Doç. Dr. Gökçen Erdoğan İstmosel sinsi bir kese
HABERİ PAYLAŞ

İstmosel sinsi bir kese

Siz onun orada oluştuğunu bilmezsiniz. Neler edebileceğinden de haberiniz yoktur belki. Ama öğrenmelisiniz. Çünkü istmoselle yaşamayı öğrenmek yerine onun tedavi edilmesi tercihimizdir.

HERKES AYNI SORUNU YAŞAR MI?

SORU: Hocam, istmosel hamile kalmayı her zaman zorlaştırır mı yoksa istmoseli olan bazı kişiler mi yaşar bu sorunu?

CEVAP: İstmosel dediğimiz kesede kalan kan ve sıvı, spermlerin hareketliliğini bozarak gebe kalmayı zorlaştırır. Elimizde bu bilimsel bilgi var ve verilerle de sabittir. Ancak istmoseli olan tüm kadınlarda gebe kalma sorunu olur diyemeyiz. Ancak o kesenin büyüklüğüne, şekline, konumuna bağlı olarak gebe kalmaya hangi ölçüde etki edeceğini kestirebiliriz. Doktorlardan bahsediyorum. Konu komşu böyle bir tahminde bulunamaz elbette. Dolayısıyla bu konudaki gerçeği öğrenmek için tek yol muayene olmaktır. Şansa bırakmanızı önermem.

Haberin Devamı

HAMİLE KALAMIYORUM

SORU: Hocam, 6 yaşında bir kızım var ve ikinci bebeğe 2 yıldır hamile kalamıyorum. Doktorum muayenede buna istmoselin neden olduğunu söyledi. Ama ben ne olduğunu da bilmiyorum, tedavisi olup olmadığını da. Operasyon geçireceğim ama detaylı bilgim yok. Korkmalı mıyım? Ameliyat kesin çözüm mü acaba?

CEVAP: İstmosel, ilk doğumunuzdaki sezaryenden kalan ve rahimdeki istmo denilen dar bölgede meydana gelen bir komplikasyondur. İstmo, rahmin vücut kısmı ile serviks (rahim ağzı) arasında bulunan bölgenin adıdır. Sezaryen sırasında yapılan kesiler veya dikişler iyileşirken yapışırsa burada bir kesecik oluşur. İşte bu istmoseldir. Ve doktorunuzun operasyona gerek duymasının nedeni gebelik istemeniz. Yani gebeliği mümkün kılmak için bölgeyi onarmak gerekiyor. Ona güvenin. İstmosel operasyonundan olumlu sonuç alınamadığına hiç rastlamadım. Gebeliği engelleyen başka bir sorununuz yoksa hayalleriniz yakında gerçekleşir.

İLİŞKİDE AĞRI ÇEKİYORUM

SORU: Hocam iki doğumum da sezaryendi ve yeniden çocuk sahibi olmayı düşünmüyorum. Ancak ben ikinci sezaryenden sonra çok ağrı ve acı çekmiş, iyileşme süreci çok zor tamamlanmış biriyim. Ve hâlâ ilişkiye ağrılı giriyorum, adetim de doğumdan sonra başladığından beri düzensiz. Adet bittikten sonra lekelenme tarzı kanamalar devam ediyor ve pis kokuyor ki bu hiç olmazdı. Sebebi ne olabilir?

Haberin Devamı

CEVAP: Kistler, myomlar hepsi ağrılı ilişki, adet düzensizliği yapabilir. Ancak sezaryeni de düşündüğümde ihtimallerin en kuvvetlisi istmosel gibi geliyor. Yine de muayene olmadan bilemeyiz. Mutlaka jinekoloğunuza gidin. Ultrasonografi veya histeroskopi gibi görüntüleme testleri, istmoselin varlığını ve ciddiyetini değerlendirmek için kullanılır. Korkulacak bir şey yok. Sorunu vakitlice bilmek ve yol haritası çizmek önemlidir.

ZOR BİR AMELİYAT MI?

SORU: Hocam, görümcem istmoselden dolayı ameliyat oldu ve şimdi bana da aynı teşhis koyuldu. Bu nasıl bir ameliyat olacak? Çünkü o biraz zor iyileşmişti ve yeniden hamile kalması da epey zor oldu.

CEVAP: Görümcenizin istmosel sorunu, kişisel değişkenlerine bağlı olarak tedavi edilmiştir. Zira operasyonun da çeşitleri var. Bu tedavi çeşitleri; semptomlara, hastanın gebelik planlarına ve istmoselin şiddetine bağlı olarak değişir. Tedavi seçenekleri şunları içerebilir: Histeroskopi ile istmoselin genişletilmesi veya cerrahi kesilerin onarılması, rahim içi septumun çıkarılması, laparoskopik cerrahi ile rahim istmoselinin tamir edilmesi veya rahimdeki anormalliklerin düzeltilmesi. Bu ancak ve ancak muayeneniz sonucu doktorunuzun varabileceği bir karardır. Sağlık sorunlarınıza; birbirinizde olan bir eşyayı beğenip aynısını alma güdüsüyle bakmayın ve kıyas yapmayın lütfen. Sizin alacağınız şey, size göre, sizin evinize göre olmalı, öyle değil mi? Eminim sizin için en uygun yöntem tercih edilecektir ve istmosel başarıyla tedavi edilecektir. İyileşmeniz, yeniden hamile kalma süreciniz, inanın hepsi kişisel.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder