Banu Şen Gönül Köprüsü'ne değen kadın elleri
HABERİ PAYLAŞ

Gönül Köprüsü'ne değen kadın elleri

Türkiye’nin 11 şehrini etkileyen deprem felaketlerinin ardından ülkenin her köşesinde bölgeye adeta seferberlik başladı. Duyarlılığı ve her acıda kenetlenen büyük dayanışma kültürüyle bilinen ülkemiz, insanlarımız, bölgedeki yaraları sarmak, bir parça destek olmak için elinden ne geliyorsa katkı koydu.

Gönül Köprüsüne değen kadın elleri

Ülkece bu bizim ruhumuzda var. Hele kadınlarımız! Beni en çok duygulandıranlardan biri de kadınlarımızın, anne şefkatiyle adeta gönül köprüsü kurması oldu... Kimi mahallesinde toplandı; yaralı yürekleri bir parça sıcaklık sarmalasın diye atkı, eldiven ördü, kimi bir araya geldiği kooperatif dernek çatısı altında ekmekten salçaya, turşudan erişteye içine sevgisini de katıp paketleyip gönderdi.

Haberin Devamı

Gönül Köprüsüne değen kadın elleri

Giden konvoyların ardında gözyaşını gizledi. Valilikler, kaymakamlıklar, belediyeler, muhtarlar gönüllü kadınlarımıza destek oldu. Bu hafta gece gündüz demeden bölgeye emeğini, sevgisini ulaştırmak için bir araya gelen kadınlarımızlaydım.

EFELER’İN ENGİNARLARI KAHRAMANMARAŞ’TA UMUT OLUYOR

Aydın’ın ilçesi Efeler’den kadınların gönderdiği ürünler bin kilometre uzaktaki Kahramanmaraş’ın kadınlarına moral oluyor. Efelerin kadınları, belediyenin tarım arazilerinde yetiştirilen ve “% 100 Kadın Emeği Tarımsal Ürün Fabrikası”nda işledikten sonra tüketime hazır hale getirdikleri uzun ömürlü gıda ürünlerini deprem bölgesine gönderiyor. Kadın emeğiyle hazırlanan Efeler’in enginarları, şevketi bostanı, kestane şekerleri ve çeşitli ürünler konserveler halinde Kahramanmaraş’taki çadır kentte vatandaşlara dağıtılıyor. Efeler Belediye Başkanı Mehmet Fatih Atay anlatıyor:

Gönül Köprüsüne değen kadın elleri

KADINLARIN KADINLARA ARMAĞANI ÜRÜNLER

“Bölgedeki önemli gereksinimler arasında olan besleyici ve uzun ömürlü gıda ürünlerimizi kendi tarlalarımızda yetiştiriyoruz. Sadece kadınların çalıştığı fabrikamızda ürettiğimiz bütün enginarları, şevketi bostanları, kestane şekerlerini depremzedeler için gönderiyoruz. Efeler’deki emekçi kadınlarımızın depremzede kadınlarımıza bir armağanı. Efeler’de elde edilen bu ürünler, onlara bir yardım eli olarak gidiyor, dayanışmalarını sergiliyorlar. Her anlamda depremzedelerimizin yanında olmayı sürdüreceğiz. Efeler onların da evi. Çok büyük bir felaket yaşıyoruz bunu da hep birlikte aşacağız, yaraları birlikte saracağız. 6 Şubat’ta solan çiçeklerin yeniden yeşermesi için ellerini hiç bırakmayacağız.“

Haberin Devamı

Gönül Köprüsüne değen kadın elleri

“MAKARNALARI DUALARLA PAKETLEDİK”

Fabrikada çalışan kadınlar duygularını şöyle ifade ediyor: “Yüreğimiz çok yandı, hâlâ daha yanıyor. Kadın emeğiyle ürettiğimiz tüm ürünleri depremzede arkadaşlarımıza göndererek onların yanlarında olduğumuzu hissettirmek istiyoruz. Burada makarnaları paketlerken dualarla paketledik. ‘Yanınızda olamıyoruz ama biz her zaman sizinleyiz.’ Bunu bilsinler istiyoruz. Burada yaptığımız ürünlerin bir nebze de olsa faydası olmuşsa çok mutlu oluruz. Acıları bizim acılarımız. Keşke orada olsaydık ve yardım edebilseydik. Biz buradan kendi ürettiğimiz ürünlerin onlara gitmesini sağlıyoruz. Elimizden ne gelirse, her zaman tüm desteği vermeye hazırız. Biz bu acıyı tüm yüreğimizle hissediyoruz. Kalbimiz ve her şeyimizle yanlarındayız.

Haberin Devamı

Gönül Köprüsüne değen kadın elleri

BURSALILARIN BAĞIŞ YÜNLERİ ÇOCUKLARI KORUYACAK

Bursa Nilüfer Kent Konseyi Kadın Meclisi gönüllüleri bağış olarak gelen yünlerle depremzede aileler için bere, kaşkol ve çocuk yeleği örüyor. Acı ve sıkıntıların dayanışmayla aşılacağına inandıklarını ifade eden kadınlar, “Güzel yürekler ve sevgiyle dokunan ilmekler çok güzel işler çıkardı. Hem birbirimize şifa olduğumuz hem depremzede çocuklar için bir şeyler ürettiğimiz dayanışma dolu günlerimizin olması dileğiyle...” diyor.

ŞANLIURFA’DAN ADIYAMANLI ÇOCUKLARA

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi’nin kadın destek merkezlerinde eğitim gören kadınlar da, yıl boyu ürettikleri el emeği göz nuru bez bebekleri Adıyaman’daki depremzede çocuklara gönderiyorlar. Halfeti Kadın Destek Merkezi kadınlarının hazırladığı paketler, konteyner kentte kalan çocukları sevindiriyor.

Gönül Köprüsüne değen kadın elleri

SINDIRGI’DA BÜTÜN KADINLAR TOPLANDI

Gönül köprüsü kuran şehirlerimizden biri de Balıkesir. Susurluk’taki kadın kooperatiflerinden Sındırgı’ya kadar kadınlarımız gece gündüz yardım malzemesi üretirken Balıkesir Büyükşehir Belediyesi bu yardımları düzenli şekilde toplayıp deprem bölgesine yola çıkardı. 2006’da Balıkesir’in Sındırgı Belediye Başkanı Ekrem Yavaş’ın girişimleri ile Termal Turizm Bölgesi ilan edilen Sındırgı’da ilçe halkının gelişmesi, kadınların istihdamını, gelirlerini, becerilerini artırmak amacıyla 2017’de belediye tarafından Akpınar Yaşam Merkezi kuruldu. Merkez 600 kadın üyeye ulaştı. Faaliyet alanını artırmak, daha fazla kadına ulaşmak ve ekonomik kazanç sağlamak için 2020’de de belediyenin öncülüğünde Bereket Versin Sındırgı Kadın Kooperatifi oluşturuldu. Kooperatifin temel amacı doğal ve yöresel ürünleri gün yüzüne çıkarmak. Doğal şehir olarak da bilinen Sındırgı’da yetişen ürünleri, ev yapımı yöresel lezzetleri, unutulmaya yüz tutmuş yöreye özgü el emekleri, doğal malzemeler ve yöresel motifler kullanılarak yapılan hediyelik eşyaları, sıfır atık projesi kapsamında gazete ürünlerden oluşan sepetleri merkezde ve internet üzerinden satışa sunan Sındırgılı kadınlar, depremzedeler için de birlik oldular. Merkezdeki atölyelerde atkı, bere ve kıyafetlerin yanında depremzede çocuklara özel olarak Sındırgı yöresel bebeklerini diken kadınlar, Sındırgı’nın doğal ürünleri sirke, ev yapımı turşu, salça, reçel gibi ürünlerle de yardım seferberliğini sürdürüyorlar.

Gönül Köprüsüne değen kadın elleri

SAVAŞTA KADINLARIMIZ CEPHEYE MERMİ TAŞIMIŞTI BİZ DE BÖLGEYE EKMEK TAŞIDIK

Akpınar Yaşam Merkezi Sorumlusu Şengül Topçu ile konuşuyoruz: “Bütün kadınlar toplandık depremzedeler için kıyafetler dikiyoruz. Çocuklara Sındırgı yöresel bebekleri yapıp yolluyoruz. Sındırgı’mızın meşhur kornişon turşusundan salçasına kadar doğal ve katkısız hazırladığımız gıda ürünlerimizi gönderiyoruz. 300 kursiyerimiz var ama depremi öğrenir öğrenmez Sındırgı halkıyla birlikte seferberlik içinde çalıştık. Çanakkale Savaşı’nda kadınlar mermi taşıdı derler, biz ekmek taşıdık. Evlerde, yörük çadırlarımızda yaptığımız ekmekleri bütün köylere yolladık.”

Gönül Köprüsüne değen kadın elleri

“EKMEĞİMİ GÖNDERMEZSENİZ HAKKIMI HELAL ETMEM”

Sındırgı Yağcıbedir Yörükler Derneği Başkanı Fatma Oya Kocataş da “Depremzedeler için seferberlik içinde çalıştık. Bir teyzemiz gönderdiği ekmekle beraber sandığının köşesinde sakladığı kefenini yollamak istedi. Teyzelerden bir diğeri de arayıp ‘Ekmeğimi fırına attım bunu göndermezseniz size hakkımı helal etmiyorum’ dedi. Battaniyelerin içlerine seccade, patik koyanlar oldu. Umre parasını, tarlasını, arabasını satıp bağışlayan oldu. Küçükler kumbaralarını getirdi. Türk milletimiz o kadar ince düşünceli ki hep birlikte seferberlik içinde çalıştık” diyor.

Gönül Köprüsüne değen kadın elleri

KEPEZ’DEN DESTEK

Depremzedeler için el ele veren Antalya Kepez Meslek Eğitim Kursu (AKMEK) ve Kepez Kadın Koordinasyon Merkezi’nin kadınları el emekleriyle deprem bölgesindeki bebek ve çocuklar için yatak, yorgan, yastık ve çarşaf üretimini aralıksız sürdürüyor.

Gönül Köprüsüne değen kadın elleri

EVLERİNDE HİSSETTİRMEK İÇİN EV YEMEKLERİ

Ankara Kahramankazan Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi, Kahramankazan Belediyesi’nin #EvimEvindir çağrısı kapsamında Kahramankazan’a gelen depremzedelere yöresel yemekleriyle destek oluyorlar. Yardımlarına sulu köfte ve mantıyla başlayan kadınlar, bazlama, gözleme, poğaça gibi hamur işleriyle birlikte kabak tatlısını da ürünlerine ekledi. Gönüllü kadınlardan Mehtap Kaçmaz, “Sabah koşarak geliyoruz. Depremzede ailelere bir şeyler yapabildiğimiz için mutluyuz. Kendilerini evlerinde hissetsinler diye el yapımı ev yemekleri yapıyoruz” diye konuşuyor.

Gönül Köprüsüne değen kadın elleri

KARABURUN’DA ÜRETİM DAYANIŞMASI

İzmir’in Karaburun Belediyesi, Karaburunlu kadınlarla fırında hamur birliği, tekstilde dikiş birliği yapıyor. Hem afet bölgesinde hem de Karaburun’a gelen afetzede misafirlerle dayanışmalarını büyüten kadınlar, temin ettikleri kumaşları dikiş atölyelerinde kıyafet, eşofman, pijama gibi ürünlere dönüştürüyor. Karaburun Belediye Başkanı İlkay Girgin Erdoğan, “Karaburun’un dayanışmacı kadınları emeklerini birleştirdi. Dikiş makinelerimiz, gün boyu tekstil merkezi gibi çalışıyor. Hem afet bölgesinde kalan hem de ilçemizde ağırladığımız deprem mağduru vatandaşlarımız için hazırladığımız kıyafetler, Karaburunlu kadınlarımızın elinden çıkıyor. Bu dayanışmada, ilçemizde ağırladığımız afetzede kadınlarımız da el emekleriyle yer alıyor” diye konuşuyor.

Gönül Köprüsüne değen kadın elleri

SEYHANLI KADINLARDAN HİJYENİK PED ÜRETİMİ

Adana’nın Seyhan ilçesindeki kadınlar belediyenin atölyelerinde depremzede kadınlara destek olabilmek, ihtiyaçlarını karşılayabilmek için üretim yapıyor. Afet bölgelerindeki depremzedelerin erişim sorunu yaşadığı ürünlerin başında ise hijyen malzemeleri geliyor. Seyhan Belediyesi Kadın Dayanışma Merkezi çalışanları da günde 5 bin adet hijyenik kadın pedi üretimi yapmaya başladı. Seyhanlı kadınlar, 10 gün içinde ürettiği 50 bin pedi depremzede kadınlara ulaştırılmak üzere deprem bölgelerine gönderdi. Gönüllü ve emekçi kadınlardan oluşan ekip ayrıca, Seyhan Dikimevi’nde de tekstil ürünleri üreterek deprem dayanışma çantası ile afet bölgelerine ulaştırıyor. Atölyelerinde depremzede kadınların ihtiyacına yönelik üretim yaptıklarını söyleyen Seyhan Belediye Başkanı Akif Kemal Akay, “Depremzedelerin acısını yüreğinde hisseden çalışanlarımız dayanışma duygusuyla afet bölgesindeki vatandaşlarımız için dikim yapmaya başladı. Deprem bölgelerinde en temel ihtiyaçlardan birinin hijyenik ped olduğunu gördük. Depremin yarattığı büyük acıları hep birlikte atlatacağız” diye anlatıyor.

Gönül Köprüsüne değen kadın elleri

ANKARALI KADINLAR DİKİŞ BAŞINDA

Ankara Büyükşehir Belediyesi Beceri ve Meslek Edindirme Kurslarında (BELMEK), depremzedeler için yardım seferberliği sürüyor. Yardım toplama merkezine dönüştürülen 58 BELMEK merkezi şimdi de dikiş atölyesine dönüştü. Eşofman takımı, pijama ve iç çamaşırı gibi ihtiyaçların dikimini gerçekleştirip bölgeye gönderen usta öğretici ve kursiyerler şimdi de deprem bölgelerindeki vatandaşlara nevresim takımları dikiyor. Ankaralı kadınlar, merkezlere alınan 12 bin metre kumaşla ilk etapta 3 bin nevresim takımı dikecek. Usta öğretici Hülya Usta, “Mozaik öğretmeniyim. Biz de elimizden geldiği kadar destek olmaya çalışıyoruz. Umuyoruz bir nebze de olsa yardımımız dokunur” derken Hayriye İşlek ise “Giyim öğretmeniyim. Deprem bölgesindeki vatandaşların kullanması için nevresim takımı dikiyoruz. İnşallah onlara bir destek vermiş oluruz, mutlu edebiliriz. Bu felaketin üstesinden beraber gelebileceğimize inanıyorum” diyor.

Türkiye’nin 11 şehrini etkileyen deprem felaketlerinin ardından herkes, bölgedeki yaraları sarmak için elinden ne geliyorsa katkı koydu. Özellikle de kadınlarımız, anne şefkatiyle adeta gönül köprüsü kurdu.
Sıradaki haber yükleniyor...
holder