Ekrem Sarısu 60 yaş dolacak
HABERİ PAYLAŞ

60 yaş dolacak

SORU: SSK başlangıç tarihim 29 Mart 2001 olup 4545 gün prim ödemem var. Acaba ne zaman emekli olabilirim? Halil GENÇ

CEVAP: Doğum ve askerliğiniz hakkında bilgi vermemişsiniz. Emekli olmak için; 7000 gün prim ve 60 yaş şartlarına tabisiniz. 2455 gün daha prim ödeyerek toplam priminizi 7000 güne tamamlamanız şartıyla, 60 yaşı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz. Ayrıca 4500 günden fazla priminiz olduğundan bundan sonra prim ödemeseniz de, 60 yaşınızı da doldurmanız şartıyla, 25 yıllık sigorta sürenizi dolduracağınız 29 Mart 2026’da emekli olabilirsiniz (25 yıl sigortalılık süresi, 4500 gün prim ödeme ve 60 yaş şartlarına tabi olarak). Doğum ve askerlik tarihiniz ile askerlik sürenizi bildirmeniz halinde sorunuza daha net cevap verebiliriz.

Haberin Devamı

60 yaş dolacak

İKİNCİ EYT KANUNU ÇIKARTILIR MI?

SORU: 1992’de çırak, 2004’te normal sigorta başlangıcım var. Emeklilik durumun ne olur? İkinci bir EYT kanunu çıkar mı? Mustafa KAYA

CEVAP: Öncelikle ikinci bir EYT kanununun çıkmasının zor olduğunu belirtelim. Ancak ilk defa 8 Eylül 1999’dan sonra sigortalı olup, bir gün önce sigortalı olanlara nazaran emeklilik tarihi 20 yıla kadar uzayanlara, kademeli emeklilik getirilmesi ve emekli olacakları yaşın düşürülmesi için toplumda büyük talep ve beklenti var. Toplumsal beklentilere duyarsız kalmayan siyasi otorite, belki bir kademelendirme yasası çıkartarak, sigortalılık süresine göre emeklilik yaşını kademeli olarak düşürülebilir. Doğum, askerlik tarihiniz ve askerlik süreniz hakkında bilgi vermemiş, prim gün sayınızı bildirmemişsiniz. Şayet çırak sigortası başlangıç tarihini emeklilik açısından sigorta başlangıcı sayan bir yasa çıkartılırsa çırak sigortası başlangıç tarihinizin 23 Kasım 1992’den sonraki bir tarih olduğunu varsayarsak hem EYT kapsamına girer, hem de emeklilik için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5675 gün prim ve 54 yaş şartlarına tabi olursunuz. EYT’lilerden emekli olurken yaş aranmadığından, priminizi 5675 güne tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz. Çırak sigortasını emeklilik açısından sigorta başlangıcı sayan bir yasa çıkartılmazsa 7000 gün prim ödemiş olmanız şartıyla, 60 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz. Doğum, askerlik tarihinizi, askerlik sürenizi ve prim ödeme gün sayınızı bildirmeniz halinde, sorunuza daha sağlıklı cevap verebiliriz.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder