Banu Şen Kalkınmanın adresi Kahramankazan
HABERİ PAYLAŞ

Kalkınmanın adresi Kahramankazan

Kahramankazan, başkent Ankara’ya 47 kilometre uzaklıkta; tarih, doğa ve kültür hazinesine sahip şirin bir Anadolu ilçesi. İlçenin kurulduğu bölge, bir yerleşim yeri olarak eski çağlardan günümüze kadar varlığını sürdürmüş. Yörede bulunan eski yerleşim alanları, kale buluntuları ve kral mezarları, bir tarih müzesi niteliğinde. Değişik dönemlerde yapılan kazılarda ortaya çıkarılan buluntular ise müzelerde sergileniyor. Bakır çağından itibaren birçok medeniyetin izlerini taşıyan Kahramankazan, yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor. Kahramankazan, Ankara’ya yakınlığı ve planlı gelişimi ile Ankara’nın mesire kenti olma da yolunda. Bunun yanında sanayi kuruluşları ile ülke ekonomisinin gelişmesine önemli katkılar sağlıyor. Ankara’nın en düzenli ve gelişen yapısıyla metropol ilçe olmaya aday olan ilçe, tarih ve turizm potansiyeli bakımından da oldukça zengin.

Haberin Devamı

Kalkınmanın adresi Kahramankazan

Kahramankazan; köylerde bulunan tarihi eserleri, hafta sonu turizmi için elverişli göletleri ve mesire alanları ile şehrin gürültüsünden uzaklaşmak isteyen Ankaralılara alternatif mekanlar sunuyor. Kahramankazan, belediyenin son yıllarda sürdürdüğü politikalarla; üretimde ve istihdamda sağladığı yeni imkanlar, ürettiği yeni projeler ve bölgeye kattığı katma değer ile Ankara’nın en hızlı gelişen ilçesi oldu. Eğitimcilikten gelen Belediye Başkanı Serhat Oğuz ile “Üreten Belediyecilik” vizyonuyla gittikçe zirveye tırmanan ilçede hayata geçirilen projeleri konuşuyoruz. Hem Ankara’da hem Türkiye’de bir ilk olma özelliğiyle dikkat çeken projeleri hayata geçiren Başkan Oğuz, üretimde gösterdiği yükseliş ile “kalkınmanın adresini” Kahramankazan olarak işaret ediyor.

TÜKETEN DEĞİL ÜRETEN BELEDİYE

Kahramankazan Belediye Başkanı Serhat Oğuz; her kesime yönelik çalışma içerisinde olduklarını şu sözlerle ifade ediyor: “Tüketen değil, üreten belediye anlayışı ile çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu noktada toplumun her kesimini kucaklayıcı proje ve faaliyetler gerçekleştiriyoruz. İlçemizin bereketli topraklarında hem kültürel hem sosyal hem tarımsal anlamda yeni meyveler yetiştiriyor, her nesil hatırlanacak desteklemeler yapıyoruz. Bu kapsamda tarımsal faaliyetlere destek olarak çiftçilerimize çeşitli hibelerle tarımın sürdürülebilirliğini sağlıyoruz. Kültürel mirasımıza sahip çıkıyoruz. Gelecek kuşaklara aktarılması, ilçemizdeki tarihi ve kültürel yerlerin kaybolmaması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz.” Başkan Oğuz, tarım ve hayvancılığın adresi Kahramankazan’ı bereketli ilçeler arasındaki yerine kavuşturan çalışmalarından bazılarını da şöyle aktarıyor:

Haberin Devamı

Kalkınmanın adresi Kahramankazan

KADIN GİRİŞİMİ ÜRETİM VE İŞLETME KOOPERATİFİ

“Kadınlara yönelik sürdürülen çalışmalar kapsamında hayata geçirilen Kahramankazan Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi, belediyemizin desteği ile faaliyetlerine devam ediyor. Yöresel ev yemekleri, turşu, gözleme, baklava gibi gıda ürünlerinin yanı sıra işletmelere paketleme hizmeti veren girişimci kadınlar çalışmalarını özveri ile sürdürüyor. Gün içerisinde boş vakitlerini değerlendiren kadınlar, ev ekonomisine de katkı sağlıyor.”

Haberin Devamı

TARIMSAL DESTEKLEMELER

“İlçemizdeki çiftçilere her yıl düzenlenen programla fide desteği veriyoruz. 2019’dan itibaren toplam 7 milyon sebze fidesi dağıtılırken, ata tohumlarını yaygınlaştırma amacıyla Ata Tohumu desteği de başlattık. Çiftçilerimize 500 bin ata tohumu dağıttık. Üreticilerimizin büyük emekle yetiştirdiği mahsulleri güvenli ve konforlu bir alanda vatandaşlarımızla buluşturmak için önemli bir adım attık. Meşhur Salı Pazarı’nın ardından şimdi de organik şekilde bin bir emekle yetiştirilen ürünlerin halkla buluşmasını sağlamak amacıyla ‘Kahramankazan Köy Pazarı’nı hizmete aldık. Çiftçilere ayrıca yağlık ayçiçeği tohumu desteği verdik. Bu desteklemeye paralel olarak 6 bin dönümlük alanda ayçiçeği ekimi gerçekleştirildi. Türkiye’deki ana arı üretiminin yüzde 65’inin gerçekleştiği ‘Arıcılığın Başkenti’ Kahramankazan’da arıcılara yüzde 50 hibeyle arı ve kovan desteği sağladık.”

Kalkınmanın adresi Kahramankazan

ECDAD ESERLERİ KORUNUYOR

“Kahramankazan Belediyesi olarak, tarihi ve manevi değeri büyük şahsiyetlerin ve tarihi mirasların ihyası, gelecek nesillere en sağlıklı şekilde aktarılması için çalışmalar yapıyoruz. Bu eserlerden birisi de; Koruma Kurulu Kararı ile 1. Derece Anıt Eser olarak nitelendirilmiş, İslam Kültürü’nü yaymak için Kahramankazan’a yerleşmiş Alperen Derviş Turasanşah’ın ve kız kardeşi ile yeğeninin kabirlerinin bulunduğu Turasanşah Türbesi...”

Kalkınmanın adresi Kahramankazan

MAHALLELİLİK KÜLTÜRÜ YAŞATILIYOR

“En önemli projelerimiz arasında; ilçedeki tüm merkez mahallelere birer kültür evi kazandırmak var. ’Mahalle Kültür Evleri’ projemiz, üreten belediyecilik vizyonuyla ilçemize kültürel bir değer katıyor. Mahallelilik bilincini artıracak, birlik ve beraberliği pekiştirecek, çocukların ve gençlerin gelişimine katkı sunacak Mahalle Kültür Evleri, birçok donatıyı bünyesinde barındırıyor. Tesislerde; 200 kişilik çok amaçlı salon, kütüphane, fuaye alanı, 6 adet derslik, resim, müzik ve el sanatları atölyeleri ile öğretmenler odası yer alıyor. 550 metrekare inşaat alanına sahip olan ve iki katlı olarak inşa edilen mahalle kültür evleri, kültür değerlerimizi yansıtan bir mimariye sahip. Çocuklarımız için etüt dersleri, resim, el sanatları, satranç ve müzik eğitimleri verilirken, yetişkinler için ise Kuran-ı Kerim, el sanatları, amigurimi ve iğnesi oyası gibi daha birçok farklı alanda eğitim veriliyor.”

 

Sıradaki haber yükleniyor...
holder