Bilal Emin Turan İhracatta rekabetçi fiyat hesapları
HABERİ PAYLAŞ

İhracatta rekabetçi fiyat hesapları

TİM Başkanı Mustafa Gültepe, pandemi sonrası Uzakdoğu’dan Türkiye’ye kayan siparişlerin yeniden eski üreticilere dönmeye başladığını belirterek, “Biz yüzde 5-10 pahalı bile olsak, Avrupalı yine bizi tercih eder. Ama şu anda fark daha fazla” dedi. Gültepe, yeni ekonomi yönetiminin atacağı adımları heyecanla beklediklerini ifade etti.

İhracatta rekabetçi fiyat hesapları

 

‘30’uncu TİM Olağan Genel Kurulu ve İhracatın Şampiyonları Ödül Töreni’ bugün saat 14.00’te düzenlenecek. Törene Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın da katılması bekleniyor. Etkinlik öncesinde gazetecilerle buluşan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Pandemiyle birlikte Avrupalı alıcıların Türkiye’ye yöneldiğini hatırlatan Gültepe, bunun kalıcı olamadığına dikkat çekti.

Haberin Devamı

TEMMUZ 2022’DE DEĞİŞTİ

Pandemi sırasında ihracatçıların yakaladıkları avantajları tekrar önceki rakiplerine kaptırmaya başladıklarını ifade eden Gültepe, şöyle devam etti: “Su ilk aktığı yere gider. Derenin yönünü değiştirseniz de o eski yatağında akmak ister. Suyun yönünü değiştirdik ama burada kalıcı olmasını sağlayamadık. Uzakdoğu pazarları yeniden açıldı. Lojistik problemleri gerek fiyat gerek donanım olarak çözüldü. Türkiye, Uzakdoğulu üreticilere göre daha pahalı hale gelince Temmuz 2022’den sonra ibre terse döndü. Oralara dönüş gözlemliyoruz.”

ŞU ANKİ KUR NEFES ALDIRDI

Uzakdoğulu satıcılar ile fiyat farkının yüzde 5-10 olması durumunda Avrupalıların, tercihini Türkiye’den yana kullanacağını vurgulayan Gültepe, “Ancak şu anda sektörüne göre yüzde 20 ila 40 daha pahalıyız. Bu sorunu gerek enerji, kur ve diğer girdilerimizin çözülmesiyle rahatlıkla aşarız. Kurun şu anki seviyesi nefes aldırdı ve iş alma potansiyelini artırdı. Yılın ikinci yarısında bir hareket bekliyorum. Ayrıca üretim anlayışımız, kalitemiz iyi. Batı’ya yakınlığımız da avantaj sunuyor” dedi.

VİZE SORUNU DA ETKİLEMEYE BAŞLADI

Vize sorununun ihracatı etkileyeceğini de belirten Mustafa Gültepe, ihracatçıların yeşil pasaportlarının önemine dikkat çekti. Gültepe, yeşil pasaportun ihtiyacı olan meslek gruplarına verilmesinin önemine işaret ederek, her meslek grubunun ‘onlarda var bizde de olsun’ yaklaşımının yanlış olduğunu kaydetti.

Haberin Devamı

İhracatta rekabetçi fiyat hesapları

 

PAZARI BÜYÜTMEK İÇİN FUARDAN FUARA KOŞUYORLAR

Bölgesel ve sektörel bazda faaliyet gösteren 61 ihracatçı birliği, 27 ihracatçı sektörü, ihracatçıları temsil ettiklerini hatırlatan Mustafa Gültepe, bu yılın ilk 6 ayında 100 ticari heyet yaptıklarını 450 fuara gittiklerini söyledi.

ASGARİ ÜCRET DOLARLA OLMAZ

TİM Başkanı Mustafa Gültepe, ‘asgari ücrette 500 dolar’ hesaplarına ilişkin de şunu söyledi: “Bence dolar üzerinden konuşmak hatalı olur. Kur artarsa ne olacak? 10 bin 500 lira ila 11 bin 500 lira arasında bir rakam açıklanacağı öngörülüyor.”

BANKAMIZI DEVREYE ALACAĞIZ

Türk Ticaret Bankası’nın TİM, Türk Eximbank, 61 ihracatçı birliği ve 20 bankanın ortaklığında kurulan İGE AŞ tarafından alındığının hatırlatılması üzerine Mustafa Gültepe, “Yeni kabine oturunca biz de bankamızı devreye almış oluruz. Kurumsal mevduat da toplayacağız. Böylece ihracatçıya yeni kaynak sağlamış olacağız” dedi.

Haberin Devamı

FAİZDE BÜYÜK HAREKET BEKLEMİYORUM

Yeni ekonomi yönetiminin alacağı kararları heyecanla beklediklerini dile getiren Gültepe, “Mehmet Şimşek bakanımızın programını açıklamasını bekliyoruz. Faizde yüzde 15’leri görürüz diye düşünüyorum. Açıkçası bahsedildiği gibi faizde büyük bir hareket beklemiyorum. Bünyeyi sarsmadan yol alacaklardır. Bir de kimde para var ki bize getirsin? ABD’de yüzde 5’i aşan faizlerden bahsediyoruz” diye konuştu.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder