Doç. Dr. Gökçen Erdoğan Erkekler de yanar hem de nasıl yanar
HABERİ PAYLAŞ

Erkekler de yanar hem de nasıl yanar

Cinsel ya da sosyal travmaların yalnızca kadınları etkilediğini düşünüyorsunuz, değil mi? Hepiniz değilse de birçoğunuz. Hayır, erkekler de kuvvetle hissediyor, baş etmekte epey zorlanıyorlar. Böyle durumlarda onları en çok üstlerindeki ‘erkek olma’ baskısı utandırıp güçsüz düşürüyor.

KONUSUNU BİLE AÇTIRMIYOR

SORU: Hocam, eşimde çok ciddi boyutta cinsel isteksizlik var. Bana çok düşkündür, aramız da gerçekten iyi ama birlikte olmak istemiyor. Başkasıyla da yaşamıyor bunu, biliyorum. Çünkü özel gereksinimli bir çocuğumuz var ve eşim iki bazen üç işte birden çalışıyor. İnanın vakti yok ve her saniyesinden haberdarım. Başta bana koymuyordu ama şimdi eşimle birlikte olmak, karı koca hayatımıza dönmek istiyorum. Neredeyse iki yıl olacak. Konusunu bile açtırmıyor. Düzelmesi için ne yapabilirim?

Haberin Devamı

CEVAP: Erkeklerde cinsel sorunların, kaygı ve yüksek sorumluluk duygusuyla çok ilgisi var maalesef. Geçim kaygısı, üzüntü, yorgunluk, stres hepsi cinsel performansı etkileyen şeyler. Ve bunlardan kaynaklı erken boşalma ya da ereksiyon sorunuyla karşılaştıkça cinsel isteksizlik başlıyor hatta büyüyor. Rutine dönüşüyor. Bu elbette anlattıklarınızdan yola çıkarak yaptığım bir çıkarım. Arzum tabii ki bir cinsel terapistle görüşmeniz olur ancak sürecin hassasiyetinden dolayı gidemezseniz bile eşinize yeniliklerle yaklaşarak aklını çelmeye, onu tahrik etmeye çalışabilirsiniz. Ve bu süreci alınganlık yapmadan, birden fazla kez deneyerek, biraz vazgeçmeden geçirirseniz sonuç alabilirsiniz. Fakat böyle de olmazsa oturun konuşun. Biliyor musunuz tahminlerim doğruysa, mutlu cinsel hayat sizin kadar ona da iyi gelecek.

ÖN SEVİŞMESİZ BİR İLİŞKİ YAŞIYORUZ

SORU: Hocam, eşimin ereksiyon süresi 5-6 dakikayı geçmiyor. Bu nedenle ön sevişmesiz birleşiyoruz ve hızlıca onun işini halletmesi gerekiyor. Onu utandırmamak için bundan hoşnutmuş, bu normalmiş gibi davranıyorum ama hiçbir şey anlamıyorum. 3 yıla yakın süredir böyle maalesef. Kullandığı kalp ilaçları olduğu için de zorlamak, hayatını riske atmak istemiyorum ama ben heyecan insanıyım. Ön sevişmeyle hazırlanmak istiyorum, uzun sürsün istiyorum. Çoğu zaman orgazm numarası yapıyorum.

Haberin Devamı

CEVAP: Birbirimizi incitmeme konusunda hassas olmamız elbette güzel ama karşılıklı olmalı. Siz de onun işini bitirdiği, seksin onun yararına bir iş olduğu düşüncesiyle inciniyorsunuz. Bu bir sağlık sorunudur ve kimse incinmesin, her şey yoluna girsin diye vardır doktorlar. Eşinizin önce üroloji muayenesinden geçmesi, bu durumu etkileyen bir bulguyla karşılaşılmazsa terapiye gitmesi gerekir. Bu arada kalp ve damar hastalıkları ereksiyon üzerinde çok etkili. Doktoruna bu sorundan bahsederse ilacın değiştirilmesi ya da yan etkilerinin başka bir biçimde desteklenmesi mümkün olabilir. Yani iki insanın hayatını etkileyen bir cinsel sorundan, onu kabul edip ona uyumlanarak sıyrılmak değil doğru olan. Kadın da erkek de haz alabilmeli, bunun için uygun şartlar oluşturulabilmeli. Kaldı ki sizin orgazma ulaşmanız için onun ereksiyon süresinin uzaması da şart değil, başka biçimlerde de sizi düşünebilir, hazza ulaştırabilir. Bunların hepsi konuşulmalı. Mecburi hizmette değilsiniz.

Haberin Devamı

EREKSİYON SORUNU PSİKOLOJİK MİDİR?

SORU: Hocam, eşim küçükken tecavüze uğramış ve 6 yıl psikolojik tedavi görmüş. Biz tanıştığımızda hiç kız arkadaşı olmamıştı. Ama birbirimize ilk görüşte aşık olduk, git gelli bir ilişkiden sonra birlikte olabildik. Ve sonra evlendik. İlk 4 yılımız harikaydı. Kusursuz bir cinsel hayatımız vardı. Ama 6 aydır eşim bana dokunmuyor, rüyalarından bağırarak uyanıyor ve mastürbasyon yapıyor hem bana hem kendine. Bu konuyu da asla konuşmuyor. Ereksiyon sorunu oluştuğunu düşünüyorum. Bir safra ameliyatı geçirdi. Bundan mıdır, psikolojik midir çözemiyorum.

CEVAP: Ameliyat sonrası yaşadığı cinsel bir sorun, psikolojik olarak onu tetiklemiş olabilir. Ya da bu ameliyattan tamamen bağımsız olarak geçmişindeki ruhsal yaralarını kaşıyan bir şeyle karşılaşmış olabilir; bir film, bir insan, bir şarkı. Buna kadınlarda da taciz, tecavüz sonrası yaşanan vajinismusta çok sık rastlıyoruz. Çözüldü sanıyor, geçen zamana rağmen ani ve baskın bir tetikleyiciyle başa dönebiliyorlar. Rüyalarına ve seksten vazgeçerek devam etme isteğine bakılırsa psikolojik bir atakla karşı karşıya görülüyor. Onu profesyonel destek için yönlendirin ve yanında olun. Yaşadığı şeyin ağırlığı, zaman zaman bu tür sorunlarla kendini yeniden hissettirebilir. Eminim yeniden mutlu olacaksınız.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder