Doç. Dr. Gökçen Erdoğan Doğuştan vajina yokluğu
HABERİ PAYLAŞ

Doğuştan vajina yokluğu

Bilmeyenlerin çok olduğundan eminim ama bilenler için bu sorun epey kafa karıştırıcı ve yıpratıcı oluyor. Hem aydınlatmak hem ferahlatmak istedim. Çözümleri müjdelemek, mesleğimin en sevdiğim yanı.

DÜNYA BAŞIMA YIKILDI

SORU: Hocam, çok kötü bir şey oldu. Kızım tüylendiği ve memeleri de belirginleştiği halde adet görmüyor ama karın ağrısı çekiyordu. Doktora gittik ve vajinasının olmadığını öğrendik. Doğuştanmış. Dünya başıma yıkıldı. Ne yapacağımı bilmiyorum, tedavisi var mı, tam anlamadık. Hangi branşa gitmemiz gerek tedavi için?

Haberin Devamı

CEVAP: Vajinal agenezi dediğimiz durum vajinanın doğuştan olmaması, gelişmemesi halidir. Bazı durumlarda da rahmin, rahim ağzının ve vajinanın doğuştan yokluğu karşımıza çıkar. Vajinanın yokluğu tedavi edilebilir, yeni vajina yapmak mümkündür. Ancak 14-15 yaşından önce bu tür ameliyatların yapılmasını doğru bulmuyoruz. Sıklıkla 18 yaşından ve boy uzaması durduktan sonra kız çocuklarımıza bu ameliyatı yapıyoruz. Vajinası olmayan hastalarda daha sık olarak tercih ettiğimiz yöntem; kapalı ameliyatla vücudunun başka bir yerinden doku alıp bir vajen yapmak olur. Ancak rahmin yokluğu biraz daha karmaşıktır. Çünkü rahim olmadan gebelik oluşmaz, adet olmaz. Ülkemizde ve dünyada sayılı merkezde rahim nakli yapılmaya başlandı. Bu konuda mutlaka şehrinizdeki jinekologdan yardım alıp yol haritanızı çizmelisiniz. Vajen konusunda da uzmanlığı ve tecrübesi olan bir hekimle ilerlemenizi öneririm.

EGZERSİZLE VAJİNA OLUŞTURMAK MÜMKÜN MÜ?

SORU: Hocam, kızımda doğuştan vajinal agenezi var ancak doktora gidip gelmeler esnasında tanıştığımız biri, kızının vajinasının oluşması için egzersiz verildiğini söylerken bize kesin ameliyat dendi. Bu nasıl olabiliyor? Egzersizle vajina oluşturmak mümkün mü?

CEVAP: Asla unutmamanız gereken bir şey var. Tedavi, hastaya özeldir. Sağlık durumuna bağlı olarak tedavi oluşturulur. Kuvvetle muhtemel, vajinal açıklık birinde hiçe yakınken birinde geliştirilmeye açıktır. Cerrahi müdahale gerekmediğine kanaat getirdiğimiz durumda tercihimiz genelde, dilatasyondur. Bir nevi genişletme egzersizi. Bunun da ki çeşidi vardır; cinsel ilişki yolu ile vajinal dilatasyon. Bunda genellikle kayganlaştırıcı gerekir. Çok uzun zaman gerektiren bir yöntemdir. Kendi kendine dilatasyonda ise her gün düzenli olarak kullanılan yuvarlak uçlu bujiler ile vajina boşluğunun genişletilmesi mümkündür. Giderek buji büyüklüğü artırılır. Genişleme böylece sağlanır. İkinci bir doktor görüşü alabilirsiniz içiniz rahat etmediyse. Ancak tedavi için kesin ameliyat yanıtını yeniden aldığınızda lütfen bu sorunun çözümünü ötelemeyin.

Haberin Devamı

İLİŞKİDE ORGAZM OLUR MU?

SORU: Hocam, önümüzdeki hafta vajina açma ameliyatı olacağım. Ama birden fazla yöntem varmış ve bana hangisinin yapılacağı söylenmedi. En iyisi hangisi acaba? Bir de vajinanın doğal olmayan yollarla açılması sonrası ilişkide orgazm mümkün mü?

CEVAP: En yaygın 4 yöntem var; şimdi burada isimlerini saymayacağım ezberlemenize gerek yok. Sizin yerinize onu biz hekimler yapıyoruz zaten. Bu yöntemlerden biri, sizin durumunuza bağlı olarak doktorunuz tarafından seçilir. Detaylarına burada uzun uzun yer veremem, kısa ve anlaşılmaz kalmasını da istemem. Ancak kâr zarar tablosu çıkararak seçeriz biz uygulanacak yöntemi. Bunda yaşınız da, iyileşme sürecindeki farklılıklar da, diğer organlarınızın durumu da etkilidir çoğu zaman. En iyisi budur diyemem; her yöntemin bilimsel çalışmalarda avantajı dezavantajı mevcut ama ben en yaygın olarak karın iç zarını kullanıyorum; yine çok tercih edilen bir segment de bağırsak. Siz doktorunuzun sizin için en uygun olduğuna inandığı yöntemi kendisiyle konuşabilirsiniz. Ve evet vajina açma ameliyatı sonrası cinsel sağlık önemlidir. Sonrasında karşılaşacağınız zorluklar, yapmanız gerekenler, kaçınmanız gereken durumlar hepsi bir bir sıralanır. Mesela bir dönem kayganlaştırıcı ya da dilatörlerin düzenli kullanımı gerekebilir, yaratılan açıklığı korumak için. Sizden tek isteğim çıktığınız yolda ilerlemeniz. Aynı sorunu yaşayan herkese söyleyebilirim; geç kalmayın ve kendinizi işin uzmanına teslim edin.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder