Ekrem Sarısu Kardeşiniz de aylık aldığından annenizin aylığı artmaz
HABERİ PAYLAŞ

Kardeşiniz de aylık aldığından annenizin aylığı artmaz

Haberin Devamı

Soru: 2009’dan beri Bağ-Kur’dan annem dul aylığı, ben de yetim aylığı alıyorum. Bir yıl önce SSK’lı olarak işe başladım ve maaşım kesildi. Fakat bu, annemin ya da erkek kardeşimin aldıkları aylığa eklenmedi. Bu durumda ne yapmam gerekiyor? Bana ödenmeyen paranın kesintili olarak bile olsa anneme ya da kardeşime devretmesi mümkün mü? Duygu ÖZEN Cevap: Sigortalı çalışmaya başlamanız nedeniyle kesilen yetim aylığınız, annenizin dul aylığına veya kardeşinizin yetim aylığına eklenmez. Kardeşinizin de yetim aylığı kesildiğinde (yaşını doldurması veya sigortalı çalışmaya başlaması halinde) annenizin yetim aylığı oranı yüzde 50’den yüzde 75’e çıkacağından, annenizin dul aylığı yaklaşık olarak kardeşinizin aldığı aylık kadar artar.

[[HAFTAYA]]

Türk Ticaret Kanunu’ndan anonim şirket yönetim kuruluna yüksek öğretim şartı

Soru:
Yeni Türk Ticaret Kanunu anonim şirketlerin yönetim kuruluna üniversite mezunu olma şartı getirmiş. Bu doğru mu? Yeni Ticaret Kanunu’na göre; üniversite mezunu olmayan şirket sahibi olamayacak mı? SEMİH Cevap: Edindiğiniz bilginin bir kısmı doğru, bir kısmı yanlış. Anonim şirket (AŞ) yönetim kurulu üyelerinin tamamına değil, bir kısmına yüksek öğretim zorunluluğu getirildi. Büyük bir bölümü 1 Temmuz 2012’de yürürlüğe girecek olan, 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu hükmüyle, anonim şirketlerde yönetim kurulu üyelerinin dörtte birinin yüksek öğretim görmüş olması zorunlu hale geldi. Yönetim kurulu üye sayısı dörde bölünerek, yüksek öğretim mezunu olması gereken üye sayısı bulunacak. Bölmede kesirli çıkan sonuçlar, yukarı doğru tamamlanacak. Örneğin, yedi kişilik yönetim kurulu olan şirketlerde yediyi dörde böldüğümüzde, 1.75 çıkmakta. Bu oran ikiye tamamlanacak. Bu durumda yönetim kurulu yedi kişiden olan anonim şirkette yönetim kurulu üyelerinden en az ikisi yüksekokul mezunu olacak. Yönetim kurulu üç kişiden oluşan anonim şirkette üyelerden en az biri yüksekokul mezunu olacak. Tek kişilik anonim şirketlerde bu şart aranmıyor. Yükseköğrenim görmeyen biri, tek kişilik anonim şirket kurarak, yönetim kurulu üyesi olabilecek.

Vergiden muaf da olsa eşiniz çalıştığında aile yardımınız kesilir

Soru: Eşim evde dikiş, nakış işleri yapıyor. Vergi muafiyetinden yararlanarak isteğe bağlı Bağ-Kur primi ödeyecek. Ben SSK’lıyım. Bugüne kadar eşimin ev hanımı olması nedeniyle eş yardımı (aile yardımı) alıyordum. 1) Yardım kesilir mi? Asgari geçim indiriminden de faydalanabilir miyim? 2) Eşim 1970 doğumlu. Aralık 1991’de SSK’lı oldu. 150 gün SSK, 1800 gün isteğe bağlı Bağ-Kur’dan primi var. 1994 doğumlu çocuğumuz için doğum borçlanması yaparak bedelini ödeyeceğiz. SSK’dan emekli olması için ne gibi yol izlememiz gerekiyor? Cengiz Y. Cevap: 1 Ekim 2008’den itibaren, SSK’da isteğe bağlı prim ödeme usulü kaldırıldı. İsteğe bağlı olarak ödediğiniz primler Bağ-Kur’a sayılacak. Ancak eşiniz belirttiğiniz işleri vergiden muaf esnaf kapsamında yapıyorsa, primi 19 gün üstünden ödeyecek ve 30 gün kazanacak. 1) Eşiniz vergiden muaf esnaf kapsamında olsa da, ticari faaliyette bulunduğunda aile yardım ödeneğiniz kesilir. Ayrıca eşinizden dolayı asgari geçim indirimi uygulamasından da yararlanamazsınız. 2) Doğum tarihinden sonraki iki yıl içinde eşinizin prim ödemesi yoksa, doğum borçlanması yaparak 720 gün kazanabilirsiniz. Eşiniz SSK’da emekli olmak için, 20 yıl sigorta, 5525 gün prim ve 48 yaş şartlarına tabi. Primini 5525 güne tamamladığında emekli olabilir. Bu şartlarla emekli olabilmesi için, priminin son 1260 gününü (3.5 yıl) sigortalı bir işte çalışarak ödemesi gerekiyor.

Emekli isteğe bağlı sigortaya prim ödeyemez


Soru:
İsviçre’den malulen emekli olan bir kişi, Türkiye’de isteğe bağlı Bağ-Kur’a tabi olabilir mi? Olursa, bu kişinin en az ne kadar prim ödemesi gerekli? Bu kişinin iki dairesi var. Birinde kendisi oturuyor, diğeri kirada. Mehmet YILMAZ Cevap: 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun, isteğe bağlı sigortalı olma şartlarını düzenleyen 50’nci maddesi hükmüne göre; isteğe bağlı sigortalı olmak için aranan şartlardan biri de ‘kendi sigortası nedeniyle aylık bağlanmamış olması’dır. Kendi sigortanızdan dolayı emekli aylığı aldığınızdan, isteğe bağlı sigortalı olamazsınız.

Prim ödemeseniz de 46 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz


Soru:
1 Kasım 1967 doğumluyum. 11 Mart 1981’de SSK’lı oldum. 9120 gün primim var. Ne zaman emekli olabilirim? Maaşım ne zaman bağlanır? KIR Cevap: Emekli olmak için 5075 gün prim ve 46 yaş şartlarına tabisiniz. Priminiz yeterli olduğundan, bundan sonra prim ödemeseniz de 46 yaşında emekli olabilirsiniz.

SSK’ya ödediğiniz yersiz primi Bağ-Kur prim borcuna saydırabilirsiniz


Soru:
2009’da Bağ-Kur’luyken, Bağ-Kur’dan çıkış yapmadan SSK girişim oldu. Aynı ayda iki gün var. Ne olur? CANKAN Cevap: Belirttiğiniz dönemde, vergi mükellefiyeti devam ederken Bağ-Kur’dan çıkmak ve SSK’lı olmak mümkün değildi. Bu nedenle, SSK’ya yersiz prim ödemiş oldunuz. SSK’ya yersiz ödediğiniz primi Bağ-Kur prim borcunuza saydırabilirsiniz. Ancak, toplumda Torba Kanun olarak adlandırılan 6111 sayılı Yasa’yla, 1 Mart 2011’den itibaren, sigortanın üstünlüğü prensibi getirildi. Bu, Bağ-Kur devam ederken, SSK’lı çalışılabileceği anlamına geliyor. 1 Mart 2011’den itibaren Bağ-Kur’luların sigortalı çalışması halinde, Bağ-Kur kapanmakta, SSK sigortası devreye girmektedir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder