Aydan Durak Soğuk havalarda kalp sağlığını koruyun
HABERİ PAYLAŞ

Soğuk havalarda kalp sağlığını koruyun

Soğuk hava kalp krizi riskini artırabilir, ancak bu konu karmaşık ve birçok faktöre bağlıdır. Soğuk hava koşulları vücut üzerinde çeşitli etkiler yapabilir ve bazı durumlarda kalp krizi riskini artırabilir. Çok sayıda bilimsel çalışma , kış aylarında kalp krizlerinin ve kalp sorunlarının arttığını göstermiştir. Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Bilal Boztosun, soğuk havalarda artan kalp krizi riskinin birçok faktöre bağlı olduğunu söyleyerek kışın kalp sağlığını korumanın ipuçlarını Posta.com.tr okurları için paylaştı.

Haberin Devamı

Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Bilal Boztosun, soğuk havalarda artan kalp krizi riskinin birçok faktöre bağlı olduğunu söyleyerek kışın kalp sağlığını korumanın ipuçlarını Posta.com.tr okurları için paylaştı.

Soğuk hava ile kalp krizi arasındaki ilişki hakkında bazı önemli bilgiler:

1.Kan damarları daralabilir: Soğuk hava, kan damarlarını daraltabilir (. Bu durum, kan basıncını artırabilir ve kalp yükünü artırabilir. Özellikle kalp-damar sistemine zaten yük binen kişilerde bu durum kalp krizi riskini artırabilir.

2.Kan pıhtılaşma: Soğuk hava, kan pıhtılaşma eğilimini artırabilir. Bu durum, damar tıkanıklıklarını ve kalp krizi riskini artırabilir.

3.Daha fazla enerji harcanması: Soğuk hava, vücudun sıcaklığını korumak için daha fazla enerji harcamasına neden olabilir. Vücut sıcaklığının çok düşük veya çok yüksek olması kalbinizde stres yaratır. Yüksek riskli faaliyetlerden biri de kar küremektir.

4.Daha az fiziksel aktivite: Soğuk hava, insanları dışarıda daha az aktif olmaya yönlendirebilir. Düzenli egzersiz yapmamak kalp sağlığını olumsuz etkileyebilir ve kalp krizi riskini artırabilir.

Eğer soğuk havada kar küreme ya da yük taşıma gibi yorucu bir işle uğraşacaksanız;

  • Kahve içmekten, sigara içmekten ve kan basıncını ve kalp atış hızını artıran şeyler yapmaktan kaçının
  • Esneme/ısınma
  • Hemen öncesinde ağır bir yemek yemeyin
  • Sıvı tüketin ve düzenli aralar vererek çalışın

DOĞRU GİYİNMEK NASIL OLMALI?

Sıcak giyinmek çok önemli, ancak aşırı ısınmayı önlemek de çok önemlidir. Çok fazla giyinmek vücudunuzun kalp krizine neden olabilecek kadar yüksek ısıyı salmasını engeller. Çok fazla kıyafeti üst üste giymek, özellikle dışarıda soğuk hava fiziki kuvvet gerektiren işlerde çalışan kişilerde vücuttan ısının uzaklaşmasını zorlaştırabilir. Bunun nedeni, kan damarlarının aşırı genişlemesi ve kan basıncının düşerek kalp krizlerine yol açabilmesidir. Vücut ısınızı düzenlediğinizden emin olmak için kolayca çıkarabileceğiniz katlar halinde giyinmek daha uygundur

Haberin Devamı

KALBİ KORUMAK İÇİN BASİT İPUÇLARI

Bu kış sıcak kalmak ve kalbinizi korumak için şu 7 basit ipucu:

Mümkünse, zamanınızın çoğunu geçirdiğiniz odayı en az 18°C tutalım. Tek bir kalın katman yerine çok sayıda ince katman giyin. Bu, ısıyı hapsedecek ve sizi daha sıcak tutacaktır. Şapka, atkı ve eldivenler de vücut sıcaklığınızı korumanıza yardımcı olacaktır.

İç sıcaklığınızı artırmak ve bağışıklık sisteminizi güçlendirmek için kapalı ortamlarda hareket etmeye devam etmeyi unutmayın.

Sıcak yemekler yiyin ayrıca sağlıklı sıcak içecekler vücudunuza sizi sıcak tutmak için ihtiyaç duyduğu enerjiyi sağlar. Ev yapımı sebze çorbası sağlıklı ve doyurucu olabilir.

Anjina (göğüs ağrısı) hissederseniz, ağzınıza ve burnunuza gevşek bir şekilde sarılmış bir eşarp veya bir yüz maskesi takın ve daha sıcak havada nefes almaya çalışın Bu, kışın kötüleşen şikayetlerinizi azaltabilir.

Haberin Devamı

Öksürük veya soğuk algınlığına yakalandığınızı hissediyorsanız dinlenmeye ve bol miktarda sıvı almaya çalışın. İlaç kullanıyorsanız reçetesiz satılan ilaçlardan bazıları uygun olmayabileceğinden, doktorunuzdan veya eczacınızdan tavsiye almakta fayda var.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder