Deniz Sarıhanlıoğlu Antik zamanların büyüsü
HABERİ PAYLAŞ

Antik zamanların büyüsü

Sevgili dünlük, sizi bilmem ama ben lise yıllarımda uzun uzun anlatılan tarih, sosyoloji, felsefe derslerini oldukça sıkıcı bulurdum. Tüm bu sosyal bilimlerin kıymetini anlamam biraz uzun sürdü. Ancak daha çok okuyup, seyahat etmeye başlayınca, bir kayanın üstünde oturup manzarayı izlerken, geçmişte o topraklarda yaşamış medeniyetleri ve dönemin koşullarını, günümüzle kıyaslamayı öğrendim. Tarih, yolumuzu aydınlatan en önemli ışık bence. Şehrimiz de bu açıdan çok zengin. Tarihi ve kültürel kimliği ile bugünkü uygarlığımızın beşiği olan İzmir, ziyaretçilerine ve biz ev sahiplerine, kökleri binlerce yıl öncesine uzanan zengin bir geçmişin görünümlerini arkeoloji, sanat, mimari tarihinin en harika anıtsal eserleri ile sunuyor.

Haberin Devamı

YEŞİLOVA HÖYÜĞÜ

İzmir’in ilk yerleşim yeri olan Yeşilova Höyüğü, şehrin içindeki en eski yaşam alanı. Tarihi 8500 yıl öncesine uzanan Yeşilova Höyüğü’nde, Roma dönemine kadar Tunç dönemi, Kalkolitik dönem ve Neolitik döneme uzanan birçok kültürün yaşadığı anlaşılıyor. Tam varış noktası, Karacaoğlan 6253. Sokak Bornova.

Antik zamanların büyüsü

PERGAMON ANTİK KENTİ

Yazılı belgelerde M.Ö. 4. yüzyılın başlarında söz edilen kent, Pergamon Krallığı’nın başkentiymiş. Bir tepe yerleşim alanı olan Pergamon’un şehircilik anlayışı, planlama bakımından eşsiz bir örnek. 1878 yılında başlayan kazı çalışmaları, günümüzde hala devam ediyor. Tam varış noktası, Kurtuluş Mahallesi Akropol Yolu Bergama.

Antik zamanların büyüsü

METROPOLİS ANTİK YERLEŞİMİ

Torbalı’nın ilk yerleşim alanı, bir tepe üzerine kurulan Metropolis Antik Kenti. M.Ö. 3. yüzyılda kurulan kentin günümüze ulaşan kalıntılarından Atrium, Roma Evi, Zeus ve On İki Tanrı Tapınakları Roma İmparatorluğu döneminden. Tam varış noktası, Yeniköy Mahallesi Sevgi Yolu Sokak Torbalı.

Antik zamanların büyüsü

TEOS ANTİK KENTİ

M.Ö. 1000 yıllarında İyon kolonisi olarak kurulmuş kentteki kazılardan çıkarılan en önemli eser, antik dünyanın en büyük Dionysos Tapınağı. Tam varış noktası, Sığacık mevkisi Teos Caddesi No:151 Seferihisar.

Antik zamanların büyüsü

Sıradaki haber yükleniyor...
holder