Bilal Emin Turan Ucuza borçlanmak için son 10 gün
HABERİ PAYLAŞ

Ucuza borçlanmak için son 10 gün

Yeni asgari ücretle birlikte çok şey değişecek. Bu değişimle birlikte SGK’ya ödenecek primlerden tutun da borçlanma maliyetlerine kadar birçok kalemde artış olacak. O nedenle 1 Ocak’tan önce prim borcunu ödemek daha ucuza gelecek...

Ucuza borçlanmak için son 10 gün

TASARRUF HER YERDE

Yeni yıla sayılı günler kaldı. Elektrikten doğalgaza, sudan gıdaya, araç lastiklerinden trafik cezalarına kadar birçok konuda tasarrufun püf noktasına dikkat çektik. Konfordan ödün vermeden daha az harcatan yolları sizin için araştırdık.

Bugün de yine özellikle çalışan, daha önce sigorta girişi olup da çalışmayan ama emeklilik hesabı yapan vatandaşın cebinden daha az para çıkmasını sağlayacak borçlanma konusuna işaret ettik.

Haberin Devamı

YIL BİTMEDEN AVANTAJLI

Sosyal güvenlik sisteminde hizmet borçlanmaları, kişilerin prim gün sayılarını artırırken bazı durumlarda ilk kez sigortalı olunan tarihin geri çekilmesine imkan da tanır.

Bu sayede kişilerin prim gün sayısı artar ve daha erken emeklilik imkanı doğar. Borçlanma için ödenecek taban tutar o yıldaki asgari ücrete göre hesaplanır. Bu nedenle yıl bitmeden borçlanma yapmak, bir sonraki yılbaşında borçlanma yapmaya göre daha avantajlı olur.

GÜNLÜK TUTAR 27.28 LİRA

1 Ocak itibarıyla geçerli asgari ücret 10 gün içinde belirlenecek. Öngörüler asgari ücrette yüzde 10’un üzerinde bir zamma işaret ediyor. Bu durumda emeklilik için gerekli primleri kazanmak için yapılacak askerlik ve doğum borçlanmaları için vatandaşın cebinden çıkan para da artmış olacak.

Ucuza borçlanmak için son 10 gün

Bu yılın sonuna kadar borçlanma yapanlar 1 günlük için 27.28 lira ödeme yapacak. Bu tutar brüt asgari ücretin (şu anda 2.558 lira) yüzde 32’si bulunduktan sonra 30 güne bölünmesiyle hesaplanıyor.

10 GÜNDE 1.179 TL KÂR

Asgari ücrete göre yapılan bu hesapta ortaya çıkan rakam taban borçlanma tutarını gösteriyor. Bu yıl bitmeden asgari ücret üzerinden 12 aylık askerlik borçlanması yapacak bir emekli adayı 9.821 lira ödeyecek.

Böylece 12x30 = 360 günlük prim kazanacak. Asgari ücretin yılsonu için öngörülen yüzde 12’lik enflasyona göre artacağını varsayarsak aynı borçlanmada vatandaşın cebinden çıkacak para 1.179 lira artacak. Yani önümüzdeki 10 günde bu borçlanmayı yapan kârlı çıkacak.

Haberin Devamı

Ucuza borçlanmak için son 10 gün

ERTELEDİKÇE DAHA ÇOK ÖDENİR

Yine sigortalı olduktan sonra bir doğum yapan anne 720 günü en düşük tutar olan günlük 27.28 liradan borçlanırsa ödeyeceği tutar 19 bin 642 lira olur. Asgari ücretin yüzde 15 oranında zamlanması halinde ise günlük borçlanma tutarı 31.37 liraya yükseleceğinden cepten çıkacak para 22 bin 586 lira olacak.

Bu durumda 2020’de hizmet borçlanması yapacaklar 2.944 lira daha fazla ödeyecek. Yani bu yıl borçlanmak her durumda avantajlı. Borçlanmayı erteledikçe her yıl artış olacak ve daha fazla ödenmesi gerekecek.

ASKERLİK BORÇLANMASI İÇİN BUGÜN NE KADAR ÖDENİR?

  • 6 Ay İçin: 180 gün üzerinde en düşük ödeyeceğiniz tutar günlük 27.28 liradan 4.912 lira.
  • 18 Ay İçin: 540 gün üzerinde en düşük ödeyeceğiniz tutar günlük 27.28 liradan 14.731 lira.
  • 12 Ay İçin: 360 gün üzerinde en düşük ödeyeceğiniz tutar günlük 27.28 liradan 9.820 lira.

KİMLER YARARLANIR?

Yurtdışı çalışması, avukatlık stajı, ücretsiz izin süreleri, kadın sigortalıların doğum sonrası çalışılmayan günleri, erkek sigortalıların ise askerlik süreleri borçlanılabiliyor. Ayrıca Bağkur prim borcu olanlar da borcunu daha az ödeyerek kapatabilir.

İhya ile dondurulan günlerini canlandırmak isteyenler bu süreleri daha az ödeyerek kapatmak istiyorsa acele etmeli. Örneğin 10 yıllık borcu ocaktan sonra kapatan en az 10.000 lira fazla ödeyecek.

Haberin Devamı

Ucuza borçlanmak için son 10 gün

İNTERNETTEN BAŞVURU

SSK’lıların askerlik ve doğum borçlanmaları, malul çocuğu bulanan kadın sigortalıların borçlanmaları, TSK’da çalışan askeri personelin ve Emniyet Genel Müdürlüğü’nde çalışan kamu görevlilerinin, kendi hesabına fakülte veya yüksekokulda okudukları süreleri borçlanmaları, ücretsiz izinde geçen süreleri borçlananların, eski adıyla Bağkurlu’ların askerlik ve doğum borçlanmaları ve Emekli Sandığı mensuplarının bütün borçlanma işlemlerinin e-Devlet üzerinden yapılması mümkün. e-Devlet üzerinden bildirim sonrasında borçlanma başvurusu yapan kişinin 1 ay içerisinde bildirilen miktarı ödemesi gerekiyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder