Doç. Dr. Gökçen Erdoğan İdrar kaçırma kader mi?
HABERİ PAYLAŞ

İdrar kaçırma kader mi?

İdrar kaçırma dosyası, dünyanın her yerinde kapanamayacak kadar büyük, kalın bir dosyaya dönüşmüş. Ülkemizde de durum aynı. Yaygın ve yaşam kalitesini ciddi anlamda etkileyen bir sorun olduğu, geniş yaş aralığında kadınlarda rastlandığı ve kadınların bir kısmı da doktora başvurmaktan çekindiği için soruların ardı arkası kesilmiyor. Ameliyat kararını ciddiye almak, araştırmak, soruşturmak tamam. İkinci görüş almak her zaman önerim. Ama nihayetinde doktorumuzun dediğini yapıyoruz, değil mi? Çünkü hiçbirimiz yıllarca idrar kaçırmayı hak etmeyiz.

Haberin Devamı

İdrar kaçırma kader mi

TÜRÜNE GÖRE Mİ TEDAVİ EDİLİYOR?

SORU: Hocam, Berlin’de yaşıyorum. İdrar kaçırma şikayetiyle gittiğim doktorum hangi tip idrar kaçırma olduğunun tespit edilmesi gerektiğini söyledi ve sonra stres tipi dedi. Ancak bu iyi olan mı kötü olan mı, tedavisi var mı, söylemedi. Çok tedirgin oldum. Tedavi için Türkiye’ye gelmek istiyorum. İdrar kaçırma çeşitleri arasında tedavi fark ediyor mu?

İdrar kaçırma kader mi

CEVAP: İdrar kaçırmanın yaygın 3 tipi vardır. Stres tipi olan, genelde pelvik taban kaslarının zayıflamasına bağlı öksürme, zıplama, gülme gibi karın bölgesine basınç uygulayan fiziksel eylemler sonucu yaşanır. Urge tipi olan, bağ dokularının zayıflaması ve idrar tutma kapasitesinin azalmasıyla daha ileri yaş kadınlarda görülür. Bir de bunların karışık olarak görüldüğü bir tip vardır. Stres tipi idrar kaçırma genelde cerrahi müdahaleyle, urge ise ilaç ve yaşam tarzı değişiklikleriyle tedavi edilir. Yani sizi görmeden bir şey diyemem ama yüksek olasılıkla, canınızı hiç sıkmamanız gereken kolay bir cerrahi müdahaleyle bundan kurtulacaksınız. Vatan, sizi bekliyor. İhmal etmeyin.

İdrar kaçırma kader mi

DOKTORUM SEZARYEN ÖNERDİ

SORU: Hocam, hamileyim ve idrar kaçırma sorunum da yok. Fakat doktorum normal doğum yapmamam gerektiğini, yaparsam idrar kaçırmaya başlayabileceğimi söyledi. Sezaryen önerdi. Bunun doğruluk payı nedir? Çünkü imkan oldukça normal doğum yapmak tercihimdir. Doğum için Türkiye’ye gelemem ama tedirgin oldum.

CEVAP: Bütün doğumlar normaldir, sizin istediğiniz vajinal doğum. Vajinal doğumun ilerleyen zamanlarda idrar torbası sarkması riskini artırabildiği bilgisi doğrudur. Ama bu her zaman yaşanmaz. Egzersizlerle bu riski azaltabilirsiniz. Sonuçta ihtimallerden söz ediyoruz. Ancak bu, sezaryen doğumu zorunlu kılacak bir risk değildir. Belki halihazırda pelvik tabanda bir deformasyon görmüş ve ilerlememesi adına böyle bir öneride bulunmuştur, muayene etmediğim için ancak tahmin yürütebiliyorum. İkinci bir görüş alabilirsiniz. Ve en önemlisi doğumunuzun sağlıklı olması. Vajinalmiş, sezaryenmiş bunu anne-bebek ilişkisinde farklı kabul etmeyin. Sağlıkla kavuşun yeter.

Haberin Devamı

İdrar kaçırma kader mi

MENOPOZ ETKİLER Mİ?

SORU: Canım hocam, 56 yaşındayım ve menopoza gireli 2 yıl oldu. İdrar kaçırma şikayetim başladı. Önceden hiç yoktu. Acaba ilgisi olabilir mi ve ameliyat gerekmeden çözmek mümkün mü? Yaşım itibarıyla ameliyattan korkuyorum.

CEVAP: Evet, ilgisi olabilir çünkü vajina ve idrar torbası östrojene bağımlı organlardır. Östrojen seviyenizin azalması, idrar torbanızın işlevine de direkt etki edebiliyor. Ameliyattan önce denenmesi mümkün olan ve fayda sağlayabilecek şeyler elbette var. Egzersizler ve özellikle menopoz sonrası östrojen azalmasına bağlı şikayetler için kullanılan östrojen içerikli kremler idrar kaçırma şikayeti için fayda sağlayabilir. Ancak fayda olasılığını bilmek için jinekolojik muayene şart. Ve diyelim ameliyat gerekti; yaşınızda ne varmış? Ben sizden 20 yaş ileride olan hastalarımı ameliyat ediyorum. Tüm meslektaşlarım da öyle. Burada önemli olan sağlık durumunuz. Ameliyata engel bir sorununuz var mı, yok mu, bunu bilmek. Yaşam kalitenizi artırmak için ne lazımsa o yapılır, doktorlarımıza güvenin ve korkmayın. İlaç, krem, egzersiz, ameliyat... En iyisi neyse o yapılacaktır.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder