Banu Şen Su fakiri olmadan, geç kalmadan kıymetini bilelim
HABERİ PAYLAŞ

Su fakiri olmadan, geç kalmadan kıymetini bilelim

Yirmi birinci yüzyılın petrolü... Ve artık biz ona her şeyden çok muhtacız. BBiir damlası bile hayata bedel olan su... Oysa dünya; ciddi kuraklık tehlikeleriyle karşı karşıya çünkü iklim krizinin sonuçlarından biri de susuzluk, kuraklık. Türkiye’nin çok önemli bir kısmı da “kurak iklim coğrafyası” olarak sınıflandırılıyor. Bugünlerde; “Su hayattır” sözününün ne kadar doğru olduğunu artık daha iyi anlıyoruz.

DÜNYA SU GÜNÜ

Bugün ise Dünya Su Günü. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu 1993’te 22 Mart’ı Dünya Su Günü olarak kabul etti. www.dunyasugunu.org’da yer alan bilgilere göre; 22 Mart, 1993’te Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda ilan edildiğinden bu yana Dünya Su Günü olarak kutlanıyor.

Haberin Devamı

Teklif ilk kez, 1992’de Brezilya’nın Rio de Janeiro kentinde yapılan Birleşmiş Milletler Çevre ve Kalkınma Konferansı’nda (UNCED) gündeme getirildi. 1993’ten itibaren katılım her yıl katlanarak arttı; halk, desteklerini göstermek amacıyla gün boyu muslukları açmamaya teşvik edildi.

Birleşmiş Milletler ve üye ülkeler bu günü, dünyadaki su kaynakları ile ilgili somut çalışmaları ödüllendirmek ve Birleşmiş Milletler tavsiyelerini uygulamaya ayırdılar. Birleşmiş Milletler’e üye ülkelerin dışında, içilebilir su kaynakları ve su yaşamını destekleyen bazı sivil toplum kuruluşları da Dünya Su Günü’nü, çağımızın öncelikli su sorunlarına dikkat çekmek için iyi bir fırsat olarak değerlendirmekte.

İZMİR’DE ZİRVE

İzmir’de de Dünya Su Günü kapsamında zaman zaman farkındalık yaratmak amacıyla çeşitli etkinlikler düzenleniyor. Bugün de önemli bir zirveye ev sahipliği yapacak İzmir. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği “Kentlerde Sürdürülebilir Su Politikaları Zirvesi”, bugün başlayıp yarın sona erecek. Zirvede İzmir, İstanbul, Ankara, Adana, Antalya, Aydın, Eskişehir, Hatay, Mersin, Muğla ve Tekirdağ Büyükşehir Belediye başkanları, Türkiye’nin suyla ilgili sorunlarını ve çözümlerini tartışmak, su yönetimi ile ilgili en iyi uygulamaları ve politikaları görüşmek amacıyla bir araya gelecek.

BAŞKANLARDAN MANİFESTO

Haberin Devamı

Etkinliğin ilk gününde Türkiye’nin su gündemine yönelik ulusal ve uluslararası bilimsel teknik sunumlar yapılacak. Zirvede 11 Büyükşehir Belediye Başkanı saat 13.00’te bir araya gelerek su, kuraklık ve tarım politikaları ile ilgili bir manifesto açıklayacak. Etkinliğin ikinci gününde ise 17 farklı konu başlığı ile 11 Büyükşehir Belediyesi’nin su ile ilgili birim uzmanlarının, bilim insanlarının, meslek örgütlerinin, sivil toplum örgütlerinin, çiftçi, sanayici gibi sektörel su kullanıcılarının, doğa, çevre örgütlerinin ve su endüstrisinde yer alan kurumların katılacağı yuvarlak masa toplantıları gerçekleşecek.

Fuar İzmir’de düzenlenecek su buluşması; kentlerin suyla ilgili sorun ve çözümlerini tartışarak yaşanabilir ve dirençli kentler yaratmak için ihtiyaç duyulan çözümleri birlikte oluşturmayı amaçlıyor. Yeryüzünün yüzde 71’i su. Ama bunun yüzde 97’si tuzlu su. Kalan yüzde 3’ün 2/3’ü dağ buzulu ve kutup buzu. Sonuç: sadece yüzde 1’ini kullanıyoruz. Bunun da yüzde 0,3’üne erişebiliyoruz. Kıymetini bilelim. Dikkatli olalım!!!

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder