Doç. Dr. Gökçen Erdoğan Kan dolu bir kesecik istmosel
HABERİ PAYLAŞ

Kan dolu bir kesecik istmosel

İstmosel, masum görünen bir kesecik. Doğumdan sonra kendine yer edinip bazı dengeleri altüst ediyor. Olağan dışı kanama rengi, dokusu, sıklığını takip edin ki istmosele vakitlice müdahale edelim. Nasıl bir şey olduğunu şimdi daha iyi anlayacaksınız.

ADETİM KOYU RENKLİ VE ALT KARNIMDAN KASIKLARIMA DOĞRU AĞRI OLUYOR

SORU: Canım hocam, 27 yaşımdayım. Geçen yıl ilk doğumumu yaptım. İlk reglimi 3 ay sonra oldum. Ama regl rengim giderek koyulaştı. Şimdi neredeyse siyaha yakın bir renkte geliyor. İlk 2 gün normal kanama şeklinde, sonraki 2 gün çok koyu renk kanama şeklinde oluyor. Genelde ağrım yok ama çok dar tayt ya da pantolon giydiğimde alt karnımdan kasıklarıma doğru bir ağrı hissi geliyor. Sebebi ne olabilir acaba?

Haberin Devamı

CEVAP: Regli takiben koyu akıntının sürmesi ya da ara kanamalar görülmesini istmosele yorarız. Eleyeceğimiz ilk ihtimal bu olur. İstmosel dediğimiz şey, sezaryen doğum yapmış kişilerde, rahim ön duvarında yapılan sezaryen kesisinin tam olarak iyileşmemesi ve burada tünelleşme oluşmasıdır. Cep şeklinde bir boşluk hayal edin, işte orada adet kanınız ve rahim sıvısı birikir. İstmosel kesesinin büyüklüğüne, derinliğine göre yöntem belirlemek üzere cerrahi operasyonla tedavisi gerekir. Ancak korkulacak bir operasyon değil. Ortalama süresi 40 dakika ve nekahat süresi zahmetsiz. Tahminimden yola çıkarak yanıtladım ancak kesin teşhis bir an önce muayene olmanızla mümkün elbette. Ve lütfen olağan dışı tüm kanama hallerinde doktora başvuralım.

Kan dolu bir kesecik istmosel

2 YILDIR HAMİLE KALAMIYORUM SIS RANDEVUSU OLUŞTURULDU AMA NE OLDUĞUNU BİLMİYORUM

SORU: Hocam, 1 çocuk annesiyim ve ikinci bebeği istememe rağmen 2 yıldır hamile kalamıyorum. Muayene oldum ve SIS randevusu oluşturuldu. Ama bu nedir bilmiyorum. Ameliyat gibi bir işlem mi? Koyu renkli akıntım da var. Bu menopoz başlangıcı olabilir mi?

CEVAP: Yaşınızı bilmiyorum ancak yakın bir yaştaysanız menopoz ihtimali vardır. SIS cerrahi bir işlem değil, bir ultrason yöntemi. Halk arasında sulu ultrason diye biliniyor. Rahim içinin sallin sıvısı (serum fizyolojik) ile şişirilmesi sonrası ultrasonografi yapılması ve rahim içindeki patolojilerin değerlendirilmesi anlamına geliyor. Peki sizin durumunuzda en kuvvetli ihtimallerden biri ne? İstmosel. Önceki doğumlarınızdan kalan bir sezaryen kesisi varsa ve bu istmosele dönüştüyse, maalesef yeni gebelikleri önleyici bir etki de yapabilir. Spermlerin hareketlerini bozup embriyonun rahim içine yerleşmesini engelleyebilir. İstmosel kesesi çıkarılıp rahim normal haline döndürüldüğünde ve başka bir sorun ya da menopoz yoksa gebelik mümkün hale gelir. Korkmayın. SIS çekilince ak koyun kara koyun çıkar ortaya ve tedaviniz başlar.

Haberin Devamı

Kan dolu bir kesecik istmosel

EŞİMDEN VE AİLESİNDEN BASKI GÖRÜYORUM AMELİYAT BAŞARISIZ OLMUŞ OLABİLİR Mİ?

SORU: Hocam, 3 ay önce istmosel ameliyatı oldum ve hâlâ hamile kalamadım. İki çocuğum olmasına rağmen eşimden ve ailesinden 3’üncü çocuk için çok baskı görüyorum. Acaba ameliyatım başarısız olmuş olabilir mi? İstmosel sonrası hamile kalmamı kolaylaştıracak bir yöntem var mı?

CEVAP: İstmosel ameliyatı sonrası 6 ay süreyle dikişlerin tam olarak iyileşmesini yani rahmin iyileşmeyi tamamlamasını bekleriz. Bu bilginin size zaten verilmiş olması lazım. Bilime meydan okuyup hamile kalmanızı isteyenlerle de paylaşabilirsiniz. 3 ay sonra hamile kalan yok mu? Tabii ki var. Ancak kuşku bırakmayacak bir iyileşme için 6 ayın uygun olduğunu düşünüyorum. Bütün operasyonların başarısız olma riski vardır, küçük de olsa. Bunun yanıtı ise doktorunuzdadır. Ameliyat sonrası iyileşme sürecinde düzenli muayeneyle her şeyin yolunda olup olmadığını öğrenebilirsiniz. Ayrıca hamile kalmanızın önünde istmosel dışında bir engeliniz de olabilir. Doğum yapmak sizin için çok elzemse bu olasılıkları da eleyin derim. Ancak eş ve ailenin zaten 2 çocuğu olan bir kadına üçüncü çocuk baskısı yapmasını, hele de ameliyat sonrası yapmasını anlamam beklenmesin. Bunları normalleştirmemeliyiz. Umarım her şey yolundadır ve dilediğiniz zaman sağlıklı bir gebelik ve doğum geçirirsiniz.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder