süreli kullanımlarda, 1 kirpiğe çok sayıda yapay kirpik tutturulması veya bu yapay kirpikleri çıkarırken kirpik kayıpları çok sık karşılaşılmaktadır. Ayrıca uygulama yaparken kullanılan yapıştırıcıların kimyasal içerikleri de birçok probleme (alerjik durumlar, göz hastalıkları vb) yol açabilmektedir.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder