Ekrem Sarısu Almanya'da çalışan Türkiye'den de emekli olabilir mi?
HABERİ PAYLAŞ

Almanya'da çalışan Türkiye'den de emekli olabilir mi?

Soru: 49 yaşındayım. Almanya’da 1995’ten beri çalışıyorum. Türkiye’de emekli olabilir miyim? SİNAN

Cevap: Almanya’daki sigorta başlangıç tarihi Türkiye’de de sigorta başlangıcı sayılıyor. Almanya’daki çalışma sürenizi borçlanarak Türkiye’den emekli olabilirsiniz. Ancak borçlanmayla kazanacağınız süreler Bağkur’a sayıldığından, Bağkur şartlarıyla emekli olacaksınız. 1995 başlangıcınıza göre EYT kapsamında olduğunuzdan, emekli olurken yaş şartı aranmayacağından 9000 gün borçlanma yaparak emekli olabilirsiniz. Ayrıca 5400 gün borçlanma yapmanız halinde 58 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olmanız da mümkün (5400 gün prim ödeme ve 58 yaş şartlarına tabi olarak). Ancak Türkiye’de emekli aylığı bağlanabilmesi için Almanya’da sigortalı çalışmamanız ve ikamete dayalı sosyal yardımı veya sigorta yardımı almamanız gerekiyor.

Haberin Devamı

SON 7 YIL KURALI NEDEN ÖNEMLİ?

Soru: 1970 doğumlum. Sigorta başlangıç tarihim 1991 olup çoğu Bağkur olmak üzere 3299 gün prim ödemem bulunuyor. 9 Temmuz 2008’de doğumum var. Hasta olduğum halde çalışıyorum. Emekli olabilir miyim? Demet ALKAN

Cevap: Primi ödenen son yedi yılda (son ödenen 2520 gün prim içinde) fazla prim ödenen sigortalılık statüsünden, prim ödemeleri eşitse son olarak tabi olunan sigortalılık statüsünden emekli olunuyor. Bu açıdan SSK’ya ve Bağkur’a prim ödediğiniz tarihler çok önemli. Son ödediğinizi 2520 gün prim içinde SSK’ya fazla prim ödemişseniz 301 gün daha prim ödeyerek toplam priminizi 3600 güne tamamlamanız şartıyla, 2028’de 58 yaşınızı dolduracağınız tarihte SSK’dan emekli olabilirsiniz (15 yıl sigortalılık süresi, 3600 gün prim ödeme ve 58 yaş şartlarına tabi olarak). Şayet son ödediğinizi 2520 gün prim içinde, Bağkur’a fazla prim ödemişseniz, 2101 gün daha prim ödeyerek toplam priminizi 5400 güne tamamlayacağınız tarihte Bağkur’dan emekli olabilirsiniz (5400 gün prim ödeme ve 56 yaş şartlarına tabi olarak). SSK’ya ve Bağkur’a prim ödeme tarihleri ve prim ödeme gün sayılarınızı bildirmeniz halinde sorunuza daha net cevap verebiliriz.

Haberin Devamı

EMEKLİLİK İÇİN NEREYE BAŞVURU YAPILIR?

Soru: 10 Ekim 1963 doğumlu babamın emekliliği için e-Devlet’e baktığımda ‘4A Tesciline Göre Emeklilik Bilgileriniz’ sekmesinde prim gün sayısı 5450, kalan prim gün sayısı 1741 olarak görülmektedir. Sigortalılık süresi ise 25 yıl olarak yazmaktadır. Babamın halihazırda 3709 günü bulunmaktadır. Bu durumda sanırım babam 3600 günden emekli olabilmektedir. Fakat biz bu hususta ne yapmamız gerektiğini, nereye başvurmamız gerektiğini bilmiyoruz. İnternetten araştırdım ama gerekli bilgilere ulaşamadım. Bu konuda bilgi verirseniz seviniriz. Murat TÜRKBEY

Cevap: Babanız yaş haddinden emekli olmak için 15 yıl sigortalılık süresi, 3600 gün prim ödeme ve 60 yaş şartlarına tabi. Süre ve prim şartını sağladığından 60 yaşını dolduracağı 10 Ekim 2023’te emekliliğe hak kazanır. Emeklilik başvuruya bağlıdır. Emekli olması için 10 Ekim 2023’ten sonra öncelikle bulunduğu yerdeki Sosyal Güvenlik Kurumu İl veya Merkez Müdürlüğü’ne giderek emeklilik talebine ilişkin formu doldurup imzalamak suretiyle emeklilik başvurusu yapabilir. Ayrıca SGK’nın internet sitesinden elektronik ortamda emeklilik başvurusu yapması da mümkün. Babanızın emekli aylığı, başvuru tarihinizi takip eden aybaşından itibaren bağlanacaktır. Ekim ayı sonuna kadar başvuru yapması halinde emekli aylığı 1 Kasım 2023’ten itibaren bağlanır.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder