Doç. Dr. Gökçen Erdoğan İdrar kaçırma son bulmalı
HABERİ PAYLAŞ

İdrar kaçırma son bulmalı

Diyelim ki sorununuz için ameliyata karar verdik. İdrar kaçırma operasyonu, sizde hak etmediği bir kaygı yaratıyor diye düşünüyorum. Gerçekten en konforlu operasyonlardan biridir. Çoğu zaman büyük kesiler gerektirmez, hastane yatışı olabilir de olmayabilir de. Bu ameliyat şekline ve kişiye göre değişir. Bazen de hastanın nereden geldiğine. Yine ameliyat şekline göre değişmekle birlikte en fazla 1 saat sürer ve başka operasyonlarla (vajinoplasti, labioplasti, rahim alma, myom, kist, sarkma ameliyatları gibi) birleştirilebilir. Ertelemekle hata edersiniz. Ama aklınızdaki soruları gidermeye devam edelim elbette. Bunun için varız.

Haberin Devamı

KAÇ GÜN SONRA İŞE DÖNEBİLİRİM?

SORU: Hocam, iş yerimden en fazla 4-5 gün izin alabilirim. İdrar kaçırma ameliyatımdan sonra işe dönmem mümkün olur mu? Çünkü iyileşmenin 1 ayı bulduğunu duydum. Bu durumda hayatım boyunca altıma kaçıracağım demektir. Beni aydınlatır mısınız?

CEVAP: Öncelikle muayene oldunuz mu? Ameliyat kararı çıktı mı, bunu bilmiyorum. Çünkü belki de muayenede egzersizlerle, ilaçla, fizik tedaviyle çözülecek aşamada olduğunuz saptanacak. Ama diyelim ameliyat gerekti; nekahat yani ameliyat sonrası dinlenme süresi başkadır, ameliyat yerinin iyileşme süresi başka. 3 ay diye belirttiğimiz süre toplam iyileşme süresidir. 4-6 hafta cinsel perhiz dışında bu 3 ay, ağır iş yapmama, ağır kaldırmama, çok ayakta kalmama, kabız kalmama gibi hassasiyetler barındırır. Nekahat süreniz ise işe ve sosyal yaşamınıza dönmenize yetecek olan süredir. Onu da 2 gün-1 hafta olarak belirleriz genelde. Ama bunlar komplikasyon ya da özel durum oluşmaması halindeki normal sürelerdir. Doktorunuzun dediklerine uyar, ilaçlarınızı da alırsanız sorun yaşanmaz. İyisi mi siz o 5 gün izni, hafta sonunuzla birleştirip 1 hafta yapın da gönül rahatlığıyla döndürelim sizi işinize. Ama doktorunuz sizi görür ve onay verirse işe 5 gün içinde de dönebilirsiniz ki aynı gün başka bir şehre gönderdiğim hastalarım çoğunlukta. Perşembe ameliyat olup pazartesi işbaşı yapan birçok hastam da var. Korkmayın ve ihmal etmeyin. Hayat boyu altına kaçırmak mı! Bunca imkan içinde bunu duymamış olayım. İ-yi-le-şe-ce-ğiz!

Haberin Devamı

AMELİYAT İZİ KALIR MI?

SORU: Hocam, idrar kaçırma ameliyatı için yurtdışından geleceğim. 3 yılı aşkın süredir idrar kaçırıyorum ve burada ameliyat olmak istemiyorum. Ama büyük iz kalmasından korkuyorum. Sezaryen izim bile daha duruyor ve hiç sevmiyorum. Bu ameliyatlar nasıl yapılıyor acaba?

CEVAP: Hastanın durumuna bağlı olarak değişen yanıtlar var elbette. İlaç tedavisi, egzersiz, fizik tedavi olabileceği gibi cerrahi müdahale de gerekebilir. Cerrahi operasyonlarda, laparoskopik yani göbek deliğinden kamerayla girerek yaptıklarımız da var, uyluklarda sadece bir dikişle yaptıklarımız da. İnanır mısınız açık sezaryen yerinden yaparak yeni iz yaratmadıklarımız ve hatta karında hiç iz olmadan, alttan yaptığımız operasyonlar da. Önemli olan idrar torbanızın durumu ve şikayetlerinizi saptamak. Sağlığınız için hangi yol doğru ise o seçilir.

KADINLAR NEDEN DAHA SIK YAŞIYOR?

Haberin Devamı

SORU: Hocam, eşim benden 14 yaş büyük. Kalp, şeker bir sürü hastalığı olduğu halde idrar kaçırma sorunu yok. Ben sağlıklıyım ve idrar kaçırma dışında sorunum yok. Bu nasıl oluyor? Biz kadınlar bunu neden sık yaşıyoruz? Ameliyat tek çare mi?

CEVAP: Ahh biz kadınlar, bu konuda dezavantajlıyız, haklısınız. İdrar kaçırma erkeklerin iki katı kadar çok görülür kadınlarda. Bunun nedeni ise yaş, kilo, menopoz, doğum gibi kadınlara özgü durumların etkisiyle pelvik taban ve mesane kaslarının zamanla zayıflaması ya da hasar görmesiyle üretrayı yeterince sıkıştıramamasıdır. Bunun sonucunda idrar irademiz dışında sızar. Tek çare ameliyat mı, değil. Ama buradan tahmin yürütemem. Muayene sonrası doktorunuz size, en uygun tedavi yolunu söyleyecektir. Ona güvenin. Eşiniz 14 yaş genç, sağlıklı güzel bir kadınla evli. Sağlığına dikkat etse iyi olur. Çünkü erkeklerde bahsettiğiniz hastalıkların ereksiyon sorunlarına yol açtığı da bilinir. Yani her cinsin avantajları, dezavantajları var. Ürolog arkadaşlarımı da hatırlatmak isterim. Bir ara da bu konuda yazsam iyi olacak sanırım. Çünkü erkek okuyucularımdan bu konuda birçok soru alıyorum. Sağlıcakla kalın.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder