Ekrem Sarısu Primini 3600 güne tamamlayacak
HABERİ PAYLAŞ

Primini 3600 güne tamamlayacak

Soru: 3 Nisan 1963 doğumlu babamın SSK başlangıcı 1 Ocak 1986 olup 750 gün prim ödemesi var. Hâlâ da ödüyor. Acaba ne zaman emekli olabilir? l Damla GÜVEN

Cevap: Babanız yaş haddinden emekli olmak için; 15 yıl sigortalılık süresi, 3600 gün prim ödeme ve 60 yaş şartlarına tabi. Askerlik süresini (18 ay kabul edilmiştir) borçlanıp, ayrıca da 2310 gün prim ödeyerek primini 3600 güne tamamlayacağı tarihte emekli olabilir.

Kıdem tazminatı alıp ayrılırken ihbar önelinde bulunmak şart mı?

SORU: Emeklilik için yaş dışındaki şartları tamamlayarak işten ayrılanlar, ihbar süresine riayet etmek zorunda mıdır? Aksi durumda işyeri ihbar tazminatı talep edebilir mi? l BİLAL

Haberin Devamı

CEVAP: Emekli olmak için aranan şartlardan yaş dışındaki şartları sağlayanlar, bulundukları yerdeki sosyal güvenlik il veya merkez müdürlüğünden alacakları ‘kıdem tazminatı alabilir’ yazısını işverene ibraz ederek kıdem tazminatını alarak ayrılabilirler.

Bu şekilde kıdem tazminatı alarak işten ayrılmalarda, ihbar önelinde bulunma zorunluluğu yok. Yani işverene ihbar süresi vermek gerekmiyor. Ancak iyi niyet kurallarına göre işverene durumu önceden bildirip, tedbir almasına imkan sağlamak yerinde olur ve kıdem tazminatı ödenmesinde de işverenin sorun çıkartmasına engel olunur.

Kısa dönem askerlik borçlanılabilir mi?

Soru: 9 Temmuz 1985 doğumluyum. 1 Ekim 2003’te Bağkurlu oldum. 15 ay prim ödedim. Sonra işi bıraktım. 7 Ekim 2008’de de SSK’lı olarak çalışmaya başladım. 6 ay kısa dönem askerliği saymazsak hiç ara vermedim. Emeklilik için hangi şartlara tabiyim? Ne zaman emekliliği hak edeceğim? Ne zaman emekli aylığı alabileceğim? Kısa dönem askerlikte askerlik borçlanması oluyor mu? l Nurettin BADEMLİOĞLU

Cevap: SSK’da iki şekilde emekli olabilirsiniz:

1) 7000 gün prim ödeme ve 60 yaş şartlarına tabi olarak. Bu seçenekte 2386 gün daha prim ödeyip priminizi 7000 güne tamamlamanız şartıyla, 60 yaşı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

2) 25 yıl sigortalılık süresi, 4500 gün prim ödeme ve 60 yaş şartlarına tabi olarak. 4500 günden fazla prim ödemeniz olduğundan bundan sonra prim ödemeseniz dahi yine 60 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz. Kısa dönem askerlik süresi de borçlanılabilir.

Haberin Devamı

Ancak askerliğinizi sigorta başlangıç tarihinden sonra yaptığınızdan borçlanma emekli olma şartlarınızı değiştirmez. Sadece prim ödeme gün sayınızı artırır. Emekli olacağınız tarihe kadar primi tamamlayabileceğiniz için bize göre askerliğinizi borçlanmanıza gerek yok. Ancak takdir sizin.

Su borçları af kanunundan yararlanabiliyor mu?

SORU: Pandemiden dolayı işlerimiz durma noktasına geldiğinden belediyeye su borcumuzu ödeyemedik. Su borcumuz birikti. Mecliste vergi ve prim borçları için bir af kanunu olduğunu duydum. Acaba bu kanunda belediyeye olan su borçları da var mı? Yoksa su borçlarının yasaya konulması için yardımcı olabilir misiniz? Su borcu olan çok esnaf ve vatandaş var. l AKİF D.

CEVAP: Toplumda af kanunu olarak adlandırılan ve şu anda görüşmeleri TBMM’de devam eden ‘Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun’ tasarısı oldukça kapsamlı. Belediyelere olan su borçları da yasa tasarısı kapsamında. Tasarı yasalaşınca, su borcu olanlar da yasadan yaralanarak ceza, faiz, gecikme zammı vb. feri borçlardan kurtularak, su borçlarını taksitle ödeyebilecekler.

Haberin Devamı

275 gün daha prim ödeyip 54 yaşı dolduracaksınız

Soru: 1972 doğumluyum. Sigorta girişim 1985 ama bu tarihte primim yokmuş. Girişim 1993 gözüküyormuş. Şu anda 5400 gün prim ödemem var. Acaba ne zaman emekli olurum? l İbrahim MELTEM

Cevap: 1985 girişiniz muhtemelen çırak sigortası. Çırak sigortasında kişileri emekli eden sigorta kollarına prim ödenmediğinden, emeklilik açısından sigorta başlangıcı sayılmıyor. 1993 başlangıcınıza göre emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5675 gün prim ve 54 yaş şartlarına tabisiniz. 275 gün daha prim ödeyip priminizi 5675 güne tamamlarsanız, 2026’da 54 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder