Banu Şen Adana'nın gizli cenneti: Pozantı
HABERİ PAYLAŞ

Adana'nın gizli cenneti: Pozantı

Doğa ve tarihin iç içe olduğu, doğal güzellikleri, turizm değerleri, yaşantısı ve kültürel özelliklerini günümüze kadar getirmiş olan Pozantı, Adana’nın en önemli ilçelerinden biri. Tarih boyunca pek çok medeniyete ev sahipliği yapan ilçe, tarihi İpek Yolu’nun rotaları arasında yer alırken günümüzde de önemini koruyor.

Pozantı son yıllarda turizm yatırımlarıyla öne çıkıyor. İklimi, doğası ve eşsiz güzellikleri ile Çukurova bölgesinin de önemli cazibe merkezlerinden olan Pozantı, tarihi ve doğa turizmi ile dikkat çekiyor. Tarih boyunca bir geçiş bölgesi olan Pozantı, önemli tarihi olaylara sahne olmuş. Gülek Boğazı yolu ile birçok milletin göçtüğü eski adıyla Pendosis şehri kalıntıları üzerine kurulan ilçe, tarihi boyunca coğrafi konumundan dolayı önemli bir konak yeri olma özelliğini korumuş. 1517’de Osmanlı topraklarına katılmış, Bağdat demiryolu hattının 1. Dünya Savaşı sırasında buraya kadar uzanmasıyla önemini daha da artırmış.

Haberin Devamı

Adananın gizli cenneti: Pozantı

Savaştan sonra Adana’nın Fransızlar tarafından işgali üzerine, il merkezi 1920’de Pozantı’ya taşınmış ve 1922’ye kadar il merkezi olarak kalmış. Bu olayla Pozantı, Adana’nın kurtuluşunda önemli bir merkez olmuş. 1954’e kadar bucak olan Pozantı, bu tarihten sonra ilçe statüsü kazanmış. İlçedeki tarihi Akköprü ve Anahşa Kalesi, Toros Tünelleri, İbrahim Paşa Tabyaları, Belemedik Tabiat Parkı en önemli tarihi ve turizm noktaları.

Yaylalarıyla da özel bir yere sahip olan Pozantı’da Akçatekir, Bürücek, Armutoluğu yaylaları başta olmak üzere Adana’nın en önemli yaşam merkezleri. Bölge insanı yaz mevsimini Pozantı ve çevresindeki yayla evlerinde geçirirken, Belemedik Vadisi de ilkbahar ve sonbaharda fotoğraf ve doğaseverlerin vazgeçilmezi oluyor. Pozantı Belediyesi’nin ilçenin turizm envanterine kazandırmış olduğu Belemedik Tabiat Parkı ve çeşitli mesire alanlarına günübirlik ziyaretçi sayısı her geçen gün artıyor.

Adananın gizli cenneti: Pozantı

TARİHE TANIKLIK EDEN BİNALAR

Tam bir doğa harikası olan ilçenin Belediye Başkanı Mustafa Çay ile Pozantı’yı ve ünü Türkiye’ye ulaşan önemli yayla merkezlerinden Belemedik’i konuşuyoruz.

Haberin Devamı

Dizi, film ve dış mekân çekimlerinin merkezi haline gelen Belemedik; anıt ağaçları, Almanlardan kalan taş bina kalıntılarıyla tarihe tanıklık eden önemli bir turizm değeri. Yeşilliklerin ve dağların arasında gizli cennet gibi. 20. yüzyıl başlarında Almanlar Bağdat Demiryolu yapımı sırasında şantiye olarak kullanmışlar bölgeyi. I. Dünya Savaşı’nda burada görev yapan Alman personelin kullandığı yapılar ve mezarlık da mevcut. Belediyenin bölgeyi turizme kazandırmak için hayata geçirdiği tesisler var. Başkan Çay, “Varda Köprüsü ve 22 tünelin inşasında çalışan Almanların, doğası ve yaban hayatıyla dikkati çeken Belemedik’te 1900’lü yılların başlarında kurduğu tarihi binaların turizme kazandırılmasını hedefliyoruz. Bu amaçla buradaki binaların devlet demiryolllarından kiralamasını yaptık. Önümüzdeki süreçte gerekli yatırımları yapmaya devam edeceğiz” diyor.

Adananın gizli cenneti: Pozantı

SONBAHARIN BAŞKENTİ

Pozantı’yı turizm destinasyonuna dâhil etmek için çalışmalar yürüttüklerini belirten Çay, şöyle konuşuyor:

Haberin Devamı

“Belemedik Köyü’nde 2015’te 1. Fotoğraf Festivali ile ilçeyi turizm destinasyonuna dahil etmeye başladık. Belemedik Tabiat Parkı, sonbahara özgü görselliği ile doğa fotoğrafçıları, tur firmaları, yürüyüşçüler ve ziyaretçilerin akınına uğruyor. Başta Adana olmak üzere Hatay, Mersin, Kahramanmaraş, Gaziantep, Osmaniye ve Niğde gibi çevre illerden görsel güzellikleri görmeye geliyorlar. Hafta sonları ziyaretçi sayısının binleri bulduğunu gözlemliyoruz. Belemedik’i turizme kazandırmak için yaptığımız yatırımları artırıyoruz. Belemedik Restoranı’mız, doğanın içinde, ormanlık alandaki bungalov evlerimiz, Belemedik Butik Oteli’miz, yürüyüş rotalarımız, bisiklet turlarımız, yön ve tarihi geçmişi tanıtıcı panolarımız, ‘Fotoğraflarla Belemedik Tarihi’ kitabımız ile artık sadece Adana’nın değil Türkiye’nin de turizm değeri olma yolundayız.”

Adananın gizli cenneti: Pozantı

TESİSLER BÖLGE TANITIMINA YARDIMCI OLDU

Çay, Belemedik’te hayata geçirdikleri ve belediye tarafından işletilen tesisleri şöyle anlatıyor:

“1904-1914 arasında Almanlardan kalan tarihi yapıların hemen arkasına inşa ettiğimiz ahşap bungalov evler, ihaleye girilmeden belediyenin atölye ekibi tarafından yapıldı. 2021’de hizmete açılan bungalovlar, o kadar beğenildi ki şimdilerde yer bulmak neredeyse imkânsız hale geldi. Misafirlerimiz aylar öncesinden rezervasyon yaptırıyor. Belemedik Butik Otelimiz ise Toroslar’ın zirvesinde, çam ağaçlarının arasında temiz ve bol oksijen depolamak isteyenlerin uğrak yeri oldu. Her ayrıntısı ile özel olarak kendim ilgileniyorum. Uzun bir süredir hizmet veren butik otelimiz için müşterilerimizden de çok iyi geri dönüşler alıyoruz. Pozantı’mızın tarihi ve doğal güzelliklerini keşfetmek isteyenlerin gönül rahatlığıyla konaklayabileceği Butik Otel ile bir ihtiyacı daha karşılamış olmanın yanı sıra saunası ve Türk hamamıyla da bölge turizmine ayrı bir katkı sağladı.

Adananın gizli cenneti: Pozantı

İSTİHDAM YARATTI

2019’da açtığımız Belemedik Restaurant ile bölgenin büyük bir sorununu giderdik. ‘Huzurun ve lezzetin adresi’ olarak nitelendirdiğimiz restoran, ilçe merkezine 10 kilometre uzaklıkta ve her mevsim doğanın keyfini çıkarabileceğiniz bir mekan. Belemedik’te ortaya koyduğumuz çalışmalar, Pozantı’nın tanıtımının yanında birçok köylünün de ekmek kapısı oldu. Köylülerimizin ürünleri satılmaya başlandı. Belemedik’e yaptığımız tesisler istihdam yarattı. Pozantı Belediyesi’nin haklı gururu Belemedik, Lezzet Festivali’nde Adana Valisi’ni, geçtiğimiz haftalarda Osmaniye ve Mersin Valisi’ni misafir eden yerli-yabancı herkesin uğrak yeri olan bir değer haline geldi.”

YEŞİL ALANA POZANTILI ŞEHİDİN ADI VERİLDİ

İlçede hayata geçirdikleri yeni projeleri de aktaran Çay, şöyle devam ediyor:

“Türkiye ve Adana’nın en ünlü yayla merkezlerinden biri olan Akçatekir Yaylası’na yeni bir tesis kazandırdık. Yaşam Park içerisindeki alana Akçatekir Yaşam Park Restoranı yaptırdık. Belediyemiz işçileri tarafından yapılan özel taş kaplamalı restoran, yazın 200 bin nüfusa ulaşan Akçatekir ve Bürücek Yaylası’na hitap ediyor. Ayrıca, Kamışlı ve Yazıcak mahallesi alanındaki 5 bin metrekarelik alana muhteşem bir mesire alanı inşa ettik. Körkün Çayı kenarında bulunan mesire alanımıza 2007’de şehit olan Üsteğmen Muhammet Ali Demir’in adını verdik ki evinin hemen yanında bulunan bu alana vatandaşlarımız da sahip çıksın.”

Adananın gizli cenneti: Pozantı

KADIN EMEĞİ ÜRÜNE DÖNÜŞTÜ

Çukurova Kalkınma Ajansı tarafından kabul edilen ve Kuzey Adana Kalkınma Programı çerçevesinde Pozantı’da kurulan Bal Paketleme ve Sebze Meyve Kurutma Merkezi’nde üretilen organik ve kurutulmuş ürünler, kadınların emeğiyle ortaya çıkıyor. Pozantı’nın köylerinde yetişen doğal ürünler, bu tesiste kadın çalışanlar tarafından kurutularak, paketleniyor ve satışa hazır hale getiriliyor.

Bu sayede hem köylü kazanıyor hem de merkezde çalışan kadınlar gelir elde ediyor. Kurutma merkezinde; çilek, şeftali, domates, incir, portakal ve vişne gibi birçok ürün çeşidi kurutularak, mevsimi dışında da yenilmesi için satışa uygun hale geliyor.

Adananın gizli cenneti: Pozantı

TOPRAKTAN SOFRAYA ORGANİK ÜRÜNLER

Başkan Mustafa Çay, “5 kadın personelimiz görmüş oldukları kurslar ve eğitimlerle ürünleri kurutmaya başladı. Reçellerini, turşularını yapıp belediyemizin restoranlarında, otellerinde satarak küçük çaplı da olsa üretimimizi sonuçlandırmıştık. Şimdi belediyemizin yanında satış ofisi de açtık. Çeşit çeşit reçellerden elma kurusuna, turşusundan portakal marmelatına ve sarımsak tozuna kadar onlarca çeşit ürün satış ofisinde yerlerini aldı. Kendi köylerimizden alınan ve personellerimizin hijyen koşullarında hazırlayıp, satışa sundukları Pozantı’nın doğal ürünleri ayrıca internet üzerinden Türkiye’nin her yerine gönderiliyor. Üretici insanlarımızın sofrasına olan bereketini ortaya çıkardık. Pozantı Belediyesi’nin üretken belediyecilik anlayışıyla ortaya koyduğu, topraktan direkt sofranıza uzanan organikliği vatandaşlarımıza sunmanın mutluluğunu yaşıyoruz” diyor.

Pozantı’nın en önemli yayla merkezlerinden Belemedik isminin nereden geldiğinin hikâyesi de ilginç… Bağdat Demiryolu inşaatı sırasında zorlu Toros tünellerini açmak için tünelin ortasında birleşmek üzere her iki tarafta çalışan ekipler, bazen karşılaşmayınca birbirlerine “Bilemedik” derler ve zamanla bu isim Belemedik’e dönüşür.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder