Dr. Ali Gürsoy Erken menopoz riskiniz var mı?
HABERİ PAYLAŞ

Erken menopoz riskiniz var mı?

Kız çocuklarının doğurganlık süreleri genellikle annelerine benzer. Eğer annenizde erken menopoz varsa, adet döneminiz kısalmaya başladıysa vakit kaybetmeden doktora gidin, tetkik yaptırın.

Annem gibi mi olacağım?

29 yaşında kadınım. Adetlerimde aşırı azalmalar başladı. Eskiden 6 gün olurken her geçen gün bu süre azalıyor. Kanamam ilk gün çok sancılı ve bol. Diğer iki gün ise leke şeklinde. Annem 30 yaşında menopoza girmişti. Acaba ben de annem gibi mi olacağım?

CEVAP

Sevgili okurum, kız çocuklarının doğurganlık süreleri genel olarak annelerine benzemektedir. Genetik benzerlik sık izlenmekle birlikte her zaman öyle olacağı anlamına da gelmemektedir. Adet dönemlerinizin kısalması olası bir erken menopozun belirteci olabilir. Bu durumun farkına varmanız çok iyi olmuş. Vakit kaybetmeden bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurmanızı öneririm. Ultrason görüntülemesi ve yumurtalık rezervinin tespiti için yapılacak tetkikler ile erken menopoz riskinin olup olmadığı anlaşılacaktır.

Haberin Devamı

İğnelerden sonra kilo aldım

20 yaşındayım. Korunmak için aylık iğneler yaptırıyorum. İğnelerden sonra adetlerim düzensizleşti. 7 gün devamlı olan ve düzenli gelen adetim şimdi olmuyor. Bunun sebebi iğne mi? Bir de korunmaya başladıktan sonra 12 kilo kadar aldım. Ne yapmam gerekiyor?

CEVAP

Sevgili okurum, aylık iğneler düzenli olarak ayda bir kez kas içine enjeksiyonla uygulanırlar. Yapılan aylık iğneler ile yumurtlama ve döllenme engellenir. Doğru kullanıldıklarında çok etkili olan bu yöntemin bazı yan etkileri görülebilmektedir. Aylık iğne kullanan kadınların bazılarında adet düzensizlikleri, adet döneminde değişiklikler ve ara kanamalar görülebilmektedir. Kilo almanızın bu yöntem ile ilgili olduğunu düşünmüyorum. Bir dahiliye uzmanına başvurarak kilo şikayetiniz ile ilgili muayene olmanızı öneririm.

Çok düzensiz ve sık adet görüyorum

Son zamanlarda adetlerim çok düzensiz ve sık sık oluyorum. Bir arkadaşım myom ya da kistin olabilir dedi. Sizce bunun nedeni nedir?

CEVAP

Sevgili okurum, adet düzensizliğinin birçok nedeni olabilir. Bu nedenler anatomik ya da hormonal nedenli olabilirler. Kadın hastalıkları ve doğum doktorunuzun yapacağı muayene ve ultrasonografik görüntüleme ile rahim ve yumurtalıklarınız değerlendirilmelidir.

Haberin Devamı

Olası myomlar, rahim içi polipler ve yumurtalık kistleri ekarte edilmelidir. Sonrasında ise kan tetkikleri ile hormon değerleriniz kontrol edilmelidir. Eğer bu hormonlardan bir ya da birkaçının değeri olması gereken referans değerlerinin dışında ise adet düzensizliği saptanabilir. Gecikmeden jinekolojik muayenenizi yaptırmanızı öneririm.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder