Doç. Dr. Gökçen Erdoğan Hastalık bilinci
HABERİ PAYLAŞ

Bilinçsizlik diyemeyeceğim bir ihmal halimiz var. Kimi zaman utanmaktan, kimi zaman geçmesini beklemenin daha iyi bir fikir gibi gelmesinden, kimi zaman şikayetleri hafife almaktan ve kimi zaman da belirtilerin hastalıklarla bağını kuramamaktan. Ama unuttuğunuz bir şey var; bu bağı siz kurmayacaksınız. Bir sağlık sorunu yaşadığınızda küçük, büyük demeden, bunun kararını siz vermeden, muayene olacaksınız; doğrusu bu.

Hastalık bilinci

İLİŞKİDE AĞRI ÇEKİYORUM

Hocam, ben aylardır cinsel ilişki esnasında ağrı çekiyordum ama onun dışında bir sorunum yoktu. Fakat son 3 gündür ara ara yüksek ateş oluyor, sonra kendiliğinden geçiyor. Dahiliyeye göründüm, bir sürü test yapıldı ama ben cinsel durumumdan bahsetmemiştim. Acaba ikisinin ilgisi olabilir mi? Pek ihtimal vermiyorum ama başka bir şey bulunamayınca sormak istedim.

Haberin Devamı

Yumurtalık kistlerinde de myomlarda da cinsel ilişki sırasında ağrı yaşanabilir. Böyle bir durumda mutlaka muayene olmalısınız. Ama bununla birlikte, sizi vesile kılıp belirtmek istiyorum; ateş, ciddi ve keskin ağrı, baş dönmesi, halsizlik ve nefessiz kalma hissi yaşadığınızda mutlaka acil tıbbi yardım alın. Çünkü bu belirtiler, ani kist rüptürü (patlaması) veya over torsiyonundan kaynaklanıyor (overin kendi ekseninde dönüp kanlanmasının bozulması) olabilir ve her ikisi de acil müdahale gerektirir. Hemen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Tabii kadın doğum hekimi hemen kendi alanıyla ilgili tanrıları gözden geçirir öncelikle. Ve ne olur herhangi bir rahatsızlığınız için doktora başvurduğunuzda yaşadıklarınızı utanmadan, sıkılmadan eksiksiz anlatın ki doktorunuz alanıysa müdahale edebilsin, alanı dışında kalan bir sorun olabileceğinden şüphelenirse ilgili alandaki meslektaşına yönlendirebilsin.

Hastalık bilinci

KARNIM ŞİŞTİ KİST VARMIŞ

Hocam, hamile kalmak isteyip de kalamayınca doktora gittim ve yumurtalığımda over kisti olduğunu öğrendim. Ama öncesinde bedenimde karın şişliği dışında bir rahatsızlık hiç yaşamamıştım. Polikistik overin hamile kalmayı zorlaştırdığını duymuştum. Yumurtalık kist de polikistik over demek mi?

Haberin Devamı

Over kisti diyerek genel bir ad verdiğimiz şey yumurtalık kisti demek. Poli çoklu anlamına geliyor. Yani polikistik over demek yumurtalıklarda oluşan birden fazla kist anlamı taşıyor ama yanlış anlamanızı istemem. Burada farklı bir durum var; yumurtalıkta çok yumurta var. Kist değil yani. Hatta birçok dernek bu söylemi değiştirmek için çalışma yapıyor. Polikistik over sendromu bir gün ayrıntılı olarak anlatırım. Diğer yumurtalıktaki kistler küçükken belirtiler de daha zayıftır. Kist büyüdükçe, belirtiler ve rahatsızlıklar da artar. Karında şişlik, bağırsak hareketleri ile artan kasık ağrısı, adet öncesinde ve sırasında ağrı, ağrılı cinsel ilişki, alt ve iç bacakta ağrı, meme hassasiyeti, bulantı ve adet düzensizliği yaygın belirtilerdir. Ancak belirti beklemek yerine rutin jinekolojik muayene sayesinde her şeyden vakitlice haberdar olup tedaviye başlamak her zaman en iyi yoldur. Kistinizin tedavisi doktorunuz tarafından düzenlenecektir. Muayene için yumurtanın kapıya dayanmasını ya da bu durumdaki gibi dayanmamasını beklemeyelim ne olur...

Haberin Devamı

Hastalık bilinci

SON 3 AYDIR SÜREKLİ İSHALİM

Hocam, ben sağlıklı beslenen, spor yapan, kas yağ dokusu dengede olan biriyim. Uzun yıllardır bağırsak sorunu nedir bilmem. Ancak son 3 aydır sürekli ishalim ve yine son 3 adetim çok sancılı oldu. İkisinin bir bağı olabilir mi? Hangi branşa muayene olmam gerekir?

Böyle durumlarda 3 ay beklemek gerçekten iyi bir fikir değil. 3 ay ishal olmak, yaşam kalitesini düşüren bir şey. İshaliniz bir haftayı geçince hemen muayene olmanız gerek. Vücut çok ciddi bir sıvı kaybına da uğruyor bu durumda. Çikolata kistlerimiz karın içindeki diğer dokularda gelişip yapışıklıklara yol açabildiğinden ishal, kabızlık ya da kanlı dışkılama yapabilir. Adet sancısı da yaptığını ekleyeyim. Myomda genelde bağırsaklara yapılan baskıdan dolayı kabızlık görürüz. Var olan bir çikolata kistiniz büyüdüyse şikayetler oluşturmuş olabilir. Bunlar şimdi hemen aklıma gelenler ama kesin teşhis için muayene olmanız gerekiyor. Zira iki şikayetiniz birbirinden tamamen bağımsız nedenlerle de oluşmuş olabilir. Tedavinize sadık kalın ve sağlıklı beslenmeye devam edin. Ancak bir beslenme uzmanı değilseniz, beslenme listelerinizin ve alışkanlıklarınızın da bir uzman tarafından gözden geçirilmesinde fayda var.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder