Hakan Çelik 81’lik delikanlı
HABERİ PAYLAŞ

81’lik delikanlı

Kamuoyu; Suriye, terörle mücadele ve sınır ötesi operasyonlar konularına kilitlendi fakat ben Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Amerika Birleşik Devletleri ziyaretinin ekonomi tarafını da çok önemsiyorum.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD Başkanı Donald Trump’ın sık görüşüyor ve iyi anlaşıyor olması Ankara-Washington arasında bir umut penceresi aralamış durumda.

Liderlerin ikili ticaretin 100 milyar dolara çıkarılması için yeni hedef ilan etmesi heyecan yaratıyor. Kolları ilk sıvayan isimlerden biri Türk Amerikan İş Konseyi (TAİK) Başkanı Mehmet Ali Yalçındağ oldu. DEİK bünyesinde yer alan (TAİK), bu süreçte ABD ile en fazla ticaret yapan kuruluşları harekete geçirdi.

Haberin Devamı

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak’ın büyük desteği ve hummalı bir hazırlıkla New York’ta iki ülke iş dünyasının etkili isimleri bir araya getirildi.

81’lik delikanlı

Cipriani isimli prestijli mekânda düzenlenen görkemli davete Cumhurbaşkanı Erdoğan ile birlikte ABD Ticaret Bakanı Wilbur Ross, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ve her iki ülkeden saygın şirketlerin temsilcileri katıldı.

Bir çırpıda bakınca ABD tarafından Citibank, General Electric, Boeing, PMI gibi şirketlerin üst düzey yöneticilerini görebildim.

Suzan Sabancı Dinçer, Murat Özyeğin, Ebru Özdemir, Hamdi Akın, Mehmet Ali Berkman, Serdar Bilgili, Soner Gedik, Diana Şahenk ve Hüsnü Akhan ise Türkiye’den gelenler arasındaydı.

Türkiye’den ABD’ye gidip büyük başarı hikâyelerine imza atan isimler var. Dünyanın en dikkat çekici iş adamları arasında gösterilen Chobani yoğurtlarının sahibi Hamdi Ulukaya onlardan biri.

Tıpkı Binali Yıldırım gibi Erzincan doğumlu olan Ulukaya, gecedeki isimler arasındaydı. Yıllar önce New York’a giderek “Eat and Go” zinciriyle yeme içme sektöründe markalaşan, Atatürk Havalimanı ve İstanbul Havalimanı’nda restoranlarında çıtayı yükselten Hasan Surözü de böyle bir girişimci.

81 yaşındaki Wilbur Ross, 21 trilyon dolarlık ABD ekonomisinin en kritik isimleri arasında. Aynı zamanda Başkan Donald Trump’ın en güvendiği kabine üyelerinden. Öyle bir enerjisi var ki “Bıktım, yoruldum” demeden oradan oraya koşturuyor.

Haberin Devamı

Ross, kısa süre önce de Türkiye’ye gelip iş dünyası temsilcileriyle beş gün görüşmelerde bulunmuştu. New York’taki yemekte sohbet ettiğim ABD’li bakanı çok sempatik ve Türkiye ile çok ilgili buldum.

100 milyar dolar gibi iddialı bir hedefe ulaşmak mümkün mü derseniz, “Kesinlikle evet” derim. Ancak tıpkı DEİK Başkanı Olpak’ın vurguladığı gibi “Ne üretiyoruz da ne satacağız ya da Amerika neden bizden alsın” gibi karamsarlığa düşersek bu iş olmaz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder