Doç. Dr. Gökçen Erdoğan Polipler bize neler eder?
HABERİ PAYLAŞ

Polipler bize neler eder?

Poliplerden daha önce de bahsetmiştik. Ancak dolaylı olarak poliplerle ilgili olan ya da olduğu sanılan, poliplere dair karanlıkta kalan bazı konuların varlığını ortaya koyan sorular aldım. Poliplerin üstüne doğrulttuğum ışıktan biraz daha nasibimizi alalım, olmaz mı?

ALINMASI GEREKİYOR MU?

SORU: Hocam, 2 yıllık evliyim. Artık bebek düşündüğümüz için muayene olmaya gittim ve rahmimin içinde 1.5 cm’lik polip olduğunu öğrendim. Doktorum polip alınmadan hamile kalamayacağımı söyledi. Ameliyatla alınması gerekiyormuş. Çok ufak olduğu için tereddüt ettim. Gerçekten alınması gerekiyor mu?

Haberin Devamı

CEVAP: Tıbbi olarak tespit edilmiş dokuların, kistlerin ölçüsünü evdeki ölçü algınızla değerlendirmeyin. Bedeninizdeki yansıması halının üzerinde duran 1.5 cmlik bir cisimle aynı değil tabii ki. Rahminizin içinde yer alan bir polip alınmalı çünkü bebeğin yerleşmesini engelleyebilir. Bebeğin yerleşeceği yerde bir et parçası var, öyle düşünün. Doktorunuz bu kararı öylesine almaz, merak etmeyin.

BEBEK GELİŞİMİNİ ETKİLER Mİ?

SORU: Hocam, iki kez polip aldırdım ve sonra hamile kaldım. Fakat hamileliğim çok zor geçiyor ve neredeyse sona geldim derken 36. haftada bebeğin kilo alımı durdu. Çok endişeliyim. Poliplerimin olması bebek gelişimini etkilemiş olabilir mi acaba?

CEVAP: Hamileliğiniz esnasında polipiniz yok diye anladım. Yani öncesinde aldırmıştınız. Dolayısıyla şu an hamileliğinizde yaşadığınız sorunların eski poliplerinizle ilgisi yok. Bebeğin kilo alımının 31. haftadan sonra yavaşlaması normaldir. Kilo alımının durduğunu doktorunuz söylediyse dopplerle bebeğin kan akım durumuna bakıp değerlendirecek, ona göre de bebeği doğuma hazırlayacak bir destekleyici tedavi uygulayacaktır. Yok bu sizin tahmininizse doktorunuz teyit etmeden boşuna üzülmeyin.

KANSER ATLAT TIM ENDİŞELİYİM

SORU: Hocam, meme kanseri atlattım ve doktorum artık hamile kalabileceğimi söyledi. Ama rahmimde polipler var; önce onların alınması gerekiyormuş. Ayrıca bebeğimi emzirebilecek miyim, tereddüt içindeyim. Ya ona bakamazsam?

Haberin Devamı

CEVAP: Endometrial yani rahmin iç astarında görülen poliplerin ortaya çıkışındaki ana etken, dolaşımda bulunan fazla östrojendir. Meme kanseri tedavisinde sıklıkla kullanılan tamoksifen adlı etken maddenin polip oluşumunu artırdığı da bilimsel bir gerçektir. Bebeğin sağlıklı yerleşebilmesi için poliplerin alınması önemli. Siz muhteşem bir iş başarmış, hastalığınızı yenmişsiniz. Bu yolda yaşadıklarınız eminim zordu. Belki duydunuz; meme kanserli hastaların yüzde 70-80’inde hormon hapları kullanıldığı için tedavi sürecinde ve tedaviden hemen sonra emzirme önerilmez. Ama bu da tedavinizin durumuna bağlı olarak doktorunuzdan duymanız gereken bir bilgi. Fakat genel olarak söyleyebilirim ki tedavinin tamamlanmasından ya da hormon tedavisinden sonra bebeklerini gönül rahatlığı ile emziren, bugün de yavrusuyla birlikte sağlıklı bir yaşam süren anneler tanıyorum. Doktorunuz hamile kalabileceğinizi söylerken bebeğinizin bakımına hazır olduğunuzu da söylemiş. Kendinizi fazla yıpratmadan, sağlığınıza özen göstererek ve ihtiyaç duyduğunuz anlarda yardım alarak öyle de güzel bakarsınız ki...

Haberin Devamı

CİNSEL İSTEKSİZLİK YAPAR MI?

SORU: Hocam, bende cinsel isteksizlik vardı ve muayene sonucu poliplerim olduğunu öğrendim. Bunun dışında bir sorun çıkmadı. Polip cinsel isteksizlik yapar mı?

CEVAP: Polipler direkt cinsel isteksizlik sebebi değildir. Ama polipler nedeniyle cinsel ilişki sırasında ağrı ya da kanama gibi durumlar yaşıyorsanız işte bu sizi cinsel ilişkiden soğutabilir. Keyifli olması gereken bir eylem, acılı ve kanamalı bir hale gelince olumsuz etkilenmek olağan. Adetlerin düzensizleşmesi de cinsel isteği azaltabiliyor mesela. Çünkü hem hormonal anlamda daha hassas hem de tetikte hissediyorsunuz. Bu da olumsuz etkileyebiliyor. Dolayısıyla poliplerin çıkartılması önemli. Sonrasında isteksizliğiniz sürerse uzman desteği alabilirsiniz. Çiftlerin sık yaşadıkları ama yenebildikleri de bir sorun.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder