Doç. Dr. Gökçen Erdoğan Gerçek uzmanları arayın ve bulun
HABERİ PAYLAŞ

Gerçek uzmanları arayın ve bulun

Cinsellikle ilgili konularda kulaktan dolma bilgilerden, önerilerden kaçının. Yaşadığınız şey tedavi edilebilecek bir sağlık sorunuyken kendinizi çıkmaza sokmayın. Yapmanız gereken şey kendinize gerçek bir uzman bulmak.

Gerçek uzmanları arayın ve bulun

KOKULARLA, ÇAMAŞIRLARLA EŞİMİ ŞAŞIRTMAK İSTEDİM KISKANÇ EŞİM ‘BUNLARI NEREDEN ÖĞRENDİ’ DEDİ

SORU: Hocam ben 3 yıl önce evlendim ve evliliğimin başında isteksizlik ve vajinismus nedeniyle terapiye gittim. Bana birtakım kokular, çamaşırlar, davranışlar ve hatta konuşmalarla eşimi şaşırtmam gerektiğini söyledi, bunları öğretti. Ama zaten kıskanç olan eşim bunları nerden öğrendiğime kafayı taktı, şiddetli kavgalarımız oldu ve evlilik ite kaka biraz gidip bitti. Şimdi yeni ve güzel bir ilişkim var ve isteksizliğim yok ama vajinismus yaşıyorum hâlâ. Sevgilim medeni biri, kıskançlık krizi yaşamaz ama o taktikler işe yarardı da eşim yüzünden mi yaramadı, ben mi beceremedim, şimdi uygulamalıyım bilmiyorum. Öyle şeyleri kendime yakıştırmıyorum çünkü.

Haberin Devamı

CEVAP: Hem cinsel isteksizlik, hem vajinismus… Öncelikle nedenine, kökenine inmek ve onu orada çözmek, sonra da bazı pratiklere geçmek gerekirdi. Sorunu yaşayan zaten sizken neden eşinizi tahrik etmek, şaşırtmakla görevli olasınız? Fantezi oluşturmak için bir zemin yok ki ortada. Sağlam bir zemini olmayan her şey çöker. Role girerek, kendinize ve eşinize rol yaparak seks tanrıçası olabileceğinizi düşünen kişinin uzmanlığını merak ettim doğrusu. Lütfen iki sertifika aldığı için her şeyi yapabileceğini sanan, fizyolojik bilgisi olmayan, klişelerle dişilik okulları açanlardan uzak durun. En kısa zamanda mümkünse çift olarak, değilse tek başınıza gerçek bir uzmana başvurun. Hayatınızda değer verdiğiniz biri varken bu sorunun çözümü de daha kolay. Yeter ki doğru yoldan gidin.

‘UZMAN’ TERAPİST: ANNELİĞİNİZ KADINLIĞINIZI ÖLDÜRMÜŞ!

ERKEKLER BUNA KATLANAMAZLAR!

SORU: 14 yıllık evliyim. Zorlu yollardan geçtim ve sonunda tüp bebekle hamile kaldım. Çocuklarım 9 aylık oldu. Ancak eşimle eski güzel günlerimize dönemedik cinsel olarak. İstek duymuyorum ve kuruluk yaşıyorum. Destek almaya başladık ve uzman terapist daha ilk seansta ‘anneliğiniz kadınlığınızı öldürmüş ve erkekler buna katlanamazlar’ diyerek beni suçladı. Dünyada tek doğuran olmadığımı da ekledi. Eşim çok üzüldü bunu duyduğuma ve bir daha gitmedik. Ne yapmam gerek hiç bilmiyorum?

Haberin Devamı

CEVAP: 9 aylık ikizlerinizi ‘uzman terapist’in kapısına bırakıp kaçmanız gerek, kolay mıymış görsün. Gerçekten bu uzmanları çok arıyor musunuz merak ediyorum ya da ne ara bu kadar arttı böyleleri? Doğumdan sonra cinsel yaşamın hemen yoluna girememesi çok normal. Genelde 1 yıl boyunca süreci yönetmekte zorlanırsınız. Sonra bir yol mutlaka bulursunuz yavaş yavaş endişelenme. İki bebekle tabii ki bu süreç daha zorlu olur. Hormonlarınızdaki değişimi kimse hafife almasın. Çözmek istemeniz şahane, gerçek bir uzmanla daha başarılı olursunuz o ayrı. Ama acele edip kendinize yüklenmeyin. Yumuşak geçiş yapmanızı sağlayacak ufak adımlar daha rahat olur. Dünyada tek doğuran siz değilsiniz evet ama sizin doğumunuz size özeldir. Bir başkasından daha çok zorlanabilirsiniz ve bu sizi eksik yapmaz. Bebeklerin bakımı için sevdiklerinizden destek almaktan, eşinizle iş bölümü yapmaktan hiç kaçınmayın. Sizi anlayacak ve dinamiklerinize göre ilerleyebilecek bir uzman bulun. Emin olun bu süreci; sizi ve terapiyi ciddiye alacak o kadar çok profesyonel var ki! Hadi onlardan birini bulun. Kayganlaştırıcıların varlığını da anımsayın.

Haberin Devamı

3 SEANSIN SONUNDA ANLADIĞIM TEK ŞEY KADINLIĞIMIN EKSİK OLDUĞU!

SORU: Eşim ereksiyon sorunu yaşıyordu ve çift terapisine başladık. Ama terapist eşimle değil benimle ilgileniyor. 3 seansın sonunda anladığım tek şey benim kadınlığımın eksik olduğu. Eşim de artık gitmeyelim diyor çünkü psikolojim bozuldu. Seanslarda araya girip bunun benimle ilgisi olmadığını söyledi birkaç kez. Hatta evlenmeden önce de 2 yıl süreyle bu sorunu yaşamış ve kendiliğinden geçmiş. Ama terapist aldırış etmedi, kadınların tam olduğu yerde erkeklerin yarım olmayacağına inanmalıymışız.

CEVAP: Yine sinirlendim! Hayır. Kendinize gerçek bir uzman bulmalısınız. Köfte ekmek mi bu yaa! Ereksiyon sorunu son derece yaygın bir sağlık sorunu ve çözümü de var. Ama önce mutlaka ürolojik muayene ve çeşitli tetkikler gerek. Fiziksel hiçbir sorun yoksa ruhsal sorunlar irdelenir. Geçmiş travma, yorgunluk, kaygı, damar sorunları, ilaç kullanımı, alkol sigara kullanımı, beslenme vs. bir sürü tetikleyici olabilir. Tabii ki ilişkinizdeki isteği yönetmenizi öğretebilir bir uzman ama sorumluluğu kadına yıkarak değil. Siz bu süreci bırakın. Çünkü uzmanın yarım olduğu yerde tam bir çöüzümü bırakın çeyrek çözüm bile olamaz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder