Doç. Dr. Gökçen Erdoğan İş mi şimdi bu işler?
HABERİ PAYLAŞ

İş mi şimdi bu işler?

Sosyal medya, ilişki taktikleri veren influencer videolarıyla, “okulu yok ki gidelim” diye yorumlanan kadın erkek ilişkisi örnekleriyle dolu. Bildiniz, okulu yok. İyi ki de yok. Elbette iletişim öğrenilen ve geliştirilen bir şeydir. Toplum, kadın ve erkeklere çeşitli roller de biçebilir, çağ dışı bir anlayışla bu roller ite kaka sürdürülüyor da olabilir. Ama genel hatlarıyla ilişkinin formülü; kendin olmak, kendisi olanı kabullenebilmek ve şeffaf iletişime açık olmaktır. Çünkü sonsuza dek sürdürülebilen bir rol yok. Herkes eninde sonunda kendini ortaya koyar. Zengin erkek arayışı, bakire kız arayışı, ilk adım beklemeler, ilk seni seviyorumu beklemeler... Bunca kalıp içinde sizce rahat edebilir miyiz? Bastırılmış duygularımız patlak verince ne olur? İnanın sosyal medya bir yalanlar arşivi aynı zamanda. Kimse göründüğü kadar kusursuz ve mutlu değil. Ya da gördüğünüz o büyük dramların da önemli bir kısmı şişirilmiş. Kendiniz olarak mutlu olmayı deneyin. Mahrem dediğiniz şeyin sınırlarını siz çizin ve onu bunu hesaplayarak yaşama hissinden uzaklaşın. Herkesin aklı kendine yetiyor inanın.

Haberin Devamı

KAYBEDEN SİZ OLDUNUZ

Cinsel sağlıkla uğraşırken çok sık duyduğum bir cümleyi söyleyeceğim; “O böyle değildi”. Elbette zamanla insanlar değişir, zamanın şartları ilişkileri yıpratır. Kimse ilk günkü gibi kalamaz. İyiye ya da kötüye, orta halliye evrilebilir. Ama bu cümlenin ardında iki ihtimal yatar. Ya hep böyleydi ama siz gerçeklere kapattınız gözlerinizi. Ya da böyle değildi ama rol yapmak zorunda hissettiği zaman dilimi sona erdi. Kaybeden Başkalarının ilişkisini rehber kabul etmekten kaçının. Çok iyi bir ilişkiyse feyz alınacak yanları vardır, alın ve kendi dinamikleriniz içinde yaşayın. Ancak kimseye, kimsenin ilişkisine benzemeye çalışmayın. Çünkü siz başka insanlarsınız. Pirinçle bulgur pilavı yapabilir misiniz? Onlar bulgur, siz pirinçsiniz. Kendinizden yapın, kendinizden yola çıkıp kendinize uyarlayıp kendinizce yaşayıp.

PARAYLA ALINANLAR İLİŞKİYİ TAMAMLAMAZ

Duygulara öykünmenin, davranışları taklit etmenin en büyük zararı ne biliyor musunuz? Bir süre sonra sahip olunanlara imrenmek ve yarışmak da giriyor devreye. Her yerde böyle değildir ama toplumsal dinamiklerimiz itibarıyla bizde böyle. Herkes aynı büyüklükte gül buketi bekliyor özel günlerde, o pahalı süpürgeyi, o büyük taşlı yüzüğü, yazın o otelin havuzunu istiyor. O ilişkiyi tamam eden kendi ilişkisini de tamam eder sanıyor. Bir ilişkiyi tamam eden, satın alınabilen şeylerdir sanıyor. Öyle olsa bunca zengin ve mutsuz insan olmazdı, öyle değil mi? İmkanlar önemlidir ama duyguların, davranışların yanında ikincil biçimde. Satın almak, örnek davranışlar arasında sayılmamalı bir ilişkide.

Haberin Devamı

BEDENİNİZE GÜVENİN

İlişkilerden konuşmak, her zaman etkileşim almaya yeter. Çünkü kadın da erkek de bu konunun kapalı kapılar ardında kaldığına, çözülmemiş çok gizemi olduğuna inanmaya çok yatkın. Ama bu gerçek değil. Kadın ve erkek elbette fiziksel ve bilişsel temel farklara sahipler ve hayatı başka okuyorlar. Ama aynı zamanda her birey, kendi DNA’sı kadar farklı birbirinden. Yani bunun tamamen doğrusu, tamamen yanlışı, mutlaka olsunu, asla olmasını yok. Sınırlar, çizdiğiniz kadar. Siz bakmayın, sürekli yeni şeylerden bahsediyor gibi yapıp duranlara. Bu işin okulu yoksa kimse okumadı. Bu iş, bir iş değil; kimse yaşarken uzmanlaşmadı. An’a güvenin, birbirinize, ilişkinize, arzularınıza, hislerinize ve bedeninize güvenin. Başkasının eksiği belki sizin fazlanız, başkasının fazlası sizin olmasa da olurunuz. Bu işler bir işse; bu işler böyle.

Haberin Devamı

CİNSEL KIYAS YAPMAYIN

Cinsel kıyas? Bu konuya girmezsem hakkıyla bahsetmiş sayamam kendimi. Başkalarının cinsel hayatına, genital özelliklerine de imrenmeyin. Kendi ‘süper’iniz nedir, onun peşinde olun. Ve kompleks uyandıracak, ters tepecek, utanca yol açacak kıyaslamalarda bulunmayın, kıyaslanmaya izin vermeyin. Sağlıklı cinsel yaşam için gereken şeyler; hisler, ten uyumu, düzenli seks ve açık iletişimdir. Sizin bedeninizle, sizin tercihlerinizle, çift olarak seçtiklerinizle gelendir. Onu iyileştirebilir, geliştirebilir, dahası için uğraşabilirsiniz. Ama bunu yine kendi krallığınızda, uzman yardımı alarak yapmanızı öneririm. Altın günlerinde herkesin ağzını yayarak anlattıklarına bakmayın siz, doğrusunu asla bilemezsiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder