Ekrem Sarısu İki seçenekte de 60 yaşa tabisiniz
HABERİ PAYLAŞ

İki seçenekte de 60 yaşa tabisiniz

Soru: 1973 doğumluyum. 1993’te askerlik yaptım. SSK başlangıcım 2004’tür. Acaba ne zaman emekli olurum? H.YORULMAZ

Cevap: İki şekilde emekli olabilirsiniz. 1) 7000 gün prim ödemiş olmanız şartıyla 60 yaşınızı dolduracağınız tarihte. 2) 4500 gün prim ödemiş olmanız şartıyla yine 60 yaşınızı dolduracağınız tarihte (25 yıl sigortalılık süresi, 4500 gün prim ödeme ve 60 yaş şartlarına tabi olarak).

DURUMUNUZ EYT ÇIKINCA NETLEŞİR

SORU: 1972 doğumluyum. 1988 girişliyim. Ama girişim 1990 diye mi hesaplanıyor? Tam bilmiyorum. Askerlik borçlanması ile birlikte 3900 günüm var. Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) yasası çıkarsa emekli olabilir miyim? Eğer çıkmazsa ne şartlarda emekli olabilirim? BNYMN

Haberin Devamı

CEVAP: 1988 girişinizde adınıza prim ödemesi varsa sigorta başlangıç tarihi olarak dikkate alınır. 1988’de başlangıcınızın 23 Mayıs’tan sonra olduğunu ve adınıza prim ödendiğini varsayarsak, emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5450 gün prim ödeme ve 51 yaş şartlarına tabisiniz. 1550 gün daha prim ödeyerek priminizi 5450 güne tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

Ayrıca 3600 günden fazla priminiz olduğundan bundan sonra prim ödemeseniz de 60 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olmanız da mümkün. EYT yasasının 8 Eylül 1999’dan önce sigortalı olup, emekli olmak için aranan şartlardan yaş ve prim şartını sağlayanları kapsaması bekleniyor.

Beklendiği gibi çıkacak bir yasadan yararlanamazsınız. Ancak henüz EYT esasları belli değil. Belki tüm sigortalıları kapsayacak bir yasa çıkartılır. Bu takdirde siz de yararlanırsınız. Sorunuzun bu kısmına yasa belli olduktan sonra cevap verilebilir.

PRATİSYEN HEKİM EMEKLİSİ DOÇ. DR EMEKLİSİNDEN FAZLA AYLIK ALACAK

Soru: Tıp fakültesinden emekli profesörüm. Eşim bir bakanlıktan uzman hekim olarak emekli. 1 Temmuz’dan sonra eşime tazminat farkı olarak bir ödeme yatırıldı. Ama bana yapılan bir ödeme yok. Araştırdım, ‘hekimlerin ek ödemesi artmış’ diyorlar. Ben de hekimim ama bana ödenmedi. Toplama bakınca eşimin aldığı aylık ve ek ödeme benim aylığım kadar. Bu nasıl oluyor? Kızım pratisyen hekim, yakında emekli olacak. O da emekliliğinde ilave tazminat alacak mı? A.D.

Haberin Devamı

Cevap: Emekli Sandığı emeklisi pratisyen ve uzman hekimlere verilen ilave ödeme tutarları 5 Temmuz 2022’de yürürlüğe konan 7417 sayılı Kanun ile 1 Temmuz’dan itibaren artırıldı. Öncelikle eşinize ödenen farkın buradan kaynaklandığını belirtelim. Sadece Emekli Sandığı emeklisi hekimlere ödenen ilave ödeme; söz konusu kanun ile yapılan düzenleme sonucu 1 Temmuz 2022’den itibaren SSK ve Bağkur emeklisi hekimlere de ödenmeye başlandı.

Emekli aylığı ile birlikte makam tazminatı ödenen hekimlere ilave ödeme yapılmıyor. Tıp profesörü emeklilerine makam tazminatı ödendiği için ilave ödeme yapılmıyor. Sorunuzda belirttiğiniz gibi; tıp profesörünün emekli aylığı (tazminatlar dahil) ile emekli uzman hekimin emekli aylığı (ilave ödeme dahil) arasında 400 lira civarında fark kaldı.

Hatta makam tazminatı ödenen Doçent Dr. emeklisinin emekli aylığı; emekli uzman hekim emekli aylığından (ilave ödeme dahil) 4 bin 600 lira, emekli pratisyen hekimin emekli aylığından (ilave ödeme dahil) ise 2 bin 600 lira civarında az (düşük) hale geldi. Maalesef yeni yasa bu sonuçları doğurdu. Pratisyen hekim olarak görev yapan kızınız emekli olunca, başka bir işte de çalışmazsa bugün itibarıyla 6 bin 666 lira civarında olan ilave ödemeden yararlanacaktır.

Haberin Devamı

BORÇLANMA GÜN SAYISI KADAR ERKEN EMEKLİ OLABİLİRSİNİZ

SORU: 3 Mart 1971 doğumluyum. Sigorta giriş tarihim 14 Mart 1990 olup 4089 gün prim ödemem var. Ne zaman emekli olabilirim? CEMAL

CEVAP: Emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5525 gün prim ve 52 yaş şartlarına tabisiniz. 1436 gün daha prim ödeyip priminizi 5525 güne tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz. Askerliğiniz hakkında bilgi vermemişsiniz.

18 ay askerlik yaptığınızı varsayarsak bu süreyi borçlanıp ayrıca 896 gün de prim ödeyerek priminizi 5525 güne tamamlayarak emekli olabilirsiniz. Sonuç olarak borçlandığınız askerlik süreniz kadar priminizi erken tamamlayacağınızdan borçlanma gün sayınız kadar erken emekli olacaksınız.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder