Deniz Onuk Kore Postası - Kasım
HABERİ PAYLAŞ

Kore Postası - Kasım

Yıl Sonu Ödülleri

Güney Kore’de her yılın sonunda tüm K-Pop sanatçıları için çeşitli Yıl Sonu Ödül Programları yapılır. Bu programlara Grammy’lerin Kore versiyonları diyebiliriz. Sene boyunca başarı toplayan sanatçılar davet edilir ve programda performans sergilerler. Ödül kazananlarının hesaplanması, hem hayran oylaması, hem satış ve dinlenme oranları hem de jüri seçimiyle belirlenir. Her sene festival havasında geçen Yıl Sonu Ödülleri, bu sene de geçtiğimiz hafta gerçekleşti.

Bu sene, 2022 MAMA Ödül Töreni 29 ve 30 Kasım’da canlı olarak yayınlandı ve Japonya’da gerçekleştirildi. Törende verilen üç büyük ödülden, Yılın Şarkısı ödülünü IVE’ın ‘LOVE DIVE’ şarkısı, Yılın Sanatçısı ödülünü BTS, Yılın Albümü ödülünü ise BTS’in ‘Proof’ albümü almaya hak kazandı. ‘Daesang’ adı verilen bu büyük ödüller dışında da çeşitli ödüller verildi. Bu yılın sürprizi, yılın şarkısının 2022’de çıkış yapan çaylak bir grup olan IVE’ın alması oldu. LOVE DIVE, çıktığından beri aylar boyunca Güney Kore müzik listelerinin en üzerinde yer aldı ve dünya çapında büyük bir sevgiyle karşılandı. BTS’in ödülleri ise, tüm grubun katılamaması nedeniyle, solo albümüyle katılan J-Hope tarafından alındı. Bu seneki MAMA’nın en özel anlarından biri, senenin birbirinden özel çaylak kız gruplarının birlikte sergilediği performanstı. IVE, LESSERAFIM, NMIXX, NewJeans ve Kep1er, birbirlerinin çıkış şarkılarını ve ünlü kız grubu TWICE’ın şarkılarını sergiledi.

Haberin Devamı

2022 Melon Müzik Ödülleri de kazananlarını buldu. 26 Kasım’da gerçekleştirilen ödül töreninde kazananların belirlenmesinde dijital satış puanı ve halk oylamasına büyük bir önem veriliyor. Yılın Sanatçısı ve Yılın Albümü ödülleri soloist ‘Lim Young Woong’a giderken, Yılın Şarkısı ödülü IVE’ın ‘Love Dive’ına, Yılın Kaydı ise BTS’e verildi. En İyi 10 Sanatçı ‘Bonsang’larını almaya ise IU, BTS, SEVENTEEN, Lim Young Woong, NCT DREAM, (G)I-DLE, IVE, NewJeans, MeloMance ve BE’O hak kazandı.

 Kore Postası - Kasım

K-Pop

Indigo – RM

BTS’in lideri Kim Namjoon yani RM’in ilk solo albümü ‘Indigo’, dün yani 2 Aralık Cuma günü dinleyicilerle buluştu. Büyük bir ilgiyle beklenen album, RM, yirmili yaşlarıda bulduğu hayat ile ilgili cevapları ve hislerini aktardığı bu albümü, 2019 ve 2022 yılları arasında hayatının günlüğü olarak tanımlıyor. Albüm ile, RM spot ışıklarına yalnız olarak adım atıyor, ve bu onun insan ve sanatçı olarak gelişmesini temsil ediyor. Birçok farklı müzik türünü tek bir albümde kusursuz biçimde harmanlayan RM, birçok önemli ve beklenmedik sanatçıyla işbirliği yaptı. Albüme adını veren 'Wild Flower'ın başını çektiği Indigo, yıldızlarla dolu bir ortak çalışma kadrosunun yer aldığı 10 parçadan oluşuyor. DOCSKIM, john eun, HONNE, eAeon ve Pdogg gibi profesyonel yapımcı ve söz yazarlarından R&B sanatçısı Erykah Badu, Anderson .Paak, Epik High'dan Tablo, Paul Blanco, Mahalia, Colde, Park Jiyoon ve Jo Yujin gibi yüksek takdir gören sanatçılara kadar çok geniş bir yelpazeden sanatçılarla çalışan RM, kişisel hikayelerini anlatmak için seçkin sanatçılarla birlikte sergi küratörlüğü yaptı.

Haberin Devamı

Albüm açılışı niteliğindeki ‘Yun’da, seri olarak sanat yapma baskısından önceki zamanlara özlem duyan RM, genç benliğiyle yeniden temasa geçme konusunda rap yapıyor. "Sanat yapmadan önce insan olmak istiyorum" diyen RM, Güney Koreli ressam Yun Hyong-keun'un tavsiyelerinin yeniden yorumluyor. Hem Korece hem İngilizce şarkıların birlikte olduğu, R&B, rock, pop, hip-hop ve funk'ın bağımlılık yaratan bir karışımı olan ‘Indigo’, bize RM’ın müziğinin rengini gösterdi. Başlık şarkısı ‘Wild Flower’ ise masalsı bir tınısı, buruk hissettiren ama umut dolu melodisi, duygulu sözleri, capcanlı ve büyük enerjisi ve renkli müzik klibi ile RM’in sentimental kimliğini vurguluyor.

Haberin Devamı

Kore Postası - Kasım

Birthday – Red Velvet

Red Velvet'i geçemeyeceğiniz bir konu varsa o da deneyselliktir. Beşli, ilk çıkışlarından bu yana, genel zevkler için biraz fazla eksantrik görünebilecek, ancak zamanla daha fazla keyif alacağınız konseptlerin temsilcisi haline geldi. ‘Birthday’ ise, grubun temasına uyan, canlı renkler ve eksantrik kıyafetleri ve ilginç konulu müzik klibi ile grubun heyecan verici yeni bir dönemi için umut verici bir adım. Şarkı, Red Velvet’ten beklenen şaşırtıcılıkta ve grubun güçlü vokallerinin altını çiziyor. Klasik müzikle R&B’yi birleştiren albüm parçaları ise sizi konfor alanınızdan dışarı çıkarmak için tasarlanmış.

Kore Postası - Kasım

Dreamers – Jungkook

Bu ayın dünyaca en önemli organizasyonu, dünya çapında herkesin izlediği FIFA Dünya Kupası. Bu sene Katar’da düzenlenen Dünya Kupası’nın şarkısını, BTS’in ana vokalisti Jungkook üstlendi. Kupanın açılış töreninde ilk performansını gerçekleştirdiği ‘Dreamers’, kültürleri ve insanları birbirine bağlamasıyla hem müzik hem futbol hayranları tarafından sevgi ve ilgiyle karşılandı. Şenlik havasını yaşatan coşku dolu bir parça olan ‘Dreamers’, birbirimize duymamız gereken saygıyı, kazanmanın anahtarları olan azim ve tutkuyu anlatmasıyla mükemmel bir FIFA şarkısı.

 

Kore Postası - Kasım

Chesire – ITZY

Yazın çıkardıkları ‘Sneakers’dan sonra, ITZY’den daha enerji dolu ve dinamik bir şarkı bekleniyordu. ‘Chesire’, bunların hepsi ve daha fazlası. Albüme adını veren şarkı, çarpıcı bir ritim ve duygusal hislerle başlıyor. Üyeler bu şarkıda harika bir iş çıkarıyor, vokaller ve armoniler çok başarılı, ancak şarkının en çok öne çıkan noktaları Ryujin'in rap performansı ve Yeji'nin vokalleri. Dinamik dans performansı ve eğlenceli kostümleriyle, müzik klibinin konsepti eğlenceli, renkli ve ITZY'den beklendiği üzere çok havalı. Mini albümün diğer parçalarından ‘Snowy’, bu senenin trendine uyup, klasik parça ‘Für Elise’nin melodisini kullanıyor. ‘Freaky’ ise ITZY’nin R&B türündeki yeteneklerini gösteriyor.

 Kore Postası - Kasım

Paradigm – ATEEZ

Her gün ünlenen erkek grubu ATEEZ, bu yıl Kore'de yalnızca bir albüm çıkarmış olabilir, ancak Japonya'da çok daha aktif oldular. Mayıs ayında yayınladıkları ‘Rocky'nin ardından bu ay ‘Paradigm’ ile geri döndüler. Paradigm, dinamizmi, güçlü vokalleri, enerji ve azim dolu dansları ve kuvvetli vuruşları ve dinleyicilere motivasyon verişi ile klasik bir ATEEZ şarkısı. Şarkının en dikkat çeken yönleri, gruptan bildiğimiz ve sevdiğimiz çarpıcı ve etkili prodüksiyonu ve keskin koreografisi.

Kore Postası - Kasım

Poppy – STAYC

Japon albümlerden bahsedecek olursak, geçen senenin en popüler kız gruplarından STAYC’nin ilk Japonca şarkılarının da üstünde durmamız lazım. Akıldan çıkmayan tekrar eden nakaratıyla ‘Poppy’, çıktığı andan itibaren dünyaca ün topladı ve sosyal medya platformlarında trend etti.  Elektropop ve Japon pop’unun vazgeçilmez unsurlarından bubblegum pop’u birleştiren ‘Poppy’, STAYC’nin renk dolu ve canlı enerjisini bize gösteriyor. 'Poppy' için STAYC daha sevimli bir tema benimsemiş görünüyor. Eğlenceli, parlak ve neşeli olan şarkı aynı zamanda grubun inanılmaz vokallerini de sergiliyor.  Şarkı, daha ilk birkaç saniyesinde sizi gülümsetecek.

Kore Postası - Kasım

Kore Dizileri

Reborn Rich

Aynı adlı bir web romanından uyarlanan Reborn Rich, zenginler ve ailelerin servetlerini korumak için ne kadar ileri gidebilecekleri hakkında bir hikaye. Yoon Hyun Woo, son birkaç yıldır aile tarafından işletilen bir holdingde çalışmaktadır. Yıllardır ailesine sadık bir şekilde hizmet etmesine rağmen, ailenin başı belaya girdiğinde zimmetine para geçirmekle suçlanır. Ailesini korumak için çaresiz kalan en küçük oğul, Yoon'u öldürür. Ancak Yoon, intikam almak niyetiyle Do Joon'un bedeninde hayata döndüğünde işler ilginç bir hal alır. Dizinin başrolünde iki ana karakter rolünü üstlenecek olan Song Joong Ki yer alacak.

 Kore Postası - Kasım

Summer Strike

Tüm duygusallık ve romantizm severlerin yeni favori dizisi Summer Stike, travmatik bir ayrılık ve annesinin ani kaybından sonra kendini üzgün ve yalnız bulan Lee Yeo Reum'un hayatını anlatıyor. Kendini toparlayamayan Yeo Reum, hayatını kökünden değiştirmeye ve şehirden uzakta, küçük bir köyde yeniden başlamaya karar verir. Kendini yeniden keşfetme yolculuğuna çıktığında, kekeme bir kütüphaneciyle tanışır. Onunla yakınlaşmaya başladıkça, kendisi hakkında da daha çok şey öğrenmeye başlar. Dizi, hem içinizi ısıtıp hem de gözlerinizi doldurmasıyla, kış aylarında izlemek için mükemmel.

Kore Postası - Kasım

Revenge of Others

Disney+’ta prömiyerini yapan lise polisiye dizisi Revenge of Others’ın başrollerini Shin Ye-eun, Ji Lomon ve Seo Ji-hoon üstleniyor. Dizi, intikam peşinde üç arkadaşın etrafında gelişiyor. Ok Chan-mi ve ikiz kardeşi lise son sınıftayken ağabeyleri gizemli bir şekilde ölü bulunur. Polis ölümün intihar olduğunu düşünürken, Chan-mi kardeşinin zorbalığa uğradığına ve ardından öldürüldüğüne inanmaktadır. Chan-mi adaleti kendi ellerine almaya karar verir ve ayrıntılı bir intikam planı yapmaya başlar, ve bu plan doğrultusunda zorbalardan intikam alan Ji Soo-heon’la tanışır.

Kore Postası - Kasım

Behind Every Star

Behind Every Star, Fransız draması Dix Pour Cent'in bir uyarlaması olan bir Güney Kore romantik komedi dizisi. Park So Young tarafından yazılıp Baek Seung Ryong tarafından yönetilen dizi, kurgusal bir medya şirketindeki ünlülerin menajerlerin hayatlarını, hikayelerini ve acımasız sektörde nasıl hayatta kaldıklarını anlatıyor. Dizi, Türkiye Netflix’inde 13 Aralık’ta yayınlanmaya başlayacak.

Kore Postası - Kasım

Sıradaki haber yükleniyor...
holder