Ekrem Sarısu Emekli olma şartlarınızı sigorta başlangıç tarihiniz belirliyor
HABERİ PAYLAŞ

Emekli olma şartlarınızı sigorta başlangıç tarihiniz belirliyor

Haberin Devamı

Soru: 1953 doğumluyum. 4069 gün primim var. Emekli olmak için dilekçemi de gönderdim. Ama 10 ay daha sigortam olması gerektiğine dair yazı geldi. Sizce bu işte bir gariplik yok mu? Ayrıca yurtdışında da çalıştım ama pasaportumu kaybettiğim için giriş-çıkış tarihini de Hatay/Kilis’ten almam lazım. Kafam çok karıştı. Bilgilendirirseniz çok memnun olurum. Emre BİTER Cevap: Emekli olma şartlarını sigorta başlangıç tarihi belirliyor. Sigorta başlangıç tarihiniz 8 Eylül 1999’dan önceki bir tarih ise yaş haddinden emekli olmak için 15 yıl sigorta, 3600 gün prim ve 60 yaş şartına tabisiniz. Priminiz yeterli olduğundan süre ve yaş şartını da sağlıyorsanız emekli olabilirsiniz. Sigorta başlangıç ve askerlik (gün, ay, yıl olarak) tarih ve sürenizi bildirmeniz halinde daha sağlıklı bilgi verebiliriz.

[[HAFTAYA]]

Fiili çalışma olmadığı tespit edildiğinde SGK emekli aylığını iptal ediyor

Soru: 2007’de SSK’dan emekli oldum. Haziran 2012’de bir zarf geldi. SGK’dan (Sosyal Güvenlik Kurumu) bir müfettiş tarafından çağrıldım. Gittiğimde bana X adlı işyerinde çalışıp çalışmadığım soruldu. Ben de çalışmadığımı söyledim. Orada çalışmadığıma dair imza attırdı. İmzayı attıktan sonra 420 gün kadar primimin bu işyerinden yattığını, çalışmadığımı da kabul ettiğim için bu günlerin silineceğini söyledi. Birçok avukata danıştım, bana bir zarfın daha geleceği, bundan sonra itiraz edebileceğim söylendi. Aradan bir yıl geçti. SSK sicilime baktığımda 2000-2001 yılları arasında 420 günüm 0 olarak gözüküyordu. Maaş kısmında da ödenmiyor yazıyordu. Ertesi gün hemen SGK’ya gittim, memur dosyamı gösterdi ve maaşımın durdurulduğunu, on gün içinde kararın bana yollanacağını söyledi. Benim haberim olmaksızın önceden çalıştığım işyeri primimi başka bir işyerinden yatırıyor. Daha sonra o işyeri ‘Ben böyle bir adamı çalıştırmadım’ diye SGK’ya başvuruyor ve sorumlusu ben oluyorum. Emeklilik için başvurduğumda SGK gerekli incelemeleri yapmış olsaydı, bunlar başıma gelir miydi? Önceden çalıştığım işyeri sahibi kendilerine herhangi bir cezanın gelmediğini söylüyor. Primlerimden sorumlu olan onlarken ceza neden bana kesiliyor? Avukatım orada çalıştığımı kanıtlamamız gerektiğini söyledi. Eski işyeri sahibim bunu inkar etmeyeceğini, davada yanımda olacağını belirtti. Bu noktada ne yapmam gerekir? Bu tür vakalar nasıl sonuçlanır? Vahdettin KUŞ Cevap: SGK fiili çalışma olmadığını tespit ettiğinde, emekliliği iptal ediyor ve yersiz ödenen emekli aylıklarının iadesini istiyor. Bu yasal bir durum. Çünkü, fiili çalışma olmadan bildirim yapılarak pek çok kişi, sahte yoldan emekli edilmiş. Kurum bunları tespit ederek aylıklarını kesiyor. Avukatınız doğruyu söylemiş. Emekli aylığınızın kesildiğine dair yazı tebliğ edildiğinde iş mahkemesine dava açabilirsiniz. Mahkemede sözünü ettiğiniz işyerindeki çalışmanızı belge ve şahitle ispat etmeniz halinde, emekli aylığınızı dava yoluyla tekrar bağlatabilirsiniz. Fakat buradaki sıkıntılı durum, adı geçen işyerinde çalışmadığınıza dair belge imzalamışsınız. Çalışmadığınızı kendiniz itiraf etmişsiniz.

Anneniz Bağ-Kur’a 1600 gün az prim öder

Soru: Annem 1970 doğumlu. 3 çocuğu var. 2006’da SSK’lı oldu. Doğum borçlanmasından nasıl yararlanır? Şu anda sigortasını yatırıyoruz. Ne zaman emekli olabilir? Merve ONUR Cevap: Sigorta başlangıç tarihinden önceki doğumlar borçlanılamıyor. Anneniz 2006’daki sigorta başlangıç tarihinden sonra olan ve doğum tarihinden sonraki iki yıl içinde prim ödemesi olmayan en fazla iki doğumunu borçlanarak, toplam 1440 gün kazanabilir. Anneniz emekli olmak için 7000 gün prim ve 58 yaş şartına tabi. Primini 7000 güne tamamlaması şartıyla, 2028’de 58 yaşını dolduracağı tarihte emekli olabilir. İsteğe bağlı prim ödemeleri Bağ-Kur’a sayılıyor. Annenizin isteğe bağlı prim ödeyerek primini 5400 güne tamamlarsa 58 yaşı dolduracağı tarihte Bağ-Kur’dan emekli olması da mümkün. Ocak 2014’te 51 yaşı da doldurmanız şartıyla emekli olabilirsiniz

7000 gün prim ödeyip 60 yaşı doldurmalısınız

Soru: 24 Mart 1982 doğumluyum. 26 Ekim 2000’de SSK’lı oldum. Arada askerlik ve çalışmadığım zamanlarım oldu. 3502 gün primim var. Toplam primimin 7000 gün mü olması gerekiyor? TANRIKULU Cevap: Emekli olmak için 7000 gün prim ve 60 yaş şartına tabisiniz. Priminizi 7000 güne tamamlamanız şartıyla, 24 Mart 2042’de 60 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

2014’te 49 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz

Soru:
28 Ağustos 1965 doğumluyum. 1 Şubat 1985’te SSK’lı oldum. 1 Şubat 1989’a kadar 360 gün prim ödedim. 2 Mart 1989’dan bu yana Bağ-Kur’luyum. 9 Eylül 1985- 1 Mart 1987 arasında 18 ay askerlik yaptım. Askerliğimi borçlanırsam ne zaman emekli olabilirim? Mehmet ALPARSLAN Cevap: Askerliğinizi borçlanmanız halinde, Bağ-Kur’da 25 yıl prim ve 49 yaş şartına tabi olursunuz. Prim ödemeniz yeterli olduğundan 49 yaşınızı dolduracağınız 28 Ağustos 2014’te emekli olabilirsiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder