Doç. Dr. Gökçen Erdoğan İdrarla başınız dertte mi?
HABERİ PAYLAŞ

İdrarla başınız dertte mi?

Temel ihtiyaçlarımızdan biri de idrara çıkmak. Boşaltım sistemimizin olması gerektiği gibi işlemesi gerçekten yaşamın önemli bir parçası. Peki aksamalar varsa? Çözümler çözüm olmuyor, sorunlar tekrar tekrar geliyorsa?

YANMA HİSSİYLE DAMLA DAMLA İDRARA ÇIKIYORUM İYİLEŞTİM DERKEN YENİDEN BAŞLIYOR

SORU: Hocam, ben sürekli idrar sorunları yaşıyorum. İyileştim, geçti derken yeniden başlıyor. Hep yanma hissiyle birer ikişer damla ama sık idrara çıkma. Kaçırma korkusu, kalkarken yeniden damlama... Bunlar epeydir vardı ama son zamanlarda kasıkla vajina arasında elime gelen bir kitle de var sanki. Bazen beliriyor, bazen yok oluyor. Ya da her zaman hissedemiyorum. Elime gelen şey mesane olabilir mi?

Haberin Devamı

CEVAP: Yaşadığınız şey, yüksek olasılıkla sistit. Yani mesane iltihabı. Daha çok kadınlarda görülen bir idrar yolu enfeksiyonudur. Çoğunlukla da antibiyotikle tedavi edilir. Ancak neden bu denli sık tekrarladığını bilmek gerek tabii. İçinde bulunduğunuz hijyen koşullarının, bağışıklık sisteminizin, vajinal yapınızın gözden geçirilmesi gerekir. İdrar torbanızdaki bir sarkma da tüm bu şikayetleri yaratabilir. Muayene olmanız önemli. Elinize gelen kitlenin kist olma olasılığı da var yağ bezesi olma olasılığı da. Kesin sonucu yalnızca doktorunuz söyleyebilir. Mesane tümörü ihtimalini de elemek isteriz mesela. En kısa zamanda muayene olun lütfen.

AMELİYAT OLDUM AMA İŞE YARAMADI YENİDEN YAPILMA ŞANSI VAR MI?

SORU: Hocam, Dubai’de çalışıyorum. Burada idrar torbası ameliyatı oldum ancak şikayetlerim ilk 2 ay azalsa da sonra eski haline döndü. Hâlâ idrar kaçırıyorum ve üstelik maddi manevi zarara uğradım. Ameliyatımın yeniden yapılabilme şansı var mı?

CEVAP: Muayene etmeden bir şey söylemem mümkün değil. Ama operasyonunuzun başarılı olmadığı ortada. Operasyonda kullanılan yöntemi bilmiyorum ancak geçici bir sonuç elde edilmiş gibi duruyor. Burun ucunuza dolgu yaparak burnu kaldırmakla estetik operasyon geçirip kaldırmak arasında fark vardır. İdrar kaçırma operasyonlarında da askı biçimlerimiz operasyon sonucunu etkileyebilir. Çok detaylı biçimde bilmenize gerek yok. Ancak tavsiyem önce kendi doktorunuzla durumu paylaşmanız ve sonuca dair tüm sorularınızı sormanız, akabinde revizyon operasyonunu konuşmanız. Bu size güven vermezse Türk doktorları burada.

Haberin Devamı

İDRAR KESEMDE YIRTIK VARMIŞ AMELİYATTAN KORKMALI MIYIM?

SORU: Hocam, idrar kesemde yırtık varmış, ameliyat olmam gerekiyor. Korkmalı mıyım? İdrar kesesinde yırtık olabildiğini bile hayatımda ilk kez duydum. Buna ben sebep olmuş olabilir miyim, bu yırtık nasıl oluşur?

CEVAP: Mesaneyi alttan destekleyen yapıda meydana gelen bir yırtılma ya da deformasyondan söz ediliyor. Çok sık rastlanan bir sorun olduğunu söyleyemem, duymamanız normal. Muhtemelen idrar kaçırma, sık idrara çıkma, yanma ve bel ağrısı gibi şikayetler sonucu doktora başvurdunuz ve teşhis aldınız. Korkmanız gerekmiyor. Yapı, olması gerektiği gibi onarıldıktan sonra taburcu olur ve sonra takip edilirsiniz. Bu konuda gördüğüm son vakada, geçmiş bir operasyonda mesanede yırtık oluşmuş ve fark edilmemiş, zamanla da sorunlar artmıştı. Sizin bu sağlık sorununa sebep olabileceğinizi hiç sanmıyorum. Mesane, erişemeyeceğiniz kadar içeridedir. Merak etmeyin doktorunuz sorunun da çözümün de farkında. Ona güvenin ve iyileşmeye odaklanın.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder