Aydan Durak Sessiz katil: Sepsis
HABERİ PAYLAŞ

Sessiz katil: Sepsis

Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Fatma Nurhayat Saydam, sepsisin, insan vücudunun bir enfeksiyon hastalığına anormal derecede aşırı yanıt verdiği, hayatı tehdit eden, tıbbi olarak acil bir durum olduğunu belirtiyor. Hastanede yatarken sepsis gelişen her üç hastadan birisi hayatını kaybediyor. Sepsis gelişen hastaların yüzde 87’sinde enfeksiyon ya da sepsisin kendisi hastaneye başvurmadan önce başlıyor.

SEPSİS KİMLERDE GÖRÜLÜR?

Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Saydam, herkesin herhangi bir mikrop ile enfekte olabileceğini ve bu enfeksiyonun sepsise yol açabileceğini vurguluyor. Ancak bazı kişiler sepsis gelişmesi açısından daha fazla risk altında oluyor. Bu kişiler; 65 yaş ve üstü bireyler, bağışıklık sistemi zayıf olanlar, 1 yaşından küçük bebekler ve daha önce sepsis geçirenler olarak sıralanıyor. Diyabet, akciğer hastalığı, kanser ve böbrek hastalığı gibi kronik hastalığı olan kişiler de sepsis gelişmesi açısından ciddi risk taşıyor.

Haberin Devamı

SEPSİS NEDEN OLUR?

Mikroplar insan vücuduna girdiğinde, öncelikle bir enfeksiyona neden olabiliyor. Eğer enfeksiyon durdurulamazsa, sepsise yol açabiliyor. Genellikle bakteriler sepsis oluşturuyor. Ancak bazen COVID-19 veya influenza (grip) gibi virüsler veya mantar mikrobu da sepsisin nedenleri arasında yer alıyor.

SEPSİS BULAŞICI MIDIR?

Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Saydam, sepsisin bizzat kendisinin bulaşmadığını ancak sepsise bir enfeksiyon hastalığı sebep olduğu için, hasta kişi kendindeki enfeksiyonu diğer kişilere bulaştırabildiğini ifade ediyor.

SEPSİS TEKRARLAR MI?

Herhangi bir enfeksiyon hastalığının, özellikle yukarıda bahsedilen risk grubundaki insanlarda sepsisin tekrar tekrar gelişme olasılığı bulunuyor.

SEPSİS BELİRTİLERİ NELERDİR?

Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Saydam, sepsis gelişmekte olan kişilerde şu belirti ve bulgulardan bir veya birkaçının görülebileceğini belirtiyor:

  • Kalp atışları hızlanır.
  • Ateş, üşüme ve titreme meydana gelir.
  • Kişinin zihni karışabilir, nerede olduğunu, yanındakilerin kim olduğunu veya günlerden hangi gün olduğunu karıştırabilir.
  • Solunum kesik kesik hale gelebilir.
  • Aşırı rahatsızlık, huzursuzluk hissi veya şiddetli ağrılar başlayabilir.
  • Cilt soğuk ve nemli veya terli bir hal alabilir.

SEPSİS NASIL TEŞHİS EDİLİR?

Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Saydam, sepsisi teşhis etmek için şu önemli bilgileri paylaşıyor:

Haberin Devamı

"Yukarıda bahsettiğim şikayetler gelişen hastalar, vakit kaybetmeden bir hastaneye başvurmalıdır. Sepsis acil bir durumdur ve hızlı müdahale gerektirir. Özellikle bir enfeksiyon hastalığına yakalandıktan sonra zaman geçtikçe iyileşme gözlenmiyorsa, hatta belirtiler giderek kötüleşiyorsa, sepsis şüphesi açısından mutlaka bir sağlık profesyoneline danışılmalıdır."

SEPSİS NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Saydam, sepsisin erken dönemde tanı ve tedavi edilmesinin, hastanın hayatta kalma şansını artırdığını vurguluyor:

“Sepsiste hızlı tanı konması ve acilen tedaviye başlanması hayat kurtarır. Eğer genel durumu kötü, solunumu sıkıntılı ise yaşam desteği sağlamak için gerekirse hasta yoğun bakım ünitesinde takip edilir. Hızlıca, altta yatan en olası enfeksiyon odağı düşünülerek, en uygun antibiyotik en kısa sürede başlanır. Bir yandan da neden olan mikroorganizmayı tespit etmek için gerekli kültürler alınarak laboratuvara yollanır.”

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder