Ekrem Sarısu Toptan ödeme yapabilir miyim?
HABERİ PAYLAŞ

Toptan ödeme yapabilir miyim?

SORU: 1 Mayıs 1966 doğumluyum. 1986’da askerlik yaptım. Sigorta girişim 16 Ocak 2002. Askerlik borçlanması yaparak veya kalan günleri toptan ödeyip ne zaman emekli olabilirim? Kamuran ŞEN

CEVAP: Öncelikle prim eksiğinin toplu ödemeyle tamamlanıp emekli olunamayacağını belirtelim. Bu nedenle askerliğinizi borçlanıp eksik priminizi de toplu ödeme yaparak emekli olamazsınız. Askerlik borçlanması prim gün sayınızı artırır. Ancak emekli olma şartlarınızı değiştirmez. Emeklilik için; 7000 gün prim ve 60 yaş şartlarına tabisiniz. 7000 gün prim şartıyla, 60 yaşınızı dolduracağınız 1 Mayıs 2026’da emekli olabilirsiniz. Ayrıca 4500 gün prim ödeme şartıyla 25 yıllık sigorta sürenizi dolduracağınız 16 Ocak 2027 tarihinde emekli olmanız da mümkün. Bu seçenekte 255 gün askerlik borçlanması yaparak, 60 yaşınızı dolduracağınız 1 Mayıs 2026’da emekli olabilirsiniz.

Haberin Devamı

BAYRAM İKRAMİYESİ ALACAK MIYIM?

Soru: 3 Nisan 2023’te emekliliğe başvurabiliyorum. Ramazan bayramı için verilen 2 bin TL ikramiyeyi alacak miyim? Kasım KILIÇ

Cevap: 3 Nisan 2023’te emeklilik başvuru yaptığınızda, 1 Mayıs 2023’ten itibaren emekli aylığı bağlanır. Emekli ikramiyesi alabilmek için; ikramiyenin ödendiği tarihte, emekli aylığı alıyor olmak gerekiyor. Ramazan Bayramı’nda emekli olmadığınızdan maalesef bayram ikramiyesi alamazsınız. Ancak takip eden Kurban Bayramı’nda emekli aylığı alıyor olacağınızdan bayram ikramiyesi alabileceksiniz.

YURTDIŞINDA ÇALIŞANIN

SORU: İsviçre’ye gelmeden önce, Türkiye’de SSK girişim vardı. Buradaki çalışmam ile birlikte 2019 yılında 3670 gün SSK parasını yatırdım. Bu durumda emekli olmam mümkün mü? Yoksa buradaki çalışma hayatımı kesin bitirmem mi gerekir? Ramazan DEMİR

CEVAP: Sorunuza cevap verebilmek için doğum tarihiniz, Türkiye’de sigorta başlangıç tarihiniz ve kaç gün prim ödediğiniz, askerlik tarihiniz ve askerlik süreniz ile kaç gün yurtdışı çalışma sürenizi borçlandığınızın bilinmesi gerekiyor. Bu bilgiler olmadan emekli olup olamayacağınızın hesaplanması mümkün değil.

Bu bilgileri gönderdiğinizde sorunuzu cevaplandırabiliriz. Sorunuzun ikinci kısmına cevap verecek olursak; yurtdışı çalışma süresi borçlanmasıyla emekli olacağınızdan, emekli aylığı bağlanabilmesi için, yurtdışındaki çalışmanızı sonlandırmanız, yurtdışında sosyal yardım ve sigorta yardımı almıyor olmanız gerekir.

Haberin Devamı

İŞYERİM DEVAM EDERKEN EMEKLİ OLABİLİR MİYİM?

Soru: İşyerimden dolayı Bağkur’luyum. Gündüz işime devam ederken bir yerde gece bekçiliği yapmaya başladım. Sigorta girişim yapıldı ve çalışmaya devam ediyorum. 11 ay sonra SSK’dan emekli olacağım. İşyerim devam ederken emekli olabilir miyim? Mehmet YILMAZ

Cevap: Bağkur’lular faaliyetlerine son vermeden başka bir işyerinde sigortalı olarak çalışarak SSK’ya prim ödeyebiliyorlar. SSK girişi yapıldığında Bağkur sigortası sonlanır. Nitekim siz de faaliyetiniz devam ederken bir başka işyerinde sigortalı olarak çalışmaya başlamışsınız. Sorunuzda belirttiğiniz hesabınız doğruysa, 11 ay daha sigortalı çalışıp priminizi tamamlayarak SSK’dan emekli olabilirsiniz.

Haberin Devamı

Priminizi tamamlayacağınız tarihte, öncelikle işveren işten ayrılışınızı elektronik ortamda SGK’ya bildirecek, siz de aynı gün emeklilik talebinde bulunduğunuzda sorun yaşamazsınız. Başvuru tarihini takip eden aybaşı itibarıyla emekli aylığınız bağlanacak.

YIPRANMA EYT’Lİ YAPAR MI?

SORU: 1 Ocak 1975 doğumluyum. 24 Kasım 1999’da ilk sigorta girişim oldu. Temmuz 2000’de yedek subay olarak 15 ay askerlik yaptım. Emekli Sandığı ile beraber 5972 günüm var (4a ve 4c toplamı). Yedek subaylıkta kazanılan fiili hizmet zammı süresi sigorta girişimi farazi olarak geri götürür mü? Götürüyorsa EYT’li olabiliyor muyum? Erman İŞLEK

CEVAP: Yedek subaylıktaki Fiili Hizmet Süresi zammının (yıpranma süresinin) başlangıç tarihini farazi olarak geriye götürmesi; ilk defa 8 Eylül 1999’dan önce sigortalı olanların tabi olduğu kademeyi (emeklilik şartlarını) belirlemek için yapılan bir uygulama. İlk defa 8 Eylül 1999’dan sonra sigortalı olduğunuzdan maalesef size uygulanamayacağından yıpranma ile EYT kapsamına giremezsiniz.

Emekli olmak için; 7000 gün prim ve 60 yaş şartlarına tabisiniz. 1028 gün daha prim ödeyip toplam priminizi 7000 güne tamamlamanız şartıyla, 60 yaşı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz. Ayrıca 4500 günden fazla prim ödemeniz olduğundan, bundan sonra prim ödemeseniz de yine 60 yaşı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz (25 yıl sigorta süresi, 4500 gün prim ödeme ve 60 yaş şartlarına tabi olarak).

BORÇLANMAYLA EYT’Lİ OLURSUNUZ

Soru: 28 Şubat 1999’da askere gittim. Bağkur girişim 4 Ekim 2000. 7525 gün prim ödedim. Askerlik borçlanması (540 gün) yaparsam EYT yasasından faydalanır mıyım? Orçun ALİOĞLU

Cevap: Askerlik sürenizi borçlanarak EYT kapsamına girer ve emekli olmak için; 25 tam yıl (9000 gün) prim ve 58 yaş şartlarına tabi olursunuz. EYT’lilerden yaş aranmayacağı için askerlik borçlanmasından sonra 935 gün daha prim ödeyerek toplam priminizi 9000 güne tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder