Doç. Dr. Gökçen Erdoğan Belalımız myomlar
HABERİ PAYLAŞ

Sizden gelen soruları derlerken myomlar maçı hep önde götürüyor. Bunda bana taktığınız “myomsavar” lakabının etkisi vardır ancak aynı zamanda her 3 kadından birinde görülmesinin etkisini de unutmayalım. Çeşit çeşit myom, çeşit çeşit kaygı. Merak etmeyin, hepsini gidereceğiz.

Belalımız myomlar

RAHMİMİ ALDIRMAK İSTEMİYORUM

SORU: Hocam, benim 5 cm ile 13 cm arasında değişen büyüklükte 6 myomum var ve doktorum rahmi alması gerektiğini söyledi. Hatta oğlumu ziyarete gittiğimde muayene olduğum başka bir doktor da hemen ameliyat günü almamı söyledi. Yaşım 54. Ama daha menopoza girmedim. Rahmimi aldırmak istemiyorum. Bunun başka bir yolu yok mu?

Haberin Devamı

CEVAP: İki farklı doktor da myomları izlemiş ve rahimle birlikte alınmalarına karar vermişse geçerli bir sebepleri olduğundan eminim. Muayene etmeden net bir şey söyleyemem ancak rahimle ilgili bir iki kelam edeyim. Rahim, yokluğunda kadınlığımızdan ya da gençliğimizden bir şey kaybettiğimiz bir organ değil. Doğurganlığımızı yöneten organ. Yani rahmimiz olmazsa doğum yapamayız. Yaşınız itibarıyla böyle bir düşünceniz olmadığını varsayıyorum. Menopozunuzun da yakın olduğunu düşünüyorum. Yani toplumumuzda rahime yüklenen fazladan anlam nedeniyle sağlığınızı riske atarsanız üzülürüm. Doktorlarınızı dinleyin derim. Siz hâlâ ve daima o güzel, o güçlü kadınsınız.

Belalımız myomlar

DOĞUMDA ALINAMAZ MI?

SORU: Hocam, yeni evliyim ve myomlarım var. Doktorum alınması gerektiğini söyledi. Ama ben daha doğum bile yapmadım. Mümkünse doğumda alınmasını isterim. Ablamın kisti de doğumda yok edilmişti. Zaten büyük de değiller. Alınması şart mı gerçekten sizce?

CEVAP: Myomların varlığı, bazı durumlarda gebeliği engelleyebiliyor. Rahmin iç kısmında gebeliğin yerleşeceği endometrial kavitenin daha çok büyümesinde ve bölgenin bozulmasında etkili olurlarsa, spermlerin ilerlemesine ve gebeliğin rahimde yerleşmesine engel olabilirler. Tüplere yakın olacak şekilde yerleşmiş myomlar, tüplerde tıkanıklığa neden olabilirler. Bu da gebeliği engelleyebilir. Tüplerin ve yumurtalıkların arasındaki anatominin bozulmasına neden olurlarsa, yumurtanın burada yakalanmasına ve tüplerde ilerleyerek rahme yerleşmesine engel olabilirler. Bunlar ihtimaller ve yüksek değiller. Ancak tamamen etkisizdir diyemeyiz. Ablanızdaki kistle kıyaslamayın. Herkeste görülen dokuların yeri, şekli, büyüklüğü, etkisi farklı. Doktorunuzun bir bildiği vardır. Ama ikinci bir görüş de alabilirsiniz tabii ki.

Haberin Devamı

Belalımız myomlar

NORMAL DOĞUM YAPAMAZ MIYIM?

SORU: Hocam, hamileliğimde 8’inci ayıma girdim. Her şey yolunda ama benim yıllardır myomum var. Hep takip edildi. Yıllardır sizi takip ettiğim için muayenelerimi hiç aksatmadım. Ama myomu olanların sadece sezaryen olabileceğini bilmiyordum. Normal doğumu da çok istiyorum, en büyük hayalimdi. Ben normal doğum yapamayacak mıyım? Doktorumdan istesem seçme şansım var mı?

CEVAP: Gebeliğinizi takip eden meslektaşım, en doğru doğum şeklini belirleyecektir. Hem de bebekle birlikte. Yıllar önce kurduğumuz ve sağlığınızı gözeten bu bağa bayıldım, çok teşekkürler. Ancak benden şunu da duymuşsunuzdur; her doğum normaldir. Vajinal doğum ve sezaryen doğum, sizin ve bebeğinizin durumuna bağlı olarak seçilir. Myomların vajinal doğum üzerindeki etkisi, myomun yerleşimine bağlı olarak değişir. Myomunuz başla gelişi etkileyen bir myom ise ya da doğum kanalını tıkıyorsa normal doğum gerçekleştirilemez. Bu durumda doğumun sezaryenle olmasına karar verilir. Bazen de normal doğuma karar verilir ama yolda sezaryene geçilmesi gerekir. Önemli olan sağlıklı bir kavuşma, buna odaklanın.

Haberin Devamı

Belalımız myomlar

HAMİLELİK DENEYEBİLİR MİYİM?

SORU: Hocam, myom ameliyatımın üstünden 2 ay geçti. Artık hamilelik deneyebilir miyim?

CEVAP: Myom ameliyatı sonrası bir sorun beklemeyiz genelde. Ancak rahim üzerinde cerrahi operasyon geçiren herkese hamilelik için bekleme öneririz. Açık ameliyat ya da kapalı fark etse de ortalama 1,5-2 yıl ara verme süresidir. Myomlar özelinde değil de genel bir iyileşme süresi anlamında düşüncemiz bu yönde. Rahmin gebelik döneminde büyürken ameliyat esnasında yapılan dikişleri bizi endişelendirir diyelim kısaca. Umarım sağlıkla anne olursunuz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder