Elif Demirtaş Bilir Oruçluyken diş tedavisi yapılır mı?
HABERİ PAYLAŞ

Oruçluyken diş tedavisi yapılır mı?

Evet her sene ramazan ayında aynı sorular soruluyor aynı cevaplar veriliyor. Diş ağrısı genelde en olmadık zamanlarda tutar bizim evin sakinlerini. Ya bayrama denk gelir doktorumuzun muayenehanesi kapalıdır haliyle, ya da hem corona virüs pandemisiyle uğraştığımız, hem de ramazan ayında olduğumuz şu günlere... Ve annemin önceki gün diş ağrısı tuttu. Akşam gördüğümde de annem, benim annem değildi. Çenesiyle yanağı birbirine geçmiş. Hemen, her zaman gittiğimiz diş hekimimizi aradık ve bir antibiyotik yazdı. Neyse ki iyi geldi de dişin sebep olduğu şişlik inmeye başladı. Malumunuz pandemi nedeniyle zorunlu haller dışında dışarı çıkmıyoruz biz de.

Haberin Devamı

İğne yaptırmak orucu bozar mı?

Oruçluyken diş tedavisi yapılır mı

Annem “Dişe yapılan iğne orucu bozuyor muydu?” diye sorunca her zamanki bilgeliğimle cevap verdim: Vücuda giren her şey orucu, vücuttan çıkan her şey abdesti bozar. Gördüğünüz gibi her sene aynı sorular ramazan ayında bir şekilde gündeme geliyor. Bazen bilgiler unutuluyor, bazen kafalar karışıyor. Bu nedenle tekrar hatırlatmakta fayda var.

Diyanet, bu sorunun cevabını şöyle vermiş:

Oruç; yemek, içmek, cinsel ilişki ve bunların kapsamına giren şeylerle bozulur. Bu sebeple, besin değeri taşımayan aşılar orucu bozmaz.

Tedavisi devam eden hastalar, sağlıklarına kavuşup tedavileri sona erinceye kadar oruçlarını erteleyebilirler. Bununla birlikte, ramazan ayında herkesle birlikte oruca devam etmeyi arzu ediyorlar ve oruç tutmalarına da başka bir engel bulunmuyorsa iğnelerini iftardan sonra yaptırmaları yerinde olur. Bu imkâna sahip olmayanlar, tedavi ve aşı amaçlı iğne yaptırabilirler. Ancak, oruçluyken gıda ve vitamin iğneleri yaptıranların, ağızdan aşı alanların, damardan serum ve kan verilenlerin orucu bozulur. Daha sonra bu oruç kaza edilir.

Oruçluyken diş tedavisi yapılır mı

Ramazan ayında herkesin en çok merak ettiği konulardan biri de ağız bakımı... "Ramazanda ağız bakımı nasıl yapılır, ağız kokusunu gidermek için neler yapılmalı?" gibi konular oruç tutanların aklını kurcalayan soruların başında geliyor.

“Öncelikle ramazan ayı gelmeden önce diş ve diş etlerinde tedavi edilmesi gereken bir durum varsa bu tedavilerin yapılması bu dönemi daha rahat geçirmenizi sağlar. Çünkü aksi halde uzun süre bir şey yemeden ve içmeden geçirileceği zaman diş ve diş etlerindeki sorunlar daha belirginleşmeye başlar ve rahatsızlık artabilir. Özellikle gün içerisinde suyun temizliği özelliği de olmadığı için ağız kokusu, sızlama gibi şikayetler daha da artabilir” diyen Diş Eti Hastalıkları ve Cerrahisi Uzmanı Dr. Dt. Çağdaş Çağlar Laçin sorularımı cevapladı.

Haberin Devamı

Ramazanda ağız ve diş bakımı nasıl yapılmalı?

Oruçluyken diş tedavisi yapılır mı

İftar ve sahurdan sonra kesinlikle dişlerinizi fırçalamalısınız. Doğru fırçayla, doğru teknikle yapılan diş fırçalamanın ferahlık hissi uzun süre etkisini devam ettirir. Yeterli bir fırçalamayla dişlerin tüm yüzeylerini temizlersiniz. Diş fırçalamak günlük hayatta olduğu gibi bu dönemde de tek başına yeterli olmaz. Diş ipi, ara yüz fırçası, ağız duşu vb ürünlerle dişlerin aralarını temizlemek çok çok önemli. Çünkü dişlerin yüzeylerinden daha fazla birikinti dişlerin aralarında olur ve bu birikintiler de gün içerisinde çok fazla rahatsızlık verebilir. Aynı zamanda dil temizliğinin de yapılması ağzın tüm besinlerin kokularından arındırılmasını, artıkların en az seviyeye getirilmesini ve daha ferah bir nefes kazanılmasında önemli rol oynar. Dil temizliğini dil temizleyicilerle ya da fırçanızı 30-45 derece açıyla dilinizin üstüne yerleştirerek öne doğru çekme hareketiyle de yapabilirsiniz. Bunlarla beraber iftar – sahur arasında su tüketiminin mümkün olduğunca çok olması tükürük üretiminin nispeten daha az olmasına yardım eder. Tükürük miktarının çok olması, ağzın gün içerisinde tükürüğün temizleyici özelliğinden faydalanmasını sağlar.

Haberin Devamı

Oruç tutarken diş tedavisi yapılır mı?

Oruç tutarken bazı tedaviler yapılabilir. Bunu hekiminizle konuşarak kararlaştırabilirsiniz. Ancak mümkünse ramazan öncesinde tedavilerin bitirilmiş olması daha rahat olur.

Oruçluyken diş tedavisi yapılır mı

Ramazanda ağız kokusunu nasıl engelleyebiliriz?

Öncelikle çok şekerli, asitli yiyecek ve içecekler, çay, kahve ağızda kuruluk yapa. Ağız kuruluğu da ağız kokusunu arttıran en önemli nedenlerden. Meyve, sebze, peynir, yoğurt gibi süt ve süt ürünlerinin tüketimi ağız sağlığınız açısından daha faydalı olur. Ağızda diş taşı varlığı da oldukça önemli ağız kokusu sebeplerinden. Bu nedenle öncesinden varsa eğer diş taşlarınızın temizlenmesi oruç tutarken daha rahat bir gün geçirmenizde etkili olur. Sigara kullanımı çok ciddi ağız kuruluğu yaratır. Ağız sağlığınız, ağız kuruluğunun azaltılması için sigara kullanmamanızı öneririm.

Ağız bakımının doğru ve düzenli bir şekilde iftar ve sahurdan sonra yapılması ve tüm diş yüzeylerinin, dişlerin aralarının, dilin ve yanağın yüzeyinin temizlenmesi gerek. Bunlara ek olarak antiseptik ağız gargaralarının kullanımı da belirli bir süre boyunca ağız kokusunu engeller.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder