Hakan Çelik Acıların içinde bile daima umut var
HABERİ PAYLAŞ

Acıların içinde bile daima umut var

İsrail ve Hamas arasındaki savaş maalesef en korkunç şekilde devam ediyor. Sadece çatışmalara doğrudan katılan İsrail askerleri ve silahlı Hamas güçleri değil, çoğunlukla siviller hayatını kaybediyor. Son haftalarda Gazze’deki insani dram, trajedi boyutlarına ulaştı. Siyasi kavgalar ve ayrılıklarla hiçbir ilgisi olmayan kadınlar ve çocuklar dahil 20 bine yakın insan hayatını kaybetti. Rehineler meselesi her iki taraf açısından da büyük sorun teşkil etmeye devam ediyor. Yüzlerce aile, yakınlarının akıbeti hakkında endişe içinde.

Haberin Devamı

Savaşların anlaşmazlıkları çözmediği bir gerçek. O nedenle nefret dalgasını büyütmekten başka bir şeye yaramayan bugünkü politikaların terk edilmesi ve İsrailliler ile Filistinlilerin barış içinde birlikte yaşayacakları bir ortamın oluşması tek çare. Bunu sağlayabilecek en önemli gücün uluslararası kamuoyunun tutumu olacağını düşünüyorum. Filistinliler Hamas’a, İsrailliler de Netanyahu hükümetine daha fazla baskı yapmalı. Bunun için sanatın, sporun ve ekonomik faaliyetlerin birleştirici gücüne ihtiyacımız var.

Dünyaca ünlü şef ve piyanist Daniel Barenboim’ın öncülük ettiği West-Eastern Divan Orkestrası’nın çalışmalarını iyi biliyorum. Görsel sanatların en güçlü yanlarından biri olan sinema dünyası da etki yaratmak açısından çok önemli. Das Herz von Jenin (Cenin’in Kalbi) isimli Alman yapımı film Filistinli 12 yaşındaki Ahmet’in 2005 yılında plastik bir silahla oynarken İsrailli bir asker tarafından vurularak öldürülmesini konu alıyordu. Ahmet’in ölümünün ardından babası oğlunun organlarını İsrailli çocuklara bağışlamaya karar veriyordu. Dünya barışına katkı yapan bu film ele aldığı konu ile dünya çapında büyük bir izleyici kitlesine ulaştı.

İNSANİ DOKUNUŞ

Esenler Belediyesi’nin prestijli etkinliklerinden Esenler Film Festivali, bu yıl 4. kez sinema salonlarında seyirciyle buluşuyor. Festival 15-19 Aralık tarihlerinde ‘umut’ temalı filmler seçkisini sunuyor. Etkinliğin Onur Ödülü, Filistinli yönetmen Mai Masri’nin. 4. Esenler Film Festivali’nde ayrıca ünlü isimler, Osman Sınav, Ayla Algan ve Yeşilçam’ın tanınmış bestecisi Necip Sarıcı’ya da ‘Onur Ödülü’ takdim edilecek. Festival Dr. Kadir Topbaş Kültür Sanat Merkezi’nde düzenleniyor. Filistinli yönetmen Mai Masri’nin yönetmen koltuğunda oturduğu ‘3000 Gece’ filminin gösteriminin ardından Masri, soruları yanıtlayacak. Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi’nde masterclass etkinliğine katılacak. Yine aynı gün ‘Uluslararası Ortak Yapımlarda Yol Haritası’ başlıklı panel düzenlenecek.

Haberin Devamı

Kısa film yarışması, finalist filmlerinin gösterimi yapılacak. ‘Filistin Sinemasının Dünü, Bugünü ve Yarını’ başlıklı çevrimiçi panel düzenlenecek. Panele Filistin Kültür Bakanlığı Sinema Genel Müdürü Lina Bokhary de katılacak. Dördüncü gün aynı zamanda “Sinema İle Umut Etmek” başlığıyla bir panel düzenlenecek. Yunanistan’dan ünlü görüntü yönetmeni Andreas Sinanos ve yönetmen Derviş Zaim’in masterclass etkinliği düzenlenecek. Kısa film yarışması başkanı Perihan Savaş. Jüri üyeliği koltuğunda sinema dünyasının önde gelen isimlerinden Altın Portakal Ulusal Film Yarışması’nda ‘En İyi Görüntü Yönetmeni’ ödülünün sahibi Andreas Sinanos ile Banu Sıvacı, Yıldız Ramazanoğlu ve Sinan Albayrak gibi isimler oturuyor. ‘Esenler Kısa Film Yapım Desteği’ kapsamında derece elde eden projelerin her birine 60 bin TL para ödülü verilecek. Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu’yu, giderek önem kazanan bu festivalde yumuşak bir dokunuşla Filistin konusunu öne çıkardığı için kutluyorum.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder