Can Kantar Alevler geleceğinizi çalmasın!
HABERİ PAYLAŞ

Alevler geleceğinizi çalmasın!

Fabrika ve bina yangınlarında son yıllarda büyük bir artış var. Uzmanlara göre yangın sigortası asla ihmal edilmemesi gereken bir sigorta. Sigorta şirketleri bu konudaki bilincinin artması için hazırladıkları ürünlerle teminatlardan ödeme kolaylığına kadar birçok konuda önemli kolaylıklar sağlıyor.

Yangın, son yıllarda sıkça karşılaştığımız risklerin başında yer alıyor. Konutlarda ve özellikle iş yerlerinde yangın riski her zaman mevcut. Elektrik kontağı, yıldırım çarpması, gaz patlaması, yanıcı maddelerin tutuşması gibi ve daha birçok sebeple ortaya çıkabilecek yangınlar, iş yerlerinde önemli hasarların meydana gelmesine sebep olabiliyor. Aynı şekilde evlerde de kendiliğinden oluşan yıldırım, yangın ve infilak gibi fiziki hasarlar sonucu beklenmeyen ve büyük maddi hasarlar ortaya çıkabiliyor. Tüm bu yangın hasarları için alınacak en önemli finansal tedbir ise sigorta. Yangın riskinin teminat altına alındığı konut ve iş yeri sigortaları bu tür mali yüklere karşı önemli bir mali güvence sağlıyor. Fakat sunulan geniş teminat ve koruma güvencesine rağmen yangın zorunlu bir sigorta olmadığı için ülkemizde çok da yaygın olarak tercih edilen bir sigorta ürünü değil. Sigorta sektörü ise son yıllarda artan yangın risklerine karşı sigortalının lehine sundukları ödeme yöntemleri ve kolaylıklar ile hem bu alandaki farkındalığı artırmak hem de güvence altında olan sigortalı sayısını artırmak istiyor.

Haberin Devamı

Ekonomik sıkıntılar hepimizin bütçesini sarsıyor. Diğer taraftan aldığımız her türlü ürün ve hizmetin de bedeli artıyor. Bunlarla baş etmek elbette ki çok güç. Fakat bir şey var ki onsuz olmuyor. O da “sağlık”. Çevresel ve genetik faktörler bazen bizleri hiç beklemediğimiz sağlık sorunlarıyla karşı karşıya bırakıyor. Başımıza bir sağlık sorunu geldiğinde ne yapacağımızı şaşırıyoruz. Maddi birikimimiz olsa bile hepimiz için bu bir sıkıntı yaratıyor. Yakın bir akrabam yıllarca sağlık sigortası yaptırdı. Sigorta primleri arttı diye mali gücü olmasına rağmen sigortasını yenilemedi. İkinci senesindeki karşılaştığı bir sorun için şimdi ödeyeceği primin tam 3 katını hastaneye ameliyat ücreti olarak ödeyecek. Sağlık sigortaları iki çeşit. Birisi Özel Sağlık Sigortası, ikincisi ise bir sosyal güvenceniz varsa yaptırabileceğiniz Tamamlayıcı Sağlık Sigortası. Bu ürünler kendi içlerinde yatarak veya ayakta sağlık hizmeti olan ya da her ikisi bir arada sunulan poliçeler şeklinde sigortalılara sunuluyor. Tercih size bırakılıyor. Tamamlayıcı Sağlık Sigortası daha uygun primlerle yaptırılabiliyor ama A Plus hastanelerde geçmiyor. Özel hastaneler son yıllarda bu sektöre çok yatırım yaptı. Artık her yerde özel hastaneler var ve iyi hizmet veriyorlar. Tabii ki onların da önemli sıkıntıları var ama şimdilik benim konum bu değil.

Haberin Devamı

YANGIN SİGORTASI NEDİR?

Yangın sigortası, ticari ve özel amaçla kullanılan her türlü bina ve yerleşim alanın kendiliğinden oluşan yıldırım, yangın, infilak gibi fiziki hasarlarını karşılayan bir sigorta türüdür. Yangın sigortası ile doğrudan doğruya yangından kaynaklanan zararlar, taşınır ve taşınmaz mallar ile birlikte içerisinde bulunan eşyalar da güvence altına alır. Sözleşmede aksine bir hüküm yoksa aile bireylerin, birlikte yaşanılan kişiler ve çalışanlara ait mallar da sigorta kapsamına alınır. DASK’ın yalnızca depremden kaynaklanan yangın hasarlarını karşıladığını hatırlatmakta fayda var. Yani yangın, yıldırım ve infilak gibi nedenlerle meydana geldiğinde ise bu durum DASK’ın kapsamına girmiyor.

Haberin Devamı

YANGIN SİGORTALARINDA YETERLİ BİLİNCE SAHİP DEĞİLİZ

Doğan Sigorta CEO’su Selcen Gür, istatistiklere bakıldığında ülkemizde yangın sigortası konusunda yeterli bilince sahip olmadığımızı belirterek, “Ticari faaliyetleri için yangın sigortası yaptıran kurumsal sigortalılar, yıllar içinde yaşadıkları hadiselerden kazandıkları deneyimlerle bu poliçeyi talep ediyorlar. Ancak bireysel tüketicilerde bu oran çok daha düşük seyrediyor” dedi. Sigortalılık oranlarının çok düşük olduğu bir piyasada yangın poliçeleri ile ilgili yeni ürünler çıkarmanın pek sürdürülebilir olmadığını da ifade eden Gür, “Bu nedenle sigorta şirketleri mevcudu koruyan fakat sigortalının lehine ödeme yöntemleri ve kolaylıklar sunan ürünler üzerine yoğunlaşıyor” diye konuştu. Poliçe yaptırırken sigortalının yangın poliçesi kapsamına almak istediği herhangi bir varlığın, bugün yeniden konulmak istense tutacak olan maliyetini doğru bir şekilde beyan etmesi gerektiğine vurgu yapan Gür, “Aksi takdirde eksik veya aşkın sigorta durumu söz konusu olabilir. Yangın poliçelerindeki temel teminatlar Yangın, yıldırım ve infilaktır. Bu teminatlara ek olarak deprem, sel, terörizm gibi ek teminatlar alınabilir” dedi.

Alevler geleceğinizi çalmasın

YANGINA KARŞI ALINACAK EN ÖNEMLİ GÜVENCE SİGORTA

Ülkemizde sigorta güvencesinin maalesef kayıplar yaşandıktan sonra akıllara geldiğine dikkat çeken Doğa Sigorta Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Tümer, “Mühim olan, risk gerçekleşmeden önce değerlerimizi sigorta korumasına almak. Konutlarda ve özellikle iş yerlerinde yangın riski her zaman mevcut. Elektrik kontağı, yıldırım çarpması, gaz patlaması, yanıcı maddelerin tutuşması gibi ve daha birçok sebeple ortaya çıkabilecek yangınlar, iş yerlerinde hasar meydana gelmesine sebep olabiliyor. Aynı şekilde evlerde de kendiliğinden oluşan yıldırım, yangın ve infilak gibi fiziki hasarlar sonucu beklenmeyen ve büyük maddi hasarlar ortaya çıkarabilir. Yangın riskinin teminat altına alındığı konut ve iş yeri sigortaları ile bu tür mali yüklere karşı mali güvence sağlıyor” diye konuştu. Tümer, riskler gerçekleşmeden önce alınacak en önemli finansal güvencenin sigorta olduğuna da vurgu yaptı.

Alevler geleceğinizi çalmasın

HASTALANMADAN YAPTIRMALI!

Öncelikle sağlık sigortasını sağlıklıyken yaptırmak gerekiyor. Şayet geçirmiş bir hastalığınız var ise bunu poliçe yapılırken beyan etmeniz gerekiyor. Beyan etmez ve bu sağlık sorununuzun uzantısı bir sorun için hastaneye gittiğinizde bunu sağlık sigortanız ödemeyecektir. Artık sağlık sorunları da genç yaşlı dinlemiyor. Bu nedenle bütçeniz el verdiği sürece gençken sağlık sigortanızı mutlaka yaptırın derim. Özetle her şey olur, her şeyden feragat edebilirsiniz ama sağlığınızdan asla. Sigortanızı yaptırmak için bir acenteye başvurup teklif alın. Eminim beklediğinizden daha uygun bir prim fiyatı ile karşılaşabilirsiniz.

‘SİGORTALILAR ASLA MAĞDUR OLMAYACAK’

Türkiye Sigorta Birliği (TSB), Gri Sigorta ve Mellce Sigorta şirketleri için alınan tedbir kararı sonrasında gelinen sürece ilişkin açıklamalarda bulundu. Yönetim Kurulu’nun 30 Kasım 2023 tarihinde aldığı tavsiye karar uyarınca Gri Sigorta ve Mellce Sigorta şirketlerinin iptal edilen poliçeleri nedeniyle oluşacak mağduriyetin engellenmesi ve teminatsız kalmamaları için tüm sigorta şirketlerinin büyük bir özveri ile çalıştıkları aktarılan açıklamada, iptal edilen poliçelerinin indirim uygulanarak yeni poliçelere aktarılması konusunda gönüllük esası ile hareket edilmesi prensip kararına rağmen tüm şirketlerin pazar payları ölçüsünde sorumluluk aldıklarına ve tavsiye kararına uydukları belirtildi. Açıklamada, 14 Aralık 2023 akşamı itibariyle yaklaşık 35 bin civarında sigortalı için yeni kasko poliçelerinin düzenlendiği, ayrıca bir o kadar poliçenin de teklif aşamasında en uygun poliçe ile buluşturulması için çalışmaların sürdüğü ifade edildi.

 

Sıradaki haber yükleniyor...
holder