Dr. Cihan Avaroğlu Yuvadan uçma zamanı
HABERİ PAYLAŞ

Yuvadan uçma zamanı

Bugünlerde bizim evde buruk bir mutluluk var. Büyük oğlum üniversiteyi bitirdi, küçük oğlum ise bu yıl bitiriyor. Ne var bunda demeyin, iki kardeş birer erişkin olarak ayrı bir evde yaşamak istiyorlar. Uzun zamandır onlar için uygun ev arayışımız sonlandı ve bir ay sonra her sabah dört kişilik kahvaltımız bir anda iki kişiye inecek. Mutluyuz, artık kendi ayakları üzerinde duracaklar. Hüzünlüyüz, bizim memleketimizdeki deyişle, “Kaldık bir Köroğlu, bir Ayvaz”. Eğitim düzeyinin artması, sosyo-kültürel gelişim ve ekonomik değişim aile içindeki bu ayrılığın zamanını değiştirmeye başladı. Ülkemizde de batı ülkelerinde olduğu gibi erken ayrılıkları yaşamaya başladık. İşin duygusal boyutu bir tarafa, birey yetiştirirken geleceğe de hazırladığımızı unutmamamız gerekiyor.

Haberin Devamı

Ailelere ipuçları

- Bağımsızlık öğretin. Çocukluk döneminden itibaren kendisine güvenmesini sağlayacak şekilde eylemlerinden sorumlu olduğunu bilmesini sağlayın. Kararları üzerinde baskıcı tutum izlemeyin.

- Ayrılın ama bağlantıyı koparmayın. Genç yetişkinlere hayatlarının geri kalanında öğüt vermek kadar, öğüt almaya da gereksinimlerinin olduğunu hatırlatın.

- Hoşgörülü olun. Açık ve dürüst iletişimin, sağlıklı ilişkinin temeli olduğunu unutmayın. Zaman her şeyin ilacıdır.

-Rol model olun. Sorun ve çatışmaları saygı ile çözün.

- Harçlığını düzenli verin. Hesabını ve paranın kontrolünü öğrenmesini sağlayın.

-Organize olmanın yollarını öğretin.

- Kararlarına yardımcı olmak için birlikte aşağıdaki sorulara yanıt bulmaya çalışın.

-Zorluk nedir?

- Olası çözümler nelerdir?

- Her çözümün sonuçları neler olabilir?

- Bu sonuçlardan hangisi pratik, kişisel, ahlaki ve hukuki açıdan en arzu edilendir? Yolları açık, gelecekleri aydınlık olsun.

Resim yap kazan

Pınar’ın 33 yıldır düzenlediği geleneksel Pınar Resim Yarışması’nın bu yılki teması ‘Süt İçiyorum Sağlıklı Büyüyorum.’ Yarışmaya 6-14 yaş arasındaki çocuklar, 25 cmx35 cm veya 35 cmx50 cm ölçülerinde resim kağıdına, her türlü boya malzemesiyle (sulu, pastel, kuru, yağlı boya vb.) yapılmış resimleriyle katılabilecek. Her okul ve öğrenci, istediği sayıda resimle 28 Nisan’a kadar yarışmaya katılabilecek. Dereceye giren 23 öğrenciye profesyonel resim malzemelerinden oluşan bir resim çantası ve iPad mini hediye edilecek. Ayrıca sanat haftasındaki performanslarına göre başarılı 3 yarışmacıya Yaşar Eğitim ve Kültür Vakfı aracılığıyla bir yıl süreyle burs verilecek.

Haberin Devamı

(05.04.2014 tarihli Cumartesi Postası ekinden alınmıştır.)

Sıradaki haber yükleniyor...
holder