Esra Karayel İlişkide dedektif rolünü bırak
HABERİ PAYLAŞ

İlişkide dedektif rolünü bırak

Haberin Devamı

Rumuz: Aldatıyor Durumu: İlişkisi var

İlişkide dedektif rolünü bırak


Soru: Merhaba Esra Hanım. Benim iki yıldır bir ilişkim var. Ama çok zor bir ilişki oldu benim için. Beni üç kere aldattı. Kızlarla konuşması da devam ediyor. Şimdi nişanlanmaya karar verdik ve eski kızlarla görüşme huyu kalmadı. İnternet hesabı bende. Telefonu da benim üzerime kayıtlı. Her şey kontrolüm altında. Bu durumdan rahatsız değiliz ikimizde. Ama aramızda ki tek sorun onun eve geç gelmesi işten çıkınca yemek yiyip arkadaşlarının yanına gidiyor. Gece 12-1 gibi geliyor. Eskisi kadar olmasa da çıkıyor. Bu durum beni çok rahatsız ediyor. Konuştuğum zamanda ben böyleyim beni böyle kabul et diyor. Düşünüyorum acaba ortamlardan vazgeçmiş bir insan bu huyundan da zamanla vazgeçer mi? Lütfen bana bir çözüm yolu önerin.


Cevap: Sevgili okurum sen erkek arkadaşını seviyorsan onun hayatını kontrol altında tutmaya çalışmamalısın. Zaten bunu yapman da mümkün değil. Aldatmak isteyen aldatır. Ve sen sürekli karşındakinin aldatacağını düşünürsen bu enerjide devam edersen bunu yaptırırsın. Güvenini kaybedecek durumlar yaşamışsın. Ancak devam etmek kararı ile bu kişiye bir şans daha vermişsin. O zaman kararının arkasında ol. İnternet hesabı, telefonu bunlar o kişiye ait. İlişkilerde sevgi ve saygı bir arada olursa büyür ve gelişir. Sen onu kontrol etmekle sürekli yalancı muamelesi yapıyorsun. Bu şekilde algılar ve aslında sana karşı içte kırılganlığı artar. Güzel kardeşim aldatma sonuçtur. Neden değil. Bu nedenle ilişkinizde yolunda gitmeyen neler var? Bunlar üzerinde düşünmen çok daha iyi ve kalıcı sonuçlar verir. Senin bu kişiyi kendi istemedikçe değiştirmen mümkün değil. İlişkini daha ciddi boyuta taşımadan önce bir daha gözden geçirmeni tavsiye ederim. Temelde huzur olmayan ve bir tarafın kontrolü tamamen almak istediği ilişkilerin uzun süreli ve sağlıklı olması mümkün değildir.

Rumuz: Uzak Durumu: Evli

Cinsellik sevginin derinleşmesiyle canlanır


Soru: Esra Hanım beş yıllık evli, kendine bakan güzel bir kadınım. Çocuğumuz yok. Son zamanlardan daha sık tartışmaya başladık. Cinsel hayatımız ise neredeyse bitti diyebilirim. Artık ona kendimi çok yakın hissetmesem de eşimi seviyorum. Ayrılmak istemiyorum. Böyle olunca başka kadına gitmesinden endişeleniyorum. Tekrar eskisi gibi nasıl canlandırabilirim?


Cevap: Sevgili okurum uzun zaman birlikte olan çiftler de zaman zaman uzaklaşma yaşanabilir. Ancak bu uzaklaşmanın nedenleri önemlidir. Bazen kişisel nedenlerden kaynaklanır ve bir müddet sonra yoluna girer. Bununla birlikte uzaklaşma çiftler arasındaki kırgınlıktan da kaynaklanabilir. Yaşanan tartışmalar sonrası eğer temel sorun halledilmemişse aranızda bir mesafe oluşmuş olabilir. Sevgiyi ve cinselliği canlı tutabilmek için aranızdaki mesafe ve kırgınlığa yol açan durumlarla başa çıkmayı önceliğiniz haline getirmelisiniz. Sevgi derinleştiği zaman cinsellik canlanır. Bunun için de birbirinizde yarattığınız kırgınlıkları ortadan kaldırmalısınız. Tartışmayı yaratan sorunu ötelememeli, kaynağına inmelisiniz. Genellikle tartışma sonrası tekrar barışıldığı zaman duygular net ifade edilmediği zaman üstü örtülü bir kırgınlık da beraberinde devam eder. Yapmanız gereken hem siz de oluşan kırgınlığı onarmak hem de eşinize bu konuda destek olmak. Sizi en çok hangi sözleri üzdü, nasıl davransaydı bu mesafe olmadı? Bu soruların cevapları mesafeyi ortadan kaldırmak için yardımcı olacaktır.


Rumuz: Güvensiz Durumu: İlişkisi var

Kalp ihanet tecrübesini tutar


Soru: Esra Hanım, iyi bir işi olan orta yaşlarda bir erkeğim. Başımdan bir ayrılık geçti. Karımı sevmiştim. Ancak başkasıyla oldu ve geçen sene ayrıldık. Şimdi yeni bir ilişkim var. Ancak artık kadınlara güvenmiyorum. Bu güvensizliğim zaman uzak durmama ya da tartışmalara neden olabiliyor. Ne yapabilirim. Hayatımda biri olsun istiyorum ama bu duygu beni çok bunaltıyor.


Cevap: Değerli okurum hayatımızda genellikle umut ve umutsuzluk arasında gider geliriz. Dışarıda birisinin bizi mutlu edeceğine inanırız. Genel olarak başkalarının davranışlarına güvenimiz oluşur. Aslında bu bir anlamda fantezi güvendir. Sana güveniyorum dediğimizde çoğunlukla demek istediğimiz o kişinin bize davranış şeklinin hissettirdiği güvendir. Ancak o kişiyi bilmiyoruz. Sadece o andaki davranışı bizde büyük beklentiler yaratıyor. Gerçek güven ise hayatın getirdikleri ile savaşmayarak bu tecrübelerin bizi olgunluğa götürdüğü ve Allah’ın varoluşun yanımızda olduğu inancıdır. Böyle bir güven bize insanların ne kadar iyi ve veya kötü davrandığına dayanmaz. Gözlerimizi açmamıza ve hayatı olduğu gibi görmemize neden olur. Kalp, eğer bu tecrübeyi yani ne kadar kırıldığını inkar etmişse tutar. İyileşmez. Aldatılma kişilerde özünde değersizlik duygusu ve kaybetme korkusu yaratır. Eski eşinin bu davranışı senin değerini değiştirmez. Kişiliğini bozmaz. Yaşanılan bu olay seninle değil onun kendi iç dünyasında başa çıkamadıkları ile ilgili. Bunu kabul edip yoluna devam etmelisin ve ön yargılarından kurtulmalısın. Geçmişte yaşandığı sürece hayatımıza yeni birini alamayız.

Rumuz: Leylek Durumu: İlişkisi var

Hayatı neşeyle yaşamak bir seçimdir


Soru: Esra Hanım 30 yaşlarında üniversite mezunu çalışan bir kadınım. Sorunum hayata karşı içimde hiçbir isteğimin olmaması. İçimde bir isteksizlik var. Çalışmak zorundayım işe geliyorum. Ama zevk almıyorum. Yani yaşamak bu olmamalı biliyorum. Boşluktayım. Erkek arkadaşım var. Çok aşık olmasam da sevdiğim hoşlandığım biri. Yalnız da değilim. Bir yol gösterir misiniz. Nasıl zevk alıp neşeyle yaşayabilirim? Olumlu cümleler kullan diyorlar ama böyle kullansam da düşünsem de olmuyor. Motivasyon sağlamıyor.


Cevap: Sevgili okurum olumlu cümleler kurmakla yaşamımız değişmez. Eğer kurduğun cümleleri kalbinde hissetmiyorsan, inanmıyorsan bu mümkün olmaz. Yaşam enerjisi ya da hayatımıza neşe katan keyif veren enerji, kendimizle bağlantıda olduğumuz zaman gelir. Yani sevdiğimiz bir etkinliği yaparken, sevdiklerimizle kalben iletişimdeyken olur. Mesela denizi, denizde olmayı seviyorsun ve onunla ilgili bir spor yapıyorsun. O zaman bu etkinlik hem hayatın stresini atmana yardımcı olur hem de sana yaşam enerjisi verir. Ya da resim yapmak seni heyecanlandırıyor. Sevgili kardeşim sevdiğimiz, bizi heyecanlandıran bir etkinliği hayatımıza almamız ve düzenli yapmamız gerekiyor. Bunun ne olduğunu ise sessiz bir ortamda ne yaparsam mutlu olurum? Neler beni mutlu eder? Nelerden zevk alırım? gibi soruları sorarak bulabilirsin. Aynı şekilde kariyer senin için ne demek? Yaşam amacım ne? Hayatında en çok neleri çıkarmak istiyorsun? Değişime ne kadar açıksın? Sorularının cevabını bana gönderirsen keyifle yaşayacağın bir hayatı kurmana yardımcı olurum.

5

Sıradaki haber yükleniyor...
holder