Dilara Doğan Heykelde yeni keşifler sergisi açıldı
HABERİ PAYLAŞ

Heykelde yeni keşifler sergisi açıldı

Milliyet Sanat Dergisi’nin Kemer Country Club ev sahipliğinde düzenlediği ‘Heykelde Yeni Keşifler’ sergisi açıldı. Türkiye’nin dört yanından 200’e yakın sanatçının eserleri ile başvurduğu yarışma sonucu 10 eser sergilenmeye hak kazandı. Eserler ekim ayında yapılacak müzayede ile satışa sunulacak. Eserler 10 Ekim’e kadar Kemer Country Hotel önündeki çim alanda sergilenecek. Büyük ilgi gören açılışta projenin danışmanlığını üstlenen koleksiyoner Banu Çarmıklı ve sanat danışmanı Sabiha Kurtulmuş ile yarışma sürecini ve detaylarını konuştuk.

Haberin Devamı

Heykelde yeni keşifler sergisi açıldı

(Banu Çarmıklı-Sabiha Kurtulmuş)

● ‘Heykelde Yeni Keşifler’ projesi nasıl ortaya çıktı?

Sabiha Kurtulmuş: ‘Heykelde Yeni Keşifler’ projesi Meltem Demirören Oktay ve Milliyet Sanat’tan çıktı. Milliyet Sanat ve Demirören grubu heykel sanatına önem veriyor. “Ne yapabiliriz?” diye konuşurken asıl amaca hizmet edecek olan yarışmayı Banu Çarmıklı’yla birlikte düşündük.

Banu Çarmıklı: Yarışma için yeterli başvuru alır mıyız diye endişeliydik. Beklediğimizden çok başvuru oldu. Türkiye’nin dört bir yanından heykel sanatçıları ve güzel sanatlar fakültesi öğrencileri başvurdu.

● Kaç eser katıldı yarışmaya?

B.Ç.: 200 eser katıldı. Bunların arasından 10 eseri seçtik. Jürimiz sanat dünyasının önde gelen isimlerinden oluşuyordu. Hepimiz zorlandık. Bir koleksiyoner olarak yeni üretimleri görmek beni çok heyecanlandırdı.

S.K.: Genç sanatçıların neler yaptığını ve ne kadar başarılı olduklarını görmek bizi mutlu etti. Farklı materyaller ve farklı temalar seçmeye çalıştık. Bu sene başvuru süresi maalesef çok kısaydı. Önümüzdeki senenin yarışma duyurularını yakında yapacağız. Bu sefer üç haftadan daha uzun sürede gerçekleştirmeyi düşünüyoruz. Bu vesileyle belki birçok genç sanatçıyı desteklemiş ve görünür kılmış olacağız.

● Seçtiğiniz projeler ne tür konulara temas ediyor?

B.Ç.: Teknoloji, iletişim ve toplumsal cinsiyet gibi eleştirel meselelere temas ediyor.

Heykelde yeni keşifler sergisi açıldı

(Genco Gülan ‘Alo, Alo, Alo, Alo’ adlı heykelinin üzerine Latince şöyle yazmış: “Medya uzun hayat kısa.”)

Haberin Devamı

● Eserler 11 Ekim’de müzayedede sunulacak. Müzayede sonunda neler planlıyorsunuz?

S.K.: Müzayedede satışa sunulacak eserlerin geliri ile gelecek yıl aynı sergi için üretim yapacak sanatçılar desteklenecek.

Gençlere üretim sürecinde destek sağlayacağız. Heykel, zor bir disiplin. Malzeme, mekan, eseri saklamak çok önemli. Bunlar sanatçı için dezavantaj, biz bunu avantaja çevirmeyi amaçlıyoruz.

● Sizce Türkiye heykel alanında nerede?

S.K.: Daha yolumuz var. Kamusal heykel ülkemizde çok gelişmiş değil. Heykelleri sadece koleksiyonerlerde görebiliyoruz. Gençler kafasındaki projeyi hayata geçirme ihtimalini çok düşük bulduğu için farklı mecralara kayıyorlar. Biz bu vesileyle onlara yeni bir kapı açmış olacağız.

DERECEYE GİREN ESERLER

● Canan Demir / Geçmişte Bir Gün ● Ferit Yazıcı / İmkansız İletişim ● Evrim Kılıç / İstanbul ● Genco Gülan / Alo, Alo, Alo, Alo ● Mahir Yılmaz / Koşan Atlet ● Nihal Konar Naş / D-503 ● Songül Girgin / Balık ● Tanzer Arığ / Duomo ● Yılmaz Bulut / İsimsiz ● Yasin Uysallar / Sütun

Haberin Devamı

JÜRİDE KİMLER VARDI?

● Borusan Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve koleksiyoner Agah Uğur ● Artsümer Galeri kurucusu Aslı Sümer ● Sanat yazarı ve koleksiyoner Banu Çarmıklı ● Küratör ve sanat yazarı Derya Yücel ● Limak Yatırım Yönetim Kurulu Başkanı ve koleksiyoner Ebru Özdemir ● Polimeks Yönetim Kurulu Başkanı ve Odunpazarı Modern Müze kurucusu Erol Tabanca ● Milliyet Sanat Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Filiz Aygündüz ● Küratör ve sanat yazarı Melike Bayık ● Demirören Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve koleksiyoner Meltem Demirören Oktay ● Merkür Galeri kurucusu ve sanat danışmanı Sabiha Kurtulmuş ● Sanatçı Seçkin Pirim.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder