Bilal Emin Turan Elektrikte kontrollü tüketim düşük fatura
HABERİ PAYLAŞ

Elektrikte kontrollü tüketim düşük fatura

Elektrikli ev aletlerini kullanırken ince hesap yapıp alışkanlıkları az da olsa değiştirmek faturalarda hatırı sayılır düşüşleri beraberinde getiriyor. Peki ne kadar? Evdeki tüm cihazların hangi kullanım koşullarında, güncel tarifelerle ne kadar avantaj sağlayabildiğini sizin için tek tek hesapladık. İşte evdeki enerjinin röntgeni...

ENERJİ KRİZİ GİTTİKÇE BÜYÜYOR

Dünyanın en gelişmiş ülkeleri enerji krizinin pençesinde. Artan enerji fiyatları nedeniyle fabrikalar üretimi durdurup kepenk indiriyor. Konutlarda da tüketimi kısıtlayıcı tedbirler devreye alındı, alınıyor. Türkiye’de böyle bir kriz yok. Ancak uluslararası piyasada artan enerji maliyetleri ister istemez bize de yansıyor. Dolayısıyla elektrik, doğalgaz kısacası tüm kaynakları daha tasarruflu kullanmamız gereken bir dönemden geçiyoruz. Eski alışkanlıklarımızdan dolayı bize zor gibi gelse de küçük ve sabırlı bazı hamleler faturalarda önemli farklar yaratıyor.

Haberin Devamı

KÜÇÜK HAMLEYLE BÜYÜK FARK

Örneğin; yarısı dolu çamaşır makinesini tam performansla çalıştırmak enerji israfını artırır. Bunun yerine tam kapasiteyle yapılan bir yıkamayla, yıllık yıkama sayısı da düşeceğinden yüzde 50’ye varan tasarruf sağlanabilir. Bu konuda diğer cihazlarla ilgili alınabilecek basit önlemleri elektrik piyasası karşılaştırma sitesi Encazip.com’un kurucusu Çağada Kırım’la konuştuk. Ayrıca elektrikli ev aletlerinin tüketim miktarını ve ekim ayı tarifeleriyle bunun TL değerini hesaplayıp, tasarruflu kullanımla elde edilebilecek faydayı karşılaştırmalı olarak görmenizi amaçladık.

İHTİYACINIZ KADAR KULLANIN

Bir cihazın tüketimini düşürmenin en basit yolu cihazın çalışma süresini ve kullanım sıklığını azaltmaktan geçiyor. Bunun için akla yatkın pratik öneriler şöyle:

  • Enerji canavarı su ısıtıcısı ve çay makinesi gibi cihazlarda sadece ihtiyacınız kadar su kaynatarak tasarruf edebilirsiniz.
  • Enerji verimliliği yüksek beyaz eşyalar kullanmak elektrik faturasında yüzde 50’ye kadar tasarruf anlamına gelir.
  • Evdeki cihazların hangi sürede ne kadar elektrik tükettiğini ölçmek için ‘wattmetre priz’ alabilirsiniz.
  • Çok kirli olmayan çamaşırları ve bulaşıkları kısa programda veya tasarruf modunda makine tam dolunca çalıştırarak tasarruf edebilirsiniz.
  • Uzun süre çalışarak hem enerji hem de zaman kaybına neden olan kurutma makineleri yerine, gün ışığı alan bir odada çamaşır askısı kullanarak veya havalandırarak çamaşır kurutmak elektrik tasarrufu sağlar.
  • Aydınlatma için tasarruflu ampuller seçerek yüzde 70-80 avantaj sağlayabilirsiniz.
  • Fırın kapağını sık sık açmayarak ısı kaybını yani enerji israfını önleyebilirsiniz.
  • Evinizi kışın 19-21 derece, yazın 23-25 derece arasında tutarak daha verimli iklimlendirme yapmış olursunuz.
  • Elektrikli aletler, kapalı olsalar bile prize takılıyken elektrik tüketmeye devam ederler. Fişi, prizden çıkarmayı unutmayın. En az yüzde 2 tasarruf edersiniz.
  • Evdeki prizlerde ve diğer elektrik tesisatı sistemlerinde kaçak olup olmadığını kontrol ettirin. Elektrik kaçağı faturayı artırır.

Elektrikte kontrollü tüketim düşük fatura

Sıradaki haber yükleniyor...
holder