Doç. Dr. Gökçen Erdoğan Rahmin alınması ve alınmaması
HABERİ PAYLAŞ

Rahmin alınması ve alınmaması

Rahim, kadınlar için derin ve kesinlikle anladığım bir anlam taşıyor. Ancak herkesin bilmesini istediğim bir şey var; rahminiz olsun olmasın, doğurun ya da doğurmayın, bunu isteyin ya da istemeyin, doğurganlığınız olsun ya da olmasın siz aynı kadınsınız. Ne eksik, ne fazla. Ayrıca sağlıkla ilgili tüm kafa karışıklıklarınızda hakem görüşü alın. Doktorunuza açıkça sorup açıkça yanıtlar aldıktan sonra.

DOKTORLAR FARKLI ŞEYLER SÖYLEDİ

SORU: Hocam, myomlarım sebebiyle iki farklı şehirde gittiğim iki doktor bambaşka şeyler söyledi. Biri sadece izlenmesinin yeterli olacağını, diğeri ise myomları temizlerken rahmimin de riske atılmaması, alınması gerektiğini söyledi. Ne yapacağımı şaşırdım. 46 yaşındayım, menopoza girdim. Doğum düşünmüyorum. Ama rahmimin alınması da az bir şey gibi gelmiyor bana. Hangisi doğru sizce?

Haberin Devamı

CEVAP: Sizi muayene etmediğim için net bir yanıt vermem mümkün değil. Ama anladığım kadarıyla bu bir yaklaşım farkı. Yani doğum olasılığınız olmadığı için myomların bedeninizde yaratması muhtemel baskıyı ve şikayetleri sonlandırıp ileriye dönük tedbir almak isteyen doktorunuz rahmin alınmasını daha doğru bulmuş olabilir. Bilhassa myomların yarattığı baskı nedeniyle bel ağrısı, idrar yapamama, sık idrara çıkma, kabızlık gibi sorunlarınn yaşam kalitenizi daha da düşüreceğinden eminse rahmi almak istemiştir. Rahmin alınmasını gerekli görmeyen doktorunuz ise, mevcut durumda rahim myomlar tarafından zorlansa da doğum ihtimali olmadığından ve sağlığınız açısından bir risk tespit etmediğinden ve myomları belki küçük bulduğundan kalmalarını ama itinayla takip edilmelerini yeterli bulmuş olabilir. Bilim, gerçeklere dayanır. Ancak bazı durumlarda gerçeklerin okunması ve yol haritası oluşturulması esnasında farklar meydana gelebilir. Çare, sadece bu durumda değil kafanıza takılan her durumda, hakem bir doktor görüşü daha almaktır. Ayrıca her iki doktorunuzdan da bu kararlarının sebebini öğrenebilirsiniz. Ve son olarak; rahminizin olması ya da olmaması sizi daha az ya da daha çok kadın yapmaz. Önemli olan sağlıklı olmanız.

Haberin Devamı

BİR ÇOCUK DAHA İSTİYORUM AMA...

SORU: Hocam, 8 adet myomum var ve rahim duvarına yapışıklar. Doktorum haftaya yeniden randevu verdi, ne yapacağımıza karar verecek. Ama ben sadece bir kez anne oldum ve bir çocuk daha istiyorum. Rahmimi aldırmamak, seçeneklerim arasında var mı? Ne olur var deyin. Psikolojim çok bozuk.

CEVAP: Myomlar, aşırı adet kanaması, ara kanama, pıhtılı kanama ve ağrıya neden olabilirler. Bu şikayetler yerleşim yerine göre farklılık gösterebilir. Sizi muayene etmediğim için net bir yanıt vermem doğru olmaz. Ancak myomları rahimden ayırırken, damarları bağlayarak kanama kontrolü sağlamak suretiyle rahmi korumaya, ona zarar vermemeye odaklandığımız ve bunu başardığımız yüzlerce vaka var. Hele de çocuk sahibi olmayı düşünen bir kadında, rahmi almayı son seçenek olarak değerlendiririm. Doktorunuzla görüşmenizde sorularınızı açıkça sorun, yanıtlarınızı alın ve yine de aklınız takılırsa hakem bir doktordan daha görüş alın. Ben olumlu tahminde bulunuyorum diyebilirim.

Haberin Devamı

KURTARILABİLİR MİYDİ?

SORU: Hocam, myomlarımın rahim alınmadan temizlenmesinin mümkün olmadığını söylediler ve 1 yıl önce rahmim alındı. Doğum düşünmüyordum ama yine de ameliyattan sonra çok üzüldüm, psikolojik tedavi gördüm. Şimdiyse her yerde karşıma rahmi kurtararak myom ameliyatlarının mümkün olduğu bilgisi çıkıyor. Benim rahmim de kurtarılabilir miydi?

CEVAP: Şunu bilmenizi istiyorum; rahmini kurtardığımız hastalar gibi rahmini aldığımız hastalar da oluyor. Bu tamamen kişinin bugünkü ve yakın gelecekte ön gördüğümüz sağlık durumuyla ilgili olarak alınan bir karar. Çünkü bazen rahmi almamak, sağlığı kısa ve uzun vadede riske atmak anlamına gelebiliyor. Yoğun şikayetlerin giderilmemiş olması da yaşam kalitesini çok çok düşüren bir şey. Dolayısıyla bu, titizlikle ve çok boyutlu düşünülerek alınan bir karar. Psikolojik tedavi görmekle çok iyi etmişsiniz. Kesinlikle ruhunuzdaki bütün yankılarla ilgilenmelisiniz. Psikolojik sağlık da cinsel sağlık da sağlığın birer parçasıdır. Ben şu an ikisinin de gözetildiği kanısındayım. Öyle gerektiği için öyle yapıldığını düşünüyorum. Hayatınıza sağlıkla devam edin. Siz hâlâ aynı kadınsınız.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder