Doç. Dr. Gökçen Erdoğan Hamilelikte antibiyotik
HABERİ PAYLAŞ

Hamilelikte antibiyotik

Antibiyotik sevdamızla antibiyotik düşmanlığımız arasında bir orta nokta var; hah işte tam orada durmalıyız.

HAMİLEYİM ANTİBİYOTİK KULLANMAKTAN KORKUYORUM AMA İYİLEŞEMİYORUM

SORU: Hocam çok ağır bir hastalık geçiriyorum ve antibiyotik kullanmam gerekiyor. Ancak ben 10 haftalık hamileyim. Elim gitmiyor, çok korkuyorum ama bu şekilde de iyileşemiyorum. Hamileler antibiyotik kullanabilir mi, size sormak istedim.

CEVAP: Antibiyotikle ilgili iki önemli nokta var; birincisi antibiyotiği ezbere kullanmamak, her sağlık sorununda antibiyotiğe başvurmamak. İkincisi ise antibiyotik kullanmamız gerektiği doktorumuz tarafından belirtildiğinde kullanmayı reddetmemek. Ne onunla ne onsuz. Doğru sorun için doğru kullanım; püf nokta bu. Hamilelikte penisilin ve eritromisin türü ilaçlar, güvenli sınıftadır. Bunlara biz B grubu deriz. Ancak farklı bakteri ve parazitlerde farklı antibiyotik türleri kullanılır ve bazı antibiyotikler C grubudur. C grubu olanlar da doktorun kâr-zarar hesabı sonrası yazılabilir. Yani onlar da eğer gerekli görülürse hamilelere reçete edilebilir. Merak etmeyin, doktorunuz hamileliğinizi biliyorsa doğru ilacı da saptamıştır. Ona güvenin.

Haberin Devamı

BEBEĞİM BEYİN KANAMASI GEÇİRDİ ANTİBİYOTİK KULLANMAMLA İLGİSİ OLABİLİR Mİ?

SORU: Hocam bebeğim sağlıklı doğdu ancak 14 saat sonra beyin kanaması geçirdi ve daha sonra beyninde hareket merkezini etkilemesi beklenen net bir hasar saptandı. Gelişmedeki sorunlar, zaman ilerledikçe netleşecekmiş. Bebeğim şu an 2 aylık ve görünürde bir sorun yok gibi. İyileşmiş olma ihtimali var mı? Hamileliğimin son ayında ağır enfeksiyon nedeniyle 2 kutu antibiyotik kullanmıştım. Beyin kanamasının bununla ilgisi olabilir mi?

CEVAP: Antibiyotik kullanımının bazı durumlarda fetal sakatlıklara neden olabildiği bilimsel bir gerçektir. Ancak aynı bilimsel çalışmalar, bu ihtimalleri ortadan kaldırmaya yönelik olarak gebeliğe uygun antibiyotiklerin geliştirilmesini de sağlamıştır. Dolayısıyla doktorunuzun yazdığı, ezbere alınmamış, bilinçli kullanılmış bir antibiyotiğin olumsuz etki etmesini beklemeyiz. Ayrıca sağlıklı doğmuş bir bebeğin doğum sonrası geçirdiği beyin kanamasını bununla ilişkilendirmek oldukça zor. İlgisi olduğunu düşünmüyorum. Bebeğinizin sağlık durumu takip edildikçe detaylar ortaya çıkacaktır ve elbette sorun varsa bile durdurulma şansı ya da gerileme ihtimali mevcuttur. Güzel düşünün ve süreci ihmal etmeden takip edin. Sağlıkla, birbirinizden güç alarak çok mutlu bir ömür geçirmenizi diliyorum. Bazen kolay olmaz ama yine de güzel olur.

Haberin Devamı

ANTİBİYOTİK KULLANDIM BEBEĞE BİR ŞEY OLMUŞ MUDUR?

SORU: Hocam ben hamileyim ve bu dönemde dişçiye gidemediğimden diş ağrım için antibiyotik kullandım. Sonra zararları konusunda kafam karıştı ve suçlu hissettim. Bebeğe bir şey olmuş mudur? Çok korkuyorum.

CEVAP: İlk cümleniz bütün yazım yanlışlarını bir arada bulunduran örnek cümleler gibi; hamilelikte sağlık konusunda birden fazla yanlış barındırıyor. Hamileyken diş hekimine gitmelisiniz, gidebilirsiniz. Hamilelik haftanızı söylersiniz, tedaviniz ona göre düzenlenir. Ayrıca diş ağrınız için antibiyotik kullanmanız gerektiği fikrine nasıl kapıldınız? Hamilelerin de alabileceği bir ağrı kesici kullansanız anlardım. Ancak hamile değilken bile ezbere antibiyotik kullanmak yanlışken hamilelikte bu kararı tek başınıza alamazsınız. Gereksiz antibiyotik kullanımı, ülkemizin en önemli sorunlarından biri maalesef. Bu yalnızca doktorunuzun reçete edebileceği bir ilaçtır. Bebeğe olumsuz etki ettiği düşüncesinde değilim ancak bundan emin olmanız için muayene olun ve doktorunuzla ilacın adını, dozunu paylaşın. Gebelik takibinizi ihmal etmeden sürdürün. Ve bundan sonraki süreçte yalnızca doktorunuzun izin verdiği ilaçları kullanın lütfen. Bebeğinize sağlıkla kavuşmanızı diliyorum.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder