Aydan Durak Saç boyalarındaki gizli tehlike
HABERİ PAYLAŞ

Saç boyalarındaki gizli tehlike

Saç boyaları sağlık için ciddi bir tehdit oluşturuyor. Özellikle de bazı saç boyaları yüksek oradan oksitleyiciler içeriyor. Bu oksitleyiciler hızlıca saç derisinden emilerek basit dermatit tarzı reaksiyonlardan ciddi ve yaşamı tehdit edici reaksiyonlara kadar pek çok sağlık sorununa yol açıyor. Koyu renk ve siyah boyalar daha yüksek oranda oksitleyici içerdiği için daha riskli olabiliyor. Burada en çok suçlanan madde parafenilendiamin denen kimyasal içeriktir.

ALERJİK REAKSİYONLARA DİKKAT

Genellikle saçlarınızı kendiniz boyadığınızda ya da güzellik merkezleri, kuaförler gibi profesyonel işletmelerde saç boyama işlemi yaptırdığınızda saç diplerinizde bir kaşıntı yaşayabilirsiniz. Dermatoloji Uzmanı İhsaniye Dönmez Çiçek, saç diplerinde boya sürüldüğü andan itibaren yaşanan bu kaşıntının tamamen alerjik reaksiyonlardan kaynaklı olduğunun altını çizdi.

Haberin Devamı

"Saç boyasının kaşıntı yapması içeriğindeki kimyasalların deri de oluşturduğu kontakt alerjik reaksiyon veya toksik alerjik reaksiyondan kaynaklanıyor" cümlesini kullandı.

Saç boyası alerjinin her insanda farklı şekilde görülebildiğinin altını çizen Dermatoloji Uzmanı İhsaniye Dönmez Çiçek, " Bazı kişilerde sadece kaşıntı bazı kişilerde kaşıntı ile birlikte kızarıklık yanma bazı kişilerde de bunlarla birlikte baş ağrısına kadar varan ve hatta tüm yüze kadar ve tüm vücuda kadar da yayılabilen ciddi reaksiyonlar ortaya çıkabilir" dedi.

"SAÇ BOYALARI ÖLÜMCÜL OLABİLİR"

Saç boyalarının içerisindeki kimyasal maddelerin ölümcül sonuçlarının olabileceğine de değinen uzman isim "Eğer içeriğindeki kimyasala karşı o kişide ileri derecede bir hassasiyet varsa bazen ölümcül de olabilecek anafilaksi tarzı reaksiyonlara sebep olabilir" ifadelerini kullandı.

MUTLAKA BİR UZMANA BAŞVURUN

Saç boyama işlemi sırasında herhangi bir kızarıklık, yanma, batma ve ya vücudunuzda herhangi bir değişiklik hissediyorsanız çok vakit kaybetmeden bir uzmana başvurmanız gerekiyor.

Saç boyama işlemi sırasında herhangi bir olumsuzluk yaşıyorsanız mutlaka bir dermatoloji doktoruna başvurun. Doktorunuz reaksiyonun tipine , şiddetine ve etkileme biçimine bağlı olarak bazen lokal olarak bazen de sistemik bir tedavi düzenleyebilir.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder