Banu Şen Bodrum'un mavi gücü
HABERİ PAYLAŞ

Bodrum'un mavi gücü

Akdeniz’in en büyük yelken festivallerinden biri olan American Hospital The Bodrum Cup, ‘Maviye Güç Katıyoruz’ mottosuyla bu yıl 34’üncü kez denizcilik ve yelken tutkunlarını biraya getirdi. Benim Bodrum Cup’la tanışmam ise 9 yıl öncesine gidiyor…

Bodrum’da kadın yelkencileri “Yüksek Ökçeler” ekibinde toplayan Füsun Bay Canbay bir hafta süren hem yarış hem de festival havasında geçen The Bodrum Cup’a mutlaka katılmam için ısrar etmişti. O gün bugündür hem yelken hem deniz sever olarak The Bodrum Cup’a gönül verdim. Hikayesini ilk kurucusu Erman Aras’tan dinlediğimde; bir etkinliğin yıllarca hem de imece usulüyle nasıl sürdüğüne inanamamıştım. O yıllardan sonra The Bodrum Cup daha da büyüdü imece anlayışından profesyonelleşmeye geçti.

Haberin Devamı

Bodrumun mavi gücü

YELKEN YARIŞINDAN ÖTE

Yelken yarışından çok öte olan The Bodrum Cup’ın doğuşu aslında Bodrum’un denizciliğine, Mavi Yolculuk’la bütünleşmiş guletlerine dikkat çekmek ve yaşatmak amacı taşıyor. Yüzden fazla irili ufaklı guletlerin ve yelkenlinin Ege’nin mavi sularında yarışı bambaşka bir görsel şölene dönüyor. Elbette Bodrum Cup sadece bunlardan ibaret değil…

Mesajları, sosyal sorumluluk projeleri, sanatsal ve kültürel etkinlikleri olan dev bir deniz üstü festival artık. Bu nedenle de “Yılın En Güzel Zamanı Bodrum Cup Zamanı” diye adlandırılıyor Bodrum’da… Önümüzdeki sene 35. yılında İstanbul-Selanik- Bodrum rotasında yapılacak festivali şimdiden merakla bekliyorum.

Bodrumun mavi gücü

“MAVİYE GÜÇ KATIYORUZ”

Bu sene de 7 gün boyunca takip ettiğim 34. American Hospital The Bodrum Cup’a gelince… 15-22 Ekim arasında yapılan, her yıl olduğu gibi yarışlar, etkinlikler ve konserlerle geçen festival kapsamında bu yılın mottosu, Bodrum ve kıyısına kucak açan daha nice yerleşim yerine can veren Akdeniz’in mavisine olan minnet ve sevgiyle ‘Maviye Güç Katıyoruz’ olarak belirlendi.

Su sporlarından turizme, deniz ticaretinden balıkçılığa her yönüyle mavi ekonominin önemine işaret edilen etkinliklerle sürdürülebilirlik odağa alınarak, gelecek nesilleri kapsayan paylaşımlarda bulunuldu. Dünyanın dört bir yanından yelken sporcuları ile meraklılarını Bodrum’u keşfetmek ve festival kapsamında yarışlara katılmak üzere bir araya getiren American Hospital The Bodrum Cup’a 150’den fazla tekne, bin 500’den fazla denizci ve 10 binin üzerinde kişi katıldı. 2023’de 35’inci yılına girecek olan The Bodrum Cup, rotasını İstanbul ve Selanik olarak belirlediğini duyurdu.

Haberin Devamı

Bodrumun mavi gücü

‘KEŞFEDİLMEYİ BEKLEYEN ZENGİNLİKLER’

Yarışların Bodrum’un keşfi açısından önemli olduğunu hatırlatan The Bodrum Cup Organizasyon Komitesi Başkanı Süleyman Uysal, şöyle konuşuyor:

“Tarihi, kültürü, iklimi ve bugün dünya çapında turistik açıdan sahip olduğu imajıyla Bodrum, keşfedilmeyi bekleyen daha nice zenginliklere ev sahipliği yapıyor. American Hospital The Bodrum Cup da 34 yıldır bu zenginliklerin ve daha fazlasının keşfi için binleri Bodrum’da bir araya getiriyor. Tüm bu değerlerin keşfedildiği festival süresince yeni değerler de organizasyon komitemiz, Bodrum’un resmi kurumları, sponsorlarımız, denizcilik ve yelkenseverlerin tutkusuyla yaratılıyor. The Bodrum Cup, başladığı günden bu yana bir bütün olarak yalnızca yarış ve aktivite odağında kalmayıp bu heyecan verici süreci aynı zamanda toplumsal faydaya dönüştürmek üzere devam etti. Bu sene Bodrum’un kalbinin bir yarısı olan Akdeniz’e, bu eşsiz maviye güç katmak üzere mavi ekonomiyi odağımıza alıyoruz. Bu doğrultuda, ‘Maviye Güç Katıyoruz’ sloganımız kapsamında Akdeniz’in bize bahşettiği zenginliklerin önemine, sürdürülebilirliğine ve geleceğine dair paylaşımlarda bulunduk. İlk defa bu sene kurulan The Bodrum Cup Yarış Merkezi ve Sanat Alanı ile de festivalimizi zenginleştirerek, misafirlerimizin ve katılımcılarımızın şampiyonanın tarihine ve Bodrum’a daha yakından temas edebilmesini sağladık.”

Haberin Devamı

ÜLKEMİZİ TEMSİL EDECEĞİZ

Uysal, ”Geleceği konuşacak olursak, bizi de oldukça heyecanlandıran, şimdiden üzerinde çalışmalara başladığımız bir hedefimize doğru ilerlediğimizi söyleyebilirim. The Bodrum Cup, aynı zamanda Cumhuriyetimizin de 100’üncü yılı olan 2023’te 35. yılını kutlayacak. Bu özel yılda The Bodrum Cup’ı İstanbul ve Selanik’e taşıyacağımızı büyük bir heyecanla duyurduk. Tüm dünyaya ünü yayılan bir turizm merkezi olarak Bodrum’u ve ülkemizi temsil eden global bir organizasyon olarak The Bodrum Cup’ı geniş kitlelere ulaştırmak üzere böyle özel bir yılda İstanbul ve Selanik’te yelken açacağımız için çok mutluyuz” diyor.

Bodrumun mavi gücü

DENİZCİLİK VE SANAT BİR ARADA

American Hospital isim sponsorluğu ve Çağdaş Holding ana sponsorluğuyla The Bodrum Cup’ın ilk yarışı Metro etabı, Bodrum-Çökertme rotasıyla başladı. İşaretin ardından hareket alan yelkenliler Akdeniz’in maviliklerinde renkli görüntüler oluşturdu.

Yarışlar sırasıyla Kissebükü, Gümüşlük ve ardından tekrar Bodrum’a uzanan 5 etapla tamamlandı. Festivalin kapanışı Ağanlar Tersanesi’nde düzenlenen ödül töreninin ardından Athena konseri ile yapıldı. Festival kapsamında bu yıl ilk defa Bodrum Belediye Meydanı’na kurulan The Bodrum Cup Yarış Merkezi ve Sanat Alanı, şampiyonayı ve Bodrum’u keşfetmek isteyen binlerce ziyaretçiyi ağırladı.

Yarış merkezinde, festivalin tarihi, mavi ekonomi, denizlerin korunması gibi denizcilik öğelerinin yanı sıra Bodrum’da yaşayan sanatçıların farklı alanlardaki eserlerine de yer verildi. Burada gerçekleşen performanslar, söyleşiler, sergiler ve workshoplar etkinlik alanına renk kattı.

Bodrumun mavi gücü

CUMHURİYET’İN İLK VE TEK OKUL GEMİSİNİ YAPTI

Festival kapsamında çeşitli sanat etkinliklerinin yanı sıra yelken duayeni Yücel Köyağasıoğlu’nun hayatını gözler önüne seren “Deli Deryalı Bir Dahi” sergi ve belgeseli de ziyaretçilerle buluştu.

Küratörlüğünü Zerrin Ulusman’ın, görsel yönetmenliğini Mehmet Uyargil’in üstlendiği Yücel Köyağasıoğlu’nun hayatını odağına alan bütünsel sergi 31 Ekim’e kadar Bodrum’da 6 farklı sergi alanında ziyaret edilebilecek. Sergide farklı yönleriyle tanıma fırsatı bulacağımız Yücel Köyağasıoğlu; Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk ve tek okul gemisini yapan, Türk denizcilik tarihinde yadsınamaz bir öneme sahip yelken duayeni. Köyağasıoğlu’nun dört yaşında başlayan yelkenle geçen bir hayatın içinde, denizden beslenen üretkenliği, ahşap tekneler ve mekanik üzerine mucit titizliğiyle yaptığı çalışmaları, elleriyle yaptığı makine ve aparatları, plastik sanatlara yoğun ilgisiyle yaptığı resimleri, çizimleri, çektiği fotoğrafları, uzmanlığını sunduğu tekne tasarımları, tekne modelleri ve daha birçok yaratıcılığı bu sergide yer alıyor.

Bodrumun mavi gücü

Köyağasıoğlu’nun yaşamı ve çalışmalarını ele alan projenin sergi ve belgesel gösteriminin festival ile eş zamanlı olması sayesinde festival kapsamında Bodrum’a gelen katılımcılar ve ziyaretçiler Yücel Köyağasıoğlu’nu yakından tanıma fırsatı yakaladı.

Bodrumun mavi gücü

‘AKDENİZ’İ PARLATIYORUZ’

Festivalin mottosunun önemine değinen The Bodrum Cup Onursal Başkanı Erman Aras ise mavi ekonomi odağı ve The Bodrum Cup’ın Akdeniz’e verdiği öneme işaret ederek, “Bizi birleştiren; hayatımıza, turizmimize, ekonomimize nice katkılarıyla Akdeniz’e bir saygı duruşu niteliğinde ‘Maviye Güç Katıyoruz’ mottosunu parlatıyoruz. Başta Bodrum olmak üzere nice yerleşim bölgesinin yaşam kaynağı olan, festivalimizin varoluş nedeni Akdeniz’in sunduğu kıymetlerin detaylıca ve daha geniş kitlelerce fark edilmesini arzuluyoruz. Bugün ülke ekonomimizde ticaretten balıkçılığa, su sporlarından taşımacılığa birçok yönden katkıları olan Akdeniz’i güçlendirmemiz gerektiğine inanıyor; sürdürülebilirlik ilkelerini her alanda aktif hale getirmediğimiz takdirde bu gücü ona sunamayacağımızı düşünüyoruz” diyor.

Bodrumun mavi gücü

SOSYAL SORUMLULUK PROJELERİ FAYDA SAĞLIYOR

Organizasyonun sosyal sorumluluk çalışmaları kapsamında ise İçişleri Bakanlığı tarafından geliştirilen ve kadınların acil durumlarda tek tuşla ilgili birimlere ulaşabilmesini sağlayan KADES uygulamasının bilinirliğinin ve farkındalığının artırılmasına yönelik çalışmalara yer verildi. Festival boyunca birçok farklı alanda ve etkinlikte KADES’in tanıtımı yapılırken, Cumhuriyet tarihinin ilk yelkenli okul gemisi STS Bodrum da yelkenleriyle KADES uygulamasına dikkat çekti.

American Hospital The Bodrum Cup’un diğer bir sosyal sorumluluk projesi de 2016’dan beri olduğu gibi bu sene de Bodrum Engelliler Sağlık Vakfı’nın katılımıyla bayrak boyama etkinliğiydi. Boyanan bayraklar festival boyunca yarışan teknelerde dalgalandı. Festivalin kapanışında düzenlenen Athena konserinin tüm geliri ise Bodrum Engelliler Sağlık Vakfı’na bağışlanacak.

Era Bodrum Yelken Kulübü tarafından başlatılan The Bodrum Cup, dünyanın dört bir yanındaki yelken sporcularını ve meraklılarını Bodrum’da bir araya getiren uluslararası bir deniz festivali. Güneşe dayalı turizm algısını değiştirerek rüzgârı tercih nedeni yapan The Bodrum Cup, aktif olarak koylar hakkında farkındalık yaratmanın yanı sıra birçok sosyal sorumluluk projelerinde de yer alıyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder