Doç. Dr. Gökçen Erdoğan Cinsel dertleriniz
HABERİ PAYLAŞ

Cinsel yaşam, isteksizlik, korunmak, adet düzensizliği, psikolojiniz, fizyolojiniz... Hepsi birbiriyle bağlantılı. Bedeninizi tanımalı, partnerinizle konuşabilmeli ve doktorunuzu düzenli olarak görmelisiniz. Sonrası çorap söküğü.

NEDEN HAP ÖNERİLMİYOR?

SORU: Hocam, vajinismus tedavimin ardından korunmayı bıraktım. Yani eşim geri çekiliyor. Çünkü genelde prezervatif öneriliyor ve ben prezervatif kullandığımızda yeterince ıslanamıyorum. Canım acıdığı için anksiyetem tetikleniyor, yeniden vajinismus olacağımı düşünüp ağlamaya başlıyorum. Doğum kontrol hapları neden önerilmiyor acaba?

Haberin Devamı

CEVAP: Bu soru çok önemli. Çünkü bilgiyi doğru analiz etmek, okumak, almak çok önemli. Doğum kontrol yöntemi asla tek değildir canlarım! Sadece jinekolojik muayene olun ve hapı doktorunuz önersin derim. Ezbere ilaç söylemem, hepsi bu. Doğum kontrol hapları hormon barındırır. Dolayısıyla da ‘hastalık yoktur, hasta vardır’ fikrinden yola çıkarak kişiye özel doğum kontrol yöntemi önermek en doğrusudur. Doğum kontrol hapı yüzde 99.8 başarı oranıyla koruma faktörü yüksek bir yöntem. Güvenli ve sağlıklıdır. Fakat ezbere alınmamalı. Prezervatifi önerme nedenime gelince enfeksiyon riskinden koruduğu için hijyenik olduğunu hep belirtirim. Ama bu demek değildir ki tek yöntem odur. Aylık, üç aylık iğneler de var. İğnelerin koruma periyodunu, başlama bitirme şeklini tam öğrenin yeter. Uzun vadede bebek düşünmüyorsanız spiral de var. Ama geri çekilme yok. O bir korunma yöntemi değil de risk alma yöntemi. Vajinismusa bay bay demişsiniz, çağırmayın, gelmez. Çok iyisiniz, halledersiniz.

AYDA İKİ KEZ ADET OLUYORUM

SORU: Hocam, doğumdan sonra cinsel isteksizlik yaşadım, 1.5 yıl sürdü. Sonra yavaş yavaş düzeldim ama tamamen değil. Bu arada da adet düzensizliğim başladı; 10 gün sürüyor ve iki hafta geçmeden tekrar oluyorum. Bir türlü birlikte olamıyorduk. Ayda iki kez adet oluyorum. Devam ederse üç ay sonra hormon verelim dedi doktor ama ben 1 yıl gitmedim. Şikayetim sürüyor. Doktorum şimdi doğum kontrol hapı başladı ama hep tedirginim. İlişkimiz açısından bir şey değişmedi. Ne önerirsiniz?

Haberin Devamı

CEVAP: Arada kalma duygusu, kadınlık mı annelik mi ikilemi, yorgunluk, uykusuzluk, beslenme sorunları cinsel hayatımızı etkiliyor. Tabii jinekolojik muayeneyle fizyolojik sorun var mı saptamak lazım. Adet düzensizliğinde 10 gün uzun süre. Hormonlarınız incelenmeli ve ultrasonla da bakılmalı. Doğum kontrol hapına alternatif ilaçlar var ve doktorunuz zaten sizi yönlendirecektir. Ayrıca hatırlatmak isterim hekim seçme hakkınız her zaman var. İkinci bir hekimle değerlendirip silbaştan bakabilirsiniz her şeye. Böylelikle kafanızın bulanıklığı, beklemenin tedirginliği de atılmış olur. Bu bir sorun ama çözümü de mevcut. Önce muayenenizi olun ve gerekirse terapi de alırsınız. Ailenin devamı ama ondan da önce sizin huzurunuz için rahat olmaya ve gerekenleri adım adım yapmaya çalışın.

İLİŞKİ SIRASINDA ACI ÇEKİYORUM

SORU: Hocam, eşimle haftada 3-4 kez ilişkiye giriyoruz ve ikimiz de orgazma ulaşıyoruz. Bazen eşim önce beni klitorisin uyarılmasıyla tatmin ediyor, sonra sıra ona geliyor. Ama eşim vajinaya girdiğinde hep acı oluyor. Dayanıyorum ve sonra eşim orgazm oluyor. Burada bir sorun var sanırım. Bazen de ben orgazm olmadan önce eşimin orgazm olmasına izin veriyorum ama o zaman penis vajina içindeyken acı olmuyor. Bunun sebebi nedir, bir sorun mu diye çok kafama takılıyor.

Haberin Devamı

CEVAP: Her şey normal görünüyor. Orgazm sonrası biraz acı normal çünkü bölgede kanlanma ve hassasiyet oluşur. Kaslarınız kasılıp gevşer ve pelteleşmeye bağlı ağrı olur. Kiminde az kiminde daha çok olur. Penis boşaldıktan sonra yeniden orgazm için, pelteleşmiş kasları harekete geçirmeye çalışıyor ve istemeden ağrı yaratıyor. Orgazm sonrası 15-20 dakika yatıp dinlenme süresinden söz edilmesi de bundan. Bundan sonrasını planlayın, ara verin ya da öncelik meselesini sıralı yapın, bir siz bir o. Bu arada orgazmın vajinali, klitorali olmaz. Öyle ya da böyle siz orgazm oluyor musunuz, evet. O vakit konu kapandı. Şimdi bunu okuyan bir sürü kadın size imreniyor; ya hiç orgazm yaşamamış olsaydınız, değil mi? Çoğu kişinin böyle bir seçme şansı olmuyor. Tadını çıkarın ve kafanıza takılan bir şey varsa muayene de olun

Sıradaki haber yükleniyor...
holder