Ekrem Sarısu Ek göstergeniz 2800 oldu
HABERİ PAYLAŞ

Ek göstergeniz 2800 oldu

Soru: TEDAŞ İzmir Müessese’den 1/1’inci dereceden ve 2 yıllık sosyal bilimler fakültesi mezunu, ek göstergesi 2200 olan emekli memurum. Kıdem yılım 28 yıl 6 aydır. Yeni düzenlemeye göre benim ek göstergem kaç olacak?  Şerif Ali TİRTİR

Cevap: Sorunuzdan Emekli Sandığı’ndan memur unvanı ile 2200 ek göstergeden emekli olduğunuz anlaşılıyor. Ek gösterge yasası olarak bilinen 7417 sayılı yasaya göre ek göstergeniz 600 puan artırılacak ve 15 Ocak 2023 tarihinden sonra 2800 olarak tespit edilecektir. Şayet unvanınız müdür veya müdür yardımcısı kadrolarında ise ek göstergeniz 3600 olacaktır.

Haberin Devamı

EYT İLE DAHA ÖNCE EMEKLİ OLABİLİRSİNİZ

SORU: 1 Ocak 1969 doğumluyum. SSK başlangıç tarihim 1 Aralık 1995 olup 5574 gün prim ödemem var. 18 ay askerlik borçlanma hakkım var. Ne zaman emekli olabilirim? Zekeria GÖKMEN

CEVAP: Askerliğinizin 6 ayını borçlanmanız halinde emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5750 gün prim ödeme ve 55 yaş şartlarına tabi olursunuz. Borçlanmayla prim şartını sağlamış olacağınızdan, borçlanmadan sonra prim ödemeseniz de 55 yaşınızı dolduracağınız 1 Ocak 2024’te emekli olabilirsiniz. İlgili bakan emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) yasa tasarısının Ocak 2023’te TBMM’ye getirileceğini açıkladı.

Şayet, 8 Eylül 1999’dan önce sigortalı olup emekli olmak için aranan şartlardan yaş dışındaki şartları sağlayanları emekli edecek bir yasa çıkartılırsa sizin de yararlanarak daha erken emekli olmanız mümkün olabilir.

EMEKLİLİK BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

Soru: Babam 1967 doğumlu, 37 yıl emeklilik süresi var. Prim ve yaş süresi dolu, eksik prim günü yok. Emekli olmak için ne yapması gerekiyor? Nurseli AYDIN

Cevap: Sorunuzdan babanızın emeklilik için aranan şartları sağladığı anlaşılıyor. Babanız sigortalı çalışıyorsa, önce işveren SGK’ya ‘işten ayrılış belgesi’ verecek. İşten ayrılış belgesinin SGK’ya verilmesinden sonra, babanız emeklilik başvurusunu iki şekilde yapabilir.

1) Son olarak çalıştığı işyerinin bağlı olduğu sosyal güvenlik il veya merkez müdürlüğüne başvurarak emekli olmak talebi ile bir form doldurarak.

Haberin Devamı

2) SGK’ya gitmeden e-Devlet şifresiyle elektronik ortamda emeklilik başvurusu yapabilir. Bunun için; e-Devlet şifresi ile gireceği e-Devlet kapsısı üzerinden ‘Gelir, Aylık, Ödenek Talep Belgesinin Verilmesi’ linki tıklanacak, açılacak ekranda da ‘yeni başvuru’ linki tıklandığında başvuru aktif hale gelecek ve gelen ekrana istenen bilgiler girilecektir. Başvuru tamamlandığında, doldurulan form en son sigortalı çalışmanın bağlı olduğu sosyal güvenlik il veya merkez müdürlüğüne, yani emekli aylığını bağlayacak müdürlüğe gitmiş olacaktır.

İKRAMİYE FARKI ALABİLECEK MİYİM?

Soru: 18 Mart 1994 tarihinde polis memuru olarak göreve başladım. 15 Ocak 2022’de yaş haddinden emekli oldum. 5434 sayılı Kanun’un 89’uncu maddesi c fıkrası gereği yılbaşında emekli edildim. 1 yıl boyunca gelecek zamları ve tazminat artışlarını alabilir miyim? Bu konuda bilgi paylaşımı yaparsanız çok mutlu olurum. Tolga YOLDAŞ

Cevap: Emekli Sandığı’nda yaş haddinden emekliliğe ayrılanlara aylığa hak kazandıkları tarihi takip eden üç ay içinde emekli ikramiyesinin hesaplanmasına esas alınan katsayılarda meydana gelecek artış nedeniyle oluşacak ikramiye farkları ile emekliye ayrılma tarihini takip eden ilk mali yılın birinci ayında katsayılar dışındaki diğer unsurlarda meydana gelecek artışa, bu tarihte yürürlükte olan katsayılar uygulanmak suretiyle bulunacak ikramiye farkları, emekli ikramiyesi ile ilgili hükümlere göre ayrıca ödeniyor.

Haberin Devamı

Ancak, aylığa hak kazandıkları tarihi takip eden üç ay içinde katsayılarda artış yapılmadığı takdirde, müteakiben katsayılarda altı ay içinde yapılacak ilk artıştan doğan ikramiye farkları da ayrıca ödeniyor. 15 Ocak 2022 tarihinde yaş haddinden emekliye ayrıldığınızdan öncelikle 1 Temmuz 2022 tarihinden geçerli memur maaş katsayısı esas alınarak emekli ikramiyesi farkı ödenmiştir.

Ayrıca emekliliğinizi takip eden ilk mali yılın birinci ayında ek göstergeniz 3000’den 3600’e çıkacağından yine 15 Ocak 2023 tarihinden sonra size ek gösterge artışından kaynaklanan ikramiye farkınız da ayrıca ödenecektir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder