Deniz Sarıhanlıoğlu Pide kuyruğu
HABERİ PAYLAŞ

Sevgili dünlük, kutsal bir aya girdik. Ramazan’ın çocukluğumdan bu yana çağrıştırdıkları; sabır, inanç, barış ve birlik duygusu. Bir sofrayı gün boyu hayal etmek, pide kuyruğunda ayakların uyuşana kadar beklemek sonra pideler gelince elin kolun yana yana eve kadar koşmak. Samimi ve bir o kadar da mutlu yaşadığımız ramazanlar vardı çocukluğumuzda. Özlüyorum. Kocaman sofralarda bir lokma ekmeğin kıymetini anlayıp şükür etmenin verdiği huzuru özlüyorum. Şimdi her şey hem çok, hem yok gibi. Alıyoruz, alıyoruz da yetinemiyoruz gibi. Bedenlerimiz tok, ruhlarımız aç gibi. Sözün özü bize en çok birbirimiz lazım. Artsın eksilmesin, taşsın dökülmesin, ramazanın bereketi tüm evlere yer etsin…

Haberin Devamı

EKMEK DOLMASI

Rahmetli anneannemin ramazana özel yaptığı yemeklerin başında gelirdi “EKMEK DOLMASI”. Tabi her ekmekle olmaz, yuvarlak, yumuşak ve yoğun olması gerekiyor. Fırınlar da dolmalık ekmeği ramazan ayında daha fazla üretmeye başlıyorlar. Hatta bu ekmeği pek çok fırında “askıda ekmek” uygulamasına dahil ediyorlar. Dayanışma ruhunun en güzel örneğidir bence. Ben çocukken bu yemeği yemek için ramazan ayını sabırsızlıkla beklerdim. Biraz bayatlatıp üstten kapak keserek içi çıkarılan ekmeğin içine, kavrulmuş soğan ve kıymayla ekmek içini tekrar ekmeğe doldurup buharda pişiriyorsunuz. Ekmeğin tencere tabanına değmeden pişmesi için ise, bir sıra patates diziliyor. Üstüne tereyağlı, salçalı, bol baharatlı bir sos hazırlanıyor. Servis edilirken ise, çırpılmış sarımsaklı yoğurt ve ince kıyılmış maydanoz ekleniyor. Bu yemeğin lezzetine de, bereketine de bayılıyorum. Umarım bu yıl sofralarınızda bu güzel Ege mutfağı ramazan geleneğine siz de yer verirsiniz.

ZEYTİNYAĞLI ENGİNAR

Tam zamanının, ramazana denk gelmesi hepimiz için büyük şans. Enginarın en bol, en taze olduğu mevsimdeyiz. Mutfaklarımızda türlü çeşit pişen yemeğin, lezzetinden ziyade, gün boyu bol kalmış midelerin, akşam saati yenen yemekte, hafif ama besleyici gıdalara ihtiyaç duyması. Demir bakımından zenginliği güçlü hissetmemizi sağlar, antioksidan özelliği sayesinde ise toksik maddelerin vücuttan atılmasına yardımcı olarak, karaciğerimizin sağlıklı çalışmasını destekler. Yapısında bulunan potasyum minerali de vücudumuzdaki sodyum-potasyum dengesini düzenleyerek tansiyonu düzenler. Hem her türlü faydası var hem leziz mi leziz tadı.

Haberin Devamı

Peki neler yapılır enginardan?

  • Zeytinyağlı Enginar Dolma
  • Kuzu Etli Enginar
  • Enginar Ve Baklalı Pilav
  • Yeşil Bakla Favalı Enginar
  • Fırında Tavuklu Ve Sebzeli Enginar
  • Zeytinyağlı Pirinçli Enginar Yemeği
Sıradaki haber yükleniyor...
holder