Doç. Dr. Gökçen Erdoğan Normal olmayan doğum da ne?
HABERİ PAYLAŞ

Normal olmayan doğum da ne?

Bütün doğumlar normaldir. Bazıları vajinal, bazıları sezaryendir, hepsi bu. Bebeğiniz nasıl geleceğini doktorunuza haber verir. Onlara güvenin.

SEZARYEN OLMASI GEREKMİYOR MU?

SORU: Hocam, ilk doğumumu siz yaptırmıştınız. Aradan 11 yıl geçti. Artık Fransa’da yaşıyorum. Buradaki doktorum normal doğum yapacağımı söyledi ama ben ilk doğumumu bebeğin geliş pozisyonu nedeniyle sezaryen yaptığım için bir zararı olur diye çok korkuyorum. Yine sezaryen olmam gerekmiyor mu?

CEVAP: SSVD olarak kısaltılan bir tanım görmüşsünüzdür. Bu Sezaryen Sonrası Vajinal Doğum demek. Eskiden sezaryen sonrası hep sezaryen gerektiği düşünülürdü ancak artık SSVD çok tercih ediliyor. Hem annenin hem bebeğin sağlık durumu uygunsa gayet de sağlıklı. Sakın endişelenmeyin. Ve ilk doğumunuzdaki sezaryen nedeniniz önemli. Yaşam boyu sezaryen tercih edilmesini gerektirecek bir anomali ya da sağlık sorunu olmadığı sürece, doktorunuz vajinal doğum yapabilirsiniz diyorsa haklıdır. Bebeğin geliş pozisyonu nedeniyle sezaryen olduğunuz için şu anda sezaryeni mecburi kılacak bir şey yok gibi görünüyor. Ha siz tercih etmiyorsanız, korkuyorsanız (ki buna inanın gerek yok) doktorunuzla kaygınızı paylaşıp talep edebilirsiniz. Sağlıkla kavuşun.

Haberin Devamı

BEBEĞİM BANA BAĞLANMAZ MI?

SORU: Hocam, 6 gün sonra doğumum var. Doktorum bebeğimin kilosu nedeniyle omuz çıkığından endişe ediyor ve sezaryene karar verdi. Üstelik normal doğum oranı yüksek bir doktor. Mecbur olmasak normal doğum yaptırırdı. Ama aileme bunu anlatamıyorum. Bebek sana bağlanmaz diyorlar, günlerdir ağlıyorum. Gerçekten bebeğimle bağ kurmakta zorlanır mıyım?

CEVAP: Bebek sizin rahminizde geçirdiği 9 ayı bir kalemde silip başkasına mı bağlanacakmış? Canlarım, bu baskı yeni değil. Maalesef bilen bilmeyen, vicdanı olan olmayan herkes anneleri korkutmayı, üzmeyi spor haline getirmiş. Böyle bir şey olabilir mi? Sezaryen de normal bir doğum biçimidir. Anne ve bebek için en doğrusu neyse en normali de odur. Birinin adı sezaryendir, diğerinin vajinal doğum. Her ikisi de normaldir. Her ikisinde de bebeğin en yakını, tartışmasız annedir. Bunu hiçbir şey değiştiremez. Siz doktorunuzu dinleyin. Konuşanları da uyarın sizden uzakta konuşsunlar, böyle durumlarda sınır koymaktan asla çekinmeyin ne olur... Annesinden ve doktorundan iyi mi bilecekler!

Haberin Devamı

NORMAL DOĞUM DAHA MI FAYDALI?

SORU: Hocam, bebek için normal doğumun daha faydalı olduğu söyleniyor. Bu doğru mu? Bunu bilerek sezaryen tercih etmek ihmale girer mi?

CEVAP: İki doğum şeklinin de artıları vardır elbette ama bunlar bir diğerinden kaçmayı gerektirmez. Normal doğumda solunum daha güçlü olabilir, solunum sıkıntısı daha az gelişir. Doğum kanalından geçerken ağzı ile temas ettiği bakterilerin bağışıklık sistemi üzerindeki etkisi olumludur. Anne, bir komplikasyon olmadığı sürece daha hızlı iyileşir ve bebeğin bakımına daha hızlı eğilebilir. Ancak şunu asla unutmamalısınız; doğum biçiminiz ikinizin de sağlık durumuna göre belirlenir. Yani vajinal doğuma engeliniz yoksa elbette vajinal doğum yapın. Birinci tercihimiz budur. İhmale girmez ancak vajinal doğuma imkan varsa sezaryene gerek yok. Vajinal doğumdan korkmayın.

Haberin Devamı

DOKTORUMU DEĞİŞTİREBİLİR MİYİM?

SORU: Hocam, 2 doğumumu da kendi isteğimle sezaryen yaptım. Çünkü çok korkuyorum normal doğumdan. Üçüncü çocuğuma hamileyim ve doktorumla anlaşamıyorum. Doğuma bu kadar kısa süre kalmışken doktor değiştirmemin zararı olur mu?

CEVAP: Sezaryen doğum yani kesili doğum, biz hekimlerin gerektiğinde başvurduğumuz bir doğum yöntemi. Annenin leğen kemiğindeki doğumal veya sonradan olmuş deformiteler; ileri derecede kalp hastalıkları; doğum masasında pozisyon almasını engelleyecek fiziksel kısıtlamalar; bebeğin çok iri olması, ileri derecede gelişme geriliği olması ve doğumların % 96’sında olduğu gibi baş gelişi ile değil, yan, makat veya ayakları ile doğum kanalına girdiği durumlar sezaryen gerektirir. Yani odanızı manzarasına göre seçmek gibi hastaya sunulan bir seçenek değildir. Doktorunuz da buna istinaden bedeninizin izin verdiği doğum yöntemini öneriyordur. Ancak ikinci bir görüş almanızda ya da doktor değiştirmenizde bir sakınca yok. Süreci şeffaf biçimde paylaşmanız ve muayene olmanız yeterli.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder